Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η κλιμάκωση της έντασης Ιράν - ΗΠΑ διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα σκηνικό ρίσκου σε μετοχές – οικονομία

tags :
Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η κλιμάκωση της έντασης Ιράν - ΗΠΑ διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα σκηνικό ρίσκου σε μετοχές – οικονομία
Το βασικό σενάριο θέλει οι τραπεζικές μετοχές το 2020 να μην είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη ένταση στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ιράν διαμορφώνουν σκηνικό αυξημένου ρίσκου στις μετοχές τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και στην οικονομία.  
Αυτό μεταφράζεται σε πτώση έως 5% με 6% εάν η κλιμάκωση ενταθεί ή πυκνώσουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας.
Όμως και ενώ ακόμη και εάν υπάρξει πτώση θα είναι ελεγχόμενη οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ουσιώδεις καθώς όπως διαπιστώνεται τελευταία οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιδρούν και στην πορεία της οικονομίας είτε άμεσα, είτε έμμεσα.
Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας οι επενδυτές κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. μετοχές ή πιο μακροπρόθεσμοι πραγματικές επενδύσεις, παγώνουν τα σχέδια τους έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ενώ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και λελογισμένης ανάκαμψης με ρυθμούς 2,5% για την επόμενη 3ετία το σκηνικό έντασης ειδικά με την Τουρκία και οι εξελίξεις στο Ιράν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα βραχυπρόθεσμα.
Π.χ. αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω Ιράν θα είχε συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία έως -0,3% επί του ΑΕΠ και κατ΄ επέκταση θα είχε συνέπειες και στην Ελλάδα.
1)Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν θα εκτονωθεί αλλά θα ενταθεί.
Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου είναι περιορισμένη αλλά όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός απρόοπτου συμβάντος εύλογα οι επενδυτές θα τηρούν στάση αναμονής
2)Οι εξελίξεις στο Ιράν και οι ιαχές πολέμου με τις ΗΠΑ να απειλούν ότι θα βομβαρδίσουν 52 σημεία της χώρας επίσης λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τις διεθνείς αγορές.
Το παιχνίδι ψυχολογίας σε σκηνικό πολεμικής έντασης είναι δυσανάλογα αρνητικό για τις μετοχές.
Ενώ και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς – λόγω Wall Street και κεντρικών τραπεζών – οι αγορές είναι για πάνω αυτό το νέο σκηνικό μπορεί να περιορίσει την ανοδικότητα της αγοράς εάν δεν εκτονωθεί έγκαιρα.
Π.χ. διεθνώς αναμένεται ο δείκτης S&P 500 να κινηθεί μεταξύ 3200 με 3300 μονάδες για το ορατό μέλλον και όσο πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές εκλογές στις 4 Νοεμβρίου εάν επανεκλεγεί ο Trump θα κινηθεί προς τις 3400 μονάδες με 3500 μονάδες ή εάν εκλεγούν οι δημοκρατικοί θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 2600 μονάδες (εκτίμηση Goldman, Morgan Stanley).
Στην Ελλάδα τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα
-ΑΕΠ περίπου 2,5% για το 2020
-Δεν θα εγκριθεί μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020 για την Ελλάδα
-Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν το 2022 και το 2020 θα αναβαθμιστεί κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από τους οίκους αξιολόγησης
-Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ το 2020
-Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 αλλά θα διαμορφωθεί σκηνικό κεφαλαιακών ενισχύσεων με αυξήσεις κεφαλαίου το 2021.
-Θα ξεκινήσει το Ελληνικό ως έργο που έχει σημειολογία για την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η χρηματιστηριακή αγορά έχει περιορισμένα ανοδικά περιθώρια θα μπορούσε π.χ. σε ένα θετικό σενάριο να διασπάσει και τις 1000 μονάδες που έχει ψυχολογική σημασία και συμβολικότητα.
Αλλά τα θέματα με Τουρκία και Ιράν εάν δεν λήξουν γρήγορα μπορεί να επιβραδύνουν την ανοδικότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Να σημειωθεί δε… ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι πανάκριβες.
Το βασικό σενάριο θέλει οι τραπεζικές μετοχές το 2020 να μην είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου.
Να τονιστεί ότι το 2021 το αργότερο οι πολυπόθητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης