Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδόν 20 δισ. έκθεση σε κρατικούς τίτλους έχουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι 4,1 τρισ των ευρωπαικών - Τυπική η απελευθέρωση των ορίων

tags :
Σχεδόν 20 δισ. έκθεση σε κρατικούς τίτλους έχουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι 4,1 τρισ των ευρωπαικών - Τυπική η απελευθέρωση των ορίων
Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί - Η άσκηση διαφάνειας προσμετράει τα σχετικά ποσοστά
Mπορεί η απελευθέρωση του ποσοστού  που μπορούν τα πιστωτικά ιδρύματα να επενδύουν σε  ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να μην είναι τόσο πολύ επικαιρη πλέον αλλά έχει σημασία για τη χώρα μας προκειμένου να αρθούν όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούν την Ελλάδα μακριά από μια οικονομική κανονικότητα.
Υπ’ αυτήν την έννοια το θέμα έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Lagarde την επικεφαλής της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη  
Και μολονότι απέσπασε το καλώς έχειν για την άρση, δεν ορίστηκε ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Εκτιμάται πάντως πως η άρση του περιορισμού θα συντελεστεί μέσα στο Α΄ τετράμηνο του 2020.
Ο περιορισμός αυτός, δηλαδή τι ποσοστό μπορεί κάθε τράπεζα να έχει στο χαρτοφυλάκιό της από ομόλογα του Ελληνικού  έλαβε χώρα  μαζί με τους λοιπούς περιορισμούς στους οποίους υποβλήθηκαν οι τράπεζες ως συνέπεια της προ πενταετίας προβληματικής διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της, σε σχέση με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ομως το ποσοστό των συγκεκριμένων ομολόγων που υπάρχουν σε κάθε χαρτοφυλάκιο  τράπεζας αποτελεί ένα από τα ποιοτικά στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές στις ασκήσεις διαφάνειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτιμούν να επενδύουν σε χρεόγραφα που εκδίδουν τα κράτη στα οποία εδρεύουν αλλά φέτος διακράτησαν χαμηλότερο μερίδιο ομολόγων της χώρας τους σε σχέση με το 2018 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία .
Οι τράπεζες οι οποίες περιλαμβάνονται στην πανευρωπαϊκή άσκηση διαφάνειας που διενήργησε η ΕΕ κατείχαν συνολικά 4,1 τρισ. ευρώ κρατικά ομόλογα στα τέλη του Ιουνίου 2019.
Από το ποσό αυτό το 42% ήταν τίτλοι που είχαν εκδοθεί από τις χώρες στις οποίες έχουν την έδρα τους οι τράπεζες.
Οι Πολωνικές τράπεζες κατέχουν το ρεκόρ στην Ευρώπη καθώς το 96,6% του συνόλου των ομολόγων που κατέχουν αφορούν σε χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από την Πολωνία.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας τα ποσοστά αλλά και τα ποσά των συγκεκριμένων επενδύσεων ευλόγως παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.
Με βάση  στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2019 αυτά κινούνται σε λίγο πάνω από το 3% του συνόλου του ενεργητικού των τραπεζών και φθάνουν μέχρι λίγο πάνω από το 11%.
Οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να επενδύσουν σε μια έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη και σε έντοκα θα πρέπει να έχουν κάνει χώρο στο χαρτοφυλάκιό τους δηλαδή είτε να έχει λήξει μια προηγούμενη έκδοση είτε να έχει πουληθεί μια άλλη.
Ετσι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το πρόσφατο ράλι των ελληνικών ομολόγων ιδιαίτερα κάποιες τράπεζες οι οποίες παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία
-Στην Τράπεζα Πειραιώς οι επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου είναι 1,9 δισ. ευρώ επί συνόλου ενεργητικών 59 δισ. ευρώ δηλαδή 3,3% συνολικό ποσοστό.
-Στην Alpha Bank το σύνολο είναι 4,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 62,1 δισ. ευρώ ενεργητικά δηλαδή ποσοτό 7,4%
-Στην Εθνική 6,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 59,2 δις. ευρώ δηλαδή ποσοστό 11,3% ενώ σε ότι αφορά
-Την Eurobank η επένδυση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου είναι 6,7 δισ. ευρώ επί συνόλου ενεργητικών 62,3 δισ. ευρώ δηλαδή ποσοστό 10,8%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση σε κρατικούς τίτλους ομόλογα και έντοκα σχεδόν 20 δισεκ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης