Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτική μετριότητα η Ελλάδα, τι δείχνουν τα NPEs – Κόκκινα δάνεια 84 δισ σε ξένα funds έναντι 1,4 δισ ή 1,6% της ονομαστικής αξίας

Επενδυτική μετριότητα η Ελλάδα, τι δείχνουν τα NPEs – Κόκκινα δάνεια 84 δισ σε ξένα funds έναντι 1,4 δισ ή 1,6% της ονομαστικής αξίας
Δίνουμε στα ξένα funds το 44% του ελληνικού ΑΕΠ για να πάρουν οι τράπεζες 1,4 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε επενδυτικό παράδεισο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή της επενδυτικής αειφορίας.
Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει το διεθνές κεφάλαιο.
Η Ελλάδα με την μείωση των φορολογικών συντελεστών και των μεταρρυθμίσεων θα γίνει πόλος έλξης για τους ξένους.
Αυτά περίπου υποστηρίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας και στο παρελθόν και σήμερα.
Ποια είναι όμως η αλήθεια στην πράξη;
Ποια μεγάλη επένδυση πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έως σήμερα που μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο;
Π.χ. το Ελληνικό ΔΕΝ είναι ξένη επένδυση, είναι εσωτερική επένδυση μιας ελληνικής εταιρίας της Lamda και υποστηρίχθηκε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους της Lamda.
Για το πώς αντιλαμβάνονται οι ξένοι τις επενδύσεις στην Ελλάδα, το καλύτερο παράδειγμα είναι τα προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες, οι θεσμικές αρχές, η κυβέρνηση βλέπουν την λύση στις εταιρίες διαχείρισης, που όλες είναι ξένες – όλως τυχαίως – λες και ότι τα ελληνικά τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να κάνουν την ίδια ή καλύτερη δουλειά με τα funds.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει
-Η Πειραιώς διάθεσε 27 δισεκ. διαχείριση προβληματικών δανείων στην Intrum έναντι 410 εκατ ευρώ
- Η Eurobank για ένα σύνθετο και σίγουρα πιο κοστοβόρο κεφαλαιακά μοντέλο που αφορά 26 δισεκ. NPEs έλαβε 288 εκατ και υπό όρους τα 40 εκατ τα καθαρά είναι 248 εκατ και τα 40 εκατ επιπλέον έσοδα σε βάθος ετών.
Πρακτικά η Eurobank θα πάρει 248 εκατ ευρώ άμεσα τα υπόλοιπα 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο.
-Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. NPEs και θα διαθέσει την διαχείριση συνολικά 24 δισεκ. σε κάποιο διεθνές funds ίσως την Pimco.
-H Εθνική θα τιτλοποιήσει 8 δισεκ. NPEs και θα τα εντάξει σε κάποιο από τα σχήματα της Eurobank ή Alpha bank.
Δηλαδή συνολικά 84 δισεκ. καθώς τόσα είναι τα NPEs που διαχειρίζονται οι τράπεζες και έναντι όλων αυτών θα πάρουν από τους ξένους επενδυτές 1,4 δισεκ.
Δηλαδή θεωρούμε ότι προσφέροντας 84 δισεκ. που αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο της εθνικής ιδιωτικής οικονομίας – ειδικά των επιχειρήσεων – έναντι 1,4 δισεκ. ή 1,6% της ονομαστικής αξίας… οι ξένοι επενδυτές εισρέουν στην Ελλάδα.
Ας αναλογιστούμε ότι με βάση την ελληνική πατέντα προσφέρουμε μια περιουσία – έστω και προβληματική αλλά δυνητικά κερδοφόρα – στο 1,6% της ονομαστικής αξίας.
Αυτό προσελκύει η Ελλάδα ορισμένα funds – ελάχιστα στην πράξη – που προσφέρουν ακόμη λιγότερα για να πάρουν 84 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 44% του ελληνικού ΑΕΠ.
Δίνουμε εντός ή εκτός εισαγωγικών στα ξένα funds το 44% του ελληνικού ΑΕΠ για να πάρουν οι τράπεζες 1,4 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχία, ούτε επένδυση, ούτε ανάπτυξη απλά βρέθηκε ένας ωραίος, έξυπνος τρόπος για να βγουν σημαντικά κέρδη εις βάρος των κορόιδων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να διαχειριστούν με ίδια μέσα τα προβληματικά δάνεια, να υπάρξουν αποσχίσεις και ουσιαστικά καλές και κακές τράπεζες ώστε να δοθεί ώθηση στις καλές τράπεζες αλλά δεν νοείται οι έλληνες τραπεζίτες να περιμένουν την διευθέτηση του προβλήματος από ξένα funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης