Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Roubini Global: Η Γερμανία θα μπλοκάρει τις προσπάθειες δημιουργίας πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων - Τα ημίμετρα που θα αποφασιστούν θα εντείνουν το bank run αντί να το αποκλιμακώσουν

Roubini Global: Η Γερμανία θα μπλοκάρει τις προσπάθειες δημιουργίας πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων - Τα ημίμετρα που θα αποφασιστούν θα εντείνουν το bank run αντί να το αποκλιμακώσουν
Σχεδόν αδύνατο θεωρεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Οικονομικών στην Roubini Global, Megan Greene, απαντώντας στην κλιμάκωση των συζητήσεων για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού που να σταματήσει την εκροή καταθέσεων από τις Νότιες χώρες εξαιτίας της αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τον Greene, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα μέλη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιου συστήματος, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν μια μορφή δημοσιονομικής ένωσης από την «πίσω πόρτα» και, συνεπώς, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ευρωζώνη. Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα κρίνεται πολύ απίθανο για να είναι αξιόπιστο ή πολιτικά εφικτό.
Αν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τάσσονται υπέρ ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, η Γερμανία θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρές ενστάσεις για να δώσει τη συγκατάθεση της σʼ ένα τέτοιο εγχείρημα. Μάλιστα, μία από τις βασικότερες ενστάσεις θα είχε εγερθεί από το Συνταγματικό της Δικαστήριο το οποίο θα έκρινε παράνομη μία τέτοια κίνηση, καθώς δεν θα έμπαιναν περιορισμοί στην έκθεση της Γερμανίας στον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Greene το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι περίπου 15 τρισ. ευρώ. Τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί για τη διάσωση, συνολικά του EFSF και του ESM, είναι περίπου 0,5 τρισ. ευρώ. Εάν το ανώτατο όριο εγγύησης δεν είναι αρκετά υψηλό, και η ιστορία έχει δείξει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι επαρκή, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε το bank run να εντείνεται και την κρίση να κλιμακώνεται. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε την ίδια τάση να εντείνεται και στις τράπεζες της Γερμανίας και της Φινλανδίας, ανέφερε ο Greene.
Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε το κενό αυτό να καλυφθεί είναι εάν η ΕΚΤ εμφανιστεί πρόθυμη να τυπώσει χρήμα για να καλύψει τα κενά της χρηματοδότησης, κάτι όμως που πάλι κρίνεται απίθανο, εάν αναλογιστεί κανείς τις ενστάσεις που έχει εγερθεί το τελευταίο διάστημα.
Πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι οι καταθέτες φεύγουν από την περιφέρεια της ευρωζώνης εξαιτίας του φόβου τους για την επιστροφή των χωρών στα εθνικά νομίσματα, κάτι που θα σήμαινε και υποτίμηση των κεφαλαίων τους, από την μετατροπή. Το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κεφάλαια μετά από μία τέτοια μετατροπή, ανέφερε ο Greene.
Είδαμε ότι τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων έχουν αποτύχει να ανακόψει το περιορισμένο μέχρι τώρα bank run. Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων θα ήταν μια βελτίωση, αλλά ακόμα κι αν θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες, μπορεί να αποτύχει να σταματήσει την πορεία των καταθέσεων, καταλήγει ο αναλυτής της Roubini Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης