Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα μεγαλώσει ο κατάλογος των υπό... διάσωση χωρών της ευρωζώνης – Η Ιταλία θα ζητήσει βοήθεια μέσα στο επόμενο 6μηνο εκτιμά ο Egan Jones – Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη σε κράτος και τράπεζες αποσύροντας κεφάλαια

tags :
Θα μεγαλώσει ο κατάλογος των υπό... διάσωση χωρών της ευρωζώνης – Η Ιταλία θα ζητήσει βοήθεια μέσα στο επόμενο 6μηνο εκτιμά ο Egan Jones – Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη σε κράτος και τράπεζες αποσύροντας κεφάλαια
(upd2) Το λάδι έχει ήδη πέσει στη φωτιά και η κρίση στην ευρωζώνη δε φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της. Πλέον η Ιταλία είναι η επόμενη υποψήφια που βρίσκεται στο μάτι των αγορών, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα φαίνεται ότι μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέει.
Τα spread των ιταλικών ομολόγων άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, ενώ τα οριστικά στοιχεία για τη μείωση του ιταλικού ΑΕΠ επιδείνωσαν το κλίμα, επιβεβαιώνοντας πως η ύφεση κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό νότο. Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στην «κόκκινη λίστα» τα ιταλικά assets, ενώ και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να χάνεται.
Το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,9 τρισ. ευρώ και η πορεία του ΑΕΠ, μετά από μία περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, δεν προμηνύεται καλή -ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ύφεση 1,7%. Το φορτίο του χρέους της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται αντιληπτή ως μια εξ αυτών που έχουν μεγαλο πιστωτικό κίνδυνο. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει να εκδώσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ σε ομόλογα και έντοκα ανά μήνα φέτος, δηλαδή, περισσότερο από την ετήσια παραγωγή καθενός από τα τρία μικρότερα μέλη του ευρώ, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Μάλτα.
Το κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ιταλία θα δοκιμαστεί στην δημοπρασία της Πέμπτης. Στη σημερινή δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε η Ιταλία, η απόδοση έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, διαμορφούμενη στο 3,972% από 2,34% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 1,732 από 1,79 στην προηγούμενη.
Η ανησυχία των τελευταίων μηνών για τη Ρώμη έχει ανεβάσει τα επιτόκια με τα οποία αντλεί κεφάλαια από τις αγορές και, κάνοντας πιο απρόθυμους τους ξένους επενδυτές, έχει κάνει την Ιταλία να βασίζεται περισσότερο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να βρει δανειστές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκους αξιολόγησης Egan - Jones, κ. Sean Jones, η Ιταλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί ένα ευρύ πλαίσιο στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η προσφυγή της Ιταλίας στους μηχανισμούς θα είναι σίγουρη μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ανέφερε ο Jones, καθώς η πιστωτική ικανότητα των τραπεζών είναι χαμηλή και το χρέος του Δημοσίου μεγάλου. Δεν μπορείς να διαχωρίσει τον τραπεζικό κλάδο με την κυβέρνηση, καθώς ο ένας στηρίζει τον άλλον, δήλωσε ο Jones.
Ο Lex Van Dam της Hampstead Capital θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να κάμψει τις ανησυχίες των αγορών. Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Ισπανία θα είναι η επόμενη Ελλάδα, ενώ τώρα ανησυχούν ότι η Ιταλία θα είναι η επόμενη... Ισπανία.
Από την πλευρά της η Citi προειδοποιεί τους επενδυτές και τις αγορές να μην… ξεχνούν την Ιταλία, υπογραμμίζοντας πως μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης της ευρωζώνης θα αφήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις και τις απότομες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών της ομολόγων. Όπως προβλέπει ο οίκος, φέτος αλλά και το 2013, η Ιταλία θα υποστεί βαθύτερη ύφεση από ότι αναμένεται. Εάν η κρίση επιδεινωθεί σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων σε Ισπανία και Ελλάδα, η Ιταλία είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί κάποιου είδους παρέμβαση από την ΕΚΤ, τον EFSF ή ESM και το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Thomas Mayer της Deutsche Bank, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο και η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ισπανίας, τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η πορεία της ευρωζώνης θα τεθεί σε κίνδυνο, αναφέρει ο Mayer.
Αν έρθει η σειρά της Ιταλίας, και τότε η αντιμετώπιση της κρίσης θα μπει σε σημαντική δοκιμασία, αφού και με τη πιθανή προσεχής διάσωση της Κύπρου, ο αριθμός των χωρών που θα βρίσκονται στο πλαίσιο της διάσωσης, θα αύξηθεί σε πέντε μέσα στο επόμενο διάστημα, παρατηρεί το IFR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης