Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοβουλίες Σταϊκούρα για μείωση των NPEs, συνάντηση με τους διαχειριστές - Οι επιστολές στην EET και τα e-mails σε δανειολήπτες

Πρωτοβουλίες Σταϊκούρα για μείωση των NPEs, συνάντηση με τους διαχειριστές - Οι επιστολές στην EET και τα e-mails σε δανειολήπτες
Πρωταρχικό μέλημα για το ΥΠΟΙΚ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά ουσίας και όχι απλώς διαδικαστικές,  στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δυόμιση μήνες πριν από την λήξη του, είναι έτοιμη να προωθήσει η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να παίρνει «πάνω» του το ζήτημα ώστε να μη μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα.  
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο και προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, αν και έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου τους.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς της Ελληνική Ένωση Τραπεζών θέτει μια σειρά ζητημάτων και ζητάει τις προτάσεις των τραπεζών για να βελτιωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και να επωφεληθεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών μέχρι τη λήξη του.
Σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου που είναι ως 130.000 ευρώ, καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών.
Σημειώνεται ότι στο τελευταίο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και  ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μύλωνας σημειώνοντας ότι η ΕΤΕ προσφέρει για τα στεγαστικά δάνεια ρύθμιση με Loan To Value (αξία δανείου προς αξία ακινήτου) στο 88% τονίζοντας ότι το 120% είναι πολύ υψηλό.
Φαίνεται λοιπόν ότι το υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «ανοίξει» την περίμετρο των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία που μπορούν να μπουν να ενταχθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο και δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερου ‘’κούρεματος’’.
Το υπουργείο Οικονομικών στην ίδια επιστολή αφήνει αιχμές και για τις τράπεζες καθώς αναφέρει ότι υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να του χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία ρυθμίσεων τόσο από τις τράπεζες, όσο και το σύνολο των εταιρείων διαχείρισης, αλλά και τον ειδικό διαχειριστή PQH που έχει το χαρτοφυλάκιο όλων των τραπεζών που είναι σε εκκαθάριση, μεταξύ των οποίων και αυτά της Αγροτικής Τράπεζας.
Χθες, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτές.
«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες δράσεις, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες.
Δίνοντας ευκαιρία για μία νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών:

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων.
2ον. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
3ον. Προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.
Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.
4ον. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.
5ον. Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.
«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών», δηλώνει ο Χρ. Σταϊκούρας.
«Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες δράσεις, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες.
Δίνοντας ευκαιρία για μία νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

1. Η επιστολή Σταϊκούρα για τα στοιχεία των δανείων

2. Η επιστολή Σταϊκούρα για τα στοιχεία των ρυθμίσεων

3. Ερωτηματολόγιο

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Περί τις 80-100 χιλ. οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες το 2019

Σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργειου Οικονομικων, με αφορμή και τις πρωινές ανακοινώσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000 - 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση. Όπως αναφέρουν επίσης υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να "στριμωχθούν" τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες / δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργειο Οικονομικων έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.
"Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση κούρεμα. Χαρακτηριστική περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι' αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές" τονίζουν οι ιδιες πηγές.
Επισημαίνεται επίσης πως υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την Τραπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμειευτήριο) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.

Τι ανέφερε από τις 13 Φεβρουαρίου 2020 το bankingnews.gr

Οι λύσεις που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για να σωθεί η πρώτη κατοικία των αδυνάτων

Αντιμέτωποι με μία όξυνση στα κοινωνικά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς τέλος Απριλίου 2020 σταματάει η λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της  πρώτης κατοικίας,  η οποία δεν καταγράφει ως γνωστόν ικανοποιητικά στατιστικά.
Την ίδια στιγμή όσοι προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, πολύ δύσκολα μετακινούνται από το καθεστώς προστασίας μολονότι οι τράπεζες πια προσφέρουν ενδιαφέρουσες και αρκετά καλές ρυθμίσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούν τους δανειολήπτες να δράσουν πριν το τέλος του Απριλίου σε ότι αφορά την α' κατοικία καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με τρόπο απόλυτο στους θεσμούς πως η λειτουργία της πλατφόρμας σταματάει.
Με βάση αυτή τη δέσμευσης άλλωστε εκταμίευσε τα Anfa's
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας βρίσκεται anter portas και θα πρέπει σε πρώτη ή σε δεύτερη φάση να ενσωματώσει και τη δεύτερη ευκαιρία για τους πτωχευμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Η πτώχευση συνοδεύεται με εκποίηση της περιουσίας του πτωχού έως ότου καλυφθούν τα χρέη και εάν εκποιηθεί όλη η περιουσία του το υπόλοιπο χρέος παύει να τον βαρύνει.
Τι θα γίνει όμως με όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης που σημαίνει ρευστοποίηση της περιουσίας τους και τι θα συμβεί με το εύρος των πλειστηριασμών που θα αφορούν τις πρώτες κατοικίες;
Καθώς το νομοσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έχει στο σύνολό του  ετοιμαστεί μέχρι την 1η Μάη- άλλωστε δεν χρειάζεται αφού η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία δίδει άλλον έναν χρόνο περιθώριο- το οικονομικό επιτελείο επεργάζεται διάφορες λύσεις προκειμένου από τη μία να ικανοποιήσει τους θεσμούς από την άλλη να μην ανοίξει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο.
Η περίφημη επιδότηση του ενοικίου που προβλέπεται στις περιπτώσεις των πτωχών που έχασαν τα σπίτια τους, ενδέχεται να μην λάβει χώρα τότε, δηλαδή μετά την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας αλλά νωρίτερα εν είδη ρύθμισης, λένε καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.
Πριν δηλαδή την πτώχευση του ιδιώτη ή του επιχειρηματία είναι πιθανόν με πολύ αυστηρά κριτήρια- ακόμη αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια από εκείνα της ένταξης στην πλατφόρμα για την προστασία της α' κατοικίας- να λάβει χώρα  σε εκείνους που επιθυμούν να ρυθμίσουν, επιδότηση της δόσης ή ακόμη και το γνωστό μοντέλο sale and leaseback με επιδότηση εκ νέου της δόσης.
Σε μία τέτοια περίπτωση αφενός εκπληρώνεται η επιθυμία των θεσμών, αφετέρου διαμορφώνονται οι συνθήκες να μην ανοίξει ένα κοινωνικό μέτωπο με μεγάλο πλήθος πλειστηριασμών που θα δημιουργήσουν κοινωνικό ζήτημα.
Ας σημειωθεί πως οι αξίες των ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριάζονται από τις τράπεζες υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα στοιχείο το οποίο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου τόσο στο κλεινόν άστυ όσο και στην επαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης