Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδιάζει στρατηγικές κινήσεις η Εθνική - Έπονται νέες αλλαγές τον Σεπτέμβριο τα σχέδια που εξετάζονται

 Σχεδιάζει στρατηγικές κινήσεις η Εθνική - Έπονται νέες αλλαγές τον Σεπτέμβριο τα σχέδια που εξετάζονται
Στην υλοποίηση ενός γενικότερου σχεδίου που ως στόχο θα να συμβάλλει ώστε να υπάρξουν επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται να εκπονεί η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Οι σημαντικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που ανακοινώθηκαν με την έλευση νέων στελεχών και τις αναβαθμίσεις υφιστάμενων αποτελούν μόνο ένα μέρος της στρατηγικής..
Αρχές Σεπτεμβρίου η Εθνική θα ανακοινώσει νέες σημαντικές οργανωτικές αλλαγές, θα παρουσιασθεί το νέο οργανόγραμμα της τράπεζας που θα αφορά το σύνολο του ομίλου στην Ελλάδα και στην περιφέρεια που δραστηριοποιείται.
Προφανώς οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής της Εθνικής τράπεζα που δεν θα περιοριστεί μόνο στις εσωτερικές οργανωτικές αλλαγές.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, στόχος των γενικότερων κινήσεων είναι να έρθει ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα αλλά πως αυτό θα υλοποιηθεί;
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί τι έχει αποκλείσει η Εθνική.
1)Έχει αποκλείσει την πώληση της Finansbank. Στο πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον για την Finansbank είχε εκδηλώσει μέχρι και ο J Ackermann της Deutsche Bank.
Είχε ρωτήσει την διοίκηση της Εθνικής αν ενδιαφερόταν να πωλήσει την Finansbank και η απάντηση ήταν άμεση και κατηγορηματική δεν το συζητάμε αυτό το θέμα.
2)Έχει αποκλείσει να κατέλθει σε μια διαδικασία διεκδίκησης της ΑΤΕ και του ΤΤ, σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλείσει την διεκδίκηση του ΤΤ όχι όμως να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον συνδυασμό ΑΤΕ και ΤΤ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Εθνική έχει τέσσερα  εναλλακτικά σενάρια να εξετάσει

Στρατηγική συμμαχία με ξένη τράπεζα ή επενδυτή

Θα ήταν προφανώς μια μεγάλη κίνηση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ένα deal με ξένο σημαίνει ότι το κέντρο των αποφάσεων φεύγει από την Ελλάδα και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη να μην συνέφερε κανένα αυτή την περίοδο.
Μια άλλη παράμετρος είναι π.χ. ένα fund να αποκτούσε αξιόλογο ποσοστό στην Εθνική αλλά και αυτό το σενάριο δεν θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας.

Η Εθνική εξαγοράζει άλλη τράπεζα στο εξωτερικό  

Το σενάριο αυτό έχει μια βάση αλλά προφανώς προσκρούει σε ένα βασικό εμπόδιο όποιος αγοράζει στο εξωτερικό πρέπει να έχει κεφάλαια.
Η Εθνική διαθέτει ένα απόθεμα 650 εκατ ευρώ με βάση τα stress tests άρα τα περιθώρια για μεγάλες εξαγορές ελαχιστοποιούνται.

Η Εθνική συγχωνεύεται με άλλη τράπεζα στην Ελλάδα

Το ερώτημα είναι όμως με ποια;
Η Alpha bank θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την Εθνική τράπεζα και να δημιουργήσουν μια τράπεζα με 185 δις ευρώ ενεργητικό. Η διαδικασία θα πραγματοποιούταν με σχέση ανταλλαγής μετοχών στην οποία το κράτος μέσω των ταμείων θα είχε τον έλεγχο.
Η Alpha bank σε ένα τέτοιο σχήμα θα κρατικοποιούταν.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι το 38% με 40% του δικτύου καταστημάτων των δύο τραπεζών είναι αλληλεπικαλυπτόμενα.
Άρα τεράστιο το κόστος της συγχώνευσης.
Συν τοις άλλοις και ίσως αυτό να είναι και το κυριότεροι στοιχείο η Alpha bank δεν φαίνεται να είναι τόσο θετική για τα deals.

Η Εθνική εκδηλώνει ενδιαφέρον για να εξαγοράσει το ΤΤ

Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι ουτοπικό.
Η Εθνική κατέχει το 6% του ΤΤ όπως και η Eurobank και αν ανοίξει θέμα διεκδίκησης του ΤΤ η Εθνική τράπεζα μετά βεβαιότητας θα το διεκδικήσει. Το σενάριο αυτό φαντάζει και το πιο πιθανό με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.
Η Εθνική θα έχει επιχειρηματικό συμφέρον και όφελος να διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης