Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετριότατες οι επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2020, άνοδος 14% ή 65% χαμηλότερα από την άνοδο του 2019

tags :
Μετριότατες οι επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2020, άνοδος 14% ή 65% χαμηλότερα από την άνοδο του 2019
Τα ανοδικά περιθώρια της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι πολύ περιορισμένα και σίγουρα 65% χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.
Από τις 613 μονάδες στις 916 μονάδες αυτή ήταν η κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2019 παίρνοντας την αρχή και το τέλος του έτους που ισοδυναμεί με άνοδο εντυπωσιακή ως ποσοστό αλλά ασήμαντη εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τραπεζικές μετοχές….έφθασαν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 μετά από 4 χρόνια.
Το τι συνέβη το 2019 είναι ιστορία, γεγονότα που δεν αλλάζουν.
Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι να δούμε τι θα συμβεί το 2020.
Για να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2020 θα πρέπει να δούμε τους σταθμισμένους παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν στην αγορά
1)Το Brexit 31 Ιανουαρίου 2020
2)Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας 24 Απριλίου 2020 σε ΒΒ ή κατά μια κλίμακα.
Θα ήταν έκπληξη να υπάρξει αναβάθμιση στις 24 Ιανουαρίου 2020 από την Fitch.
3)Προφανώς οι εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ που αναμένεται να κερδίσει – ξανά – ο Trump και οι ρεπουμπλικάνοι .
4)Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την δεύτερη φάση καθώς η πρώτη φάση αφορά δασμούς που αντιστοιχούν μόλις στο 10% του συνόλου.
5)Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 2,5% το 2020 και οι διαπραγματεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θα μειωθεί από 3,5% σε 2,2% εάν πρώτα δεν διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
6)Θα αξιολογηθεί και η πορεία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών καθώς μέσα στο 2020 θα τιτλοποιηθούν 32-33 δισεκ. προβληματικά δάνεια με κεφαλαιακή επίδραση σχεδόν 5 δισεκ. μηδενίζοντας όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών.
7)Η παραδοχή ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά ΕΚΤ και FED θα συνεχίσουν την στρατηγική ποσοτικής χαλάρωσης είτε με κλασσικό τρόπο είτε με Repos τύπου FED.  
8)Η στάση της Τουρκίας η οποία παρουσιάζει προκλητικότατη στάση προς την Ελλάδα, επιδρώντας στην επενδυτική ψυχολογία.
9)Η έναρξη του έργου του Ελληνικού που θα κρατήσει 8 χρόνια είναι μακράς διάρκειας έργο που έχει ήδη αποτιμηθεί χρηματιστηριακά.
Προφανώς υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτούς τους 9 λόγους αλλά και άλλοι σταθμισμένοι με μικρότερη βαρύτητα.
Μέσα στην εξίσωση δεν αναλύεται η βασική παραδοχή ότι όλες οι αγορές μετοχών και ομολόγων παγκοσμίως είναι φούσκα, χειραγωγούμενες από τις κεντρικές τράπεζες.
Δεν είναι αυτή η αληθινή εικόνα των αγορών, οι αξίες έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερα αλλά με τα νομισματικά παιχνίδια τους οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλοιώσει τους κανόνες.
Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη ότι
Α)Τα περιθώρια των τραπεζικών μετοχών είναι ελάχιστα σε μέσους όρους.
Με εξαίρεση ίσως την Πειραιώς όλες οι άλλες έχουν ελάχιστα περιθώρια.
Η Πειραιώς βρίσκεται στην χειρότερη θέση με όρους κεφαλαίων από τις άλλες τράπεζες αλλά η διοίκηση Μεγάλου έχει σχέδια.
Β)Οι μη τραπεζικές μετοχές χαρακτηρίζονται ορισμένες ως ακριβές και ορισμένες άλλες ως δίκαια αποτιμημένες.
Τα ανοδικά περιθώρια της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι πολύ περιορισμένα και σίγουρα 65% χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 1020 με 1050 μονάδες δηλαδή άνοδος +14% αλλά πολύ πιθανό να κλείσει στο τέλος του 2020 κάτω από τις 1000 μονάδες.
Το 2020 θα είναι μια πολύ μέτρια χρονιά χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης