Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμες συναντήσεις με τους θεσμούς θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες προσεχώς - Η καυτή ατζέντα των θεμάτων

tags :
Κρίσιμες συναντήσεις με τους θεσμούς θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες προσεχώς - Η καυτή ατζέντα των θεμάτων
Οι κατά μόνας συναντήσεις ανά τράπεζα και ο χρονικός ορίζοντας των επαφών
Μια ατζέντα από τα φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με όλα τα σχέδια τα οποία  θα απασχολήσουν άμεσα τις τράπεζες είναι αυτή που θα συζητηθεί στα ραντεβού που ορίστηκαν μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και μεταξύ των τραπεζών και των εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων όλων των θεσμών.
Οι συναντήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και τραπεζών έχουν οριστεί από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι και το τέλος της επόμενης με κάθε μία από τις τράπεζες χωριστά.
Αλλωστε πια τα πιστωτικά ιδρύματα διαφοροποιούνται επαρκώς το ένα σε σχέση με το άλλο μολονότι τα προβλήματα είναι κοινά και επομένως κοινά και τα θέματα προς συζήτηση.

Τράπεζες -  θεσμοί: H ατζέντα

Τα τεχνικά κλίμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κομμισιόν, ESM, και ΔΝΤ  θα βρεθούν άμεσα στη χώρα μας και όρισαν την ατζέντα των συζητήσεών τους με τις τράπεζες ως εξής:
- Σχέδια κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας
-Βιωσιμότητα επιχειρησιακού μοντέλου των πιστωτικών ιδρυμάτων
-Κερδοφορία, πορεία, εκτιμήσεις, πόροι, προβλήματα
-Ποιότητα ενεργητικού και στρατηγική περιορισμού κόκκινων δανείων
-Σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις με βάση τον Ηρακλή και επίδραση των τιτλοποιήσεων αυτών στα πιστωτικά ιδρύματα (κεφάλαια, αποτελέσματα κλπ)
-Σχεδιαζόμενες συμφωνίες κάθε τράπεζας γύρω από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Με ποιές εταιρίες συμπράτουν τι αναμένουν από τις συμπράξεις αυτές
-Eπικαιροποίηση του σχεδίου των εκδόσεων των τραπεζών στο πλαίσιο των MREL (Ελάχιστων απαιτήσεων για  ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις).
Ξεχωριστές συναντήσεις θα έχουν οι τράπεζες με τα τεχνικά κλιμάκια του IMF στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης απεικόνισης από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων, των προβλέψεων που αυτά πραγματοποιούν και οι οποίες αφορούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα και το πως φυσικά αυτές θα επηρεάσουν την πορεία των τραπεζών.
Είναι πρώτη χρονιά που οι συναντήσεις με τις τράπεζες περιλαμβάνουν νέα θέματα και η αποτύπωση των εκτιμήσεων διενεργείται σε μια βάση διαφορετική έναντι του πρόσφατου παρελθόντος. Συγχρόνως οι αλλαγές στην Κομμισιόν αλλά και στους λοιπούς θεσμούς (ECB κλπ) ολοκληρώθηκαν και έτσι νέα πρόσωπα και οι  νέες πολιτικές θα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους.
Οι τράπεζες θα ζητήσουν από τα κλιμάκια την εμφατική τους αντιμετώπιση σε ότι αφορά τα stress tests καθώς αναμένουν να γίνουν γνωστά τα σενάρια γύρω από την οικονομία για να αρχίσουν να τρέχουν τα μοντέλα τους. Δύο θέματα απασχολούν τις τράπεζες:  Το ποσοστό της ανάπτυξης που θα δεχθεί η ΕΒΑ ως προοπτική για τη χώρα μας και οι εκτιμήσεις του θεσμού σε ότι αφορά τη διαχείριση των ακινήτων.
Οι θεσμοί συγχρόνως θα έχουν συναντήσεις για τα ίδια θέματα και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επόμενης μεταμνηνομιακής αξιολόγησης  η οποία είναι προγραμματισμένη με την δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας  από την Κομμισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και  συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης