Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρμαγεδδώνας ο κορωνοιός προκαλεί παγκόσμιο σοκ – Η πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ

Αρμαγεδδώνας ο κορωνοιός προκαλεί παγκόσμιο σοκ – Η πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ
Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο.
Χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες με χιλιάδες νεκρούς και πολλαπλάσια κρούσματα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κορωνοιό ή covid 19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020 επιβεβαιώνοντας τις πιο εφιαλτικές αναλύσεις για τον ιό που ξεκίνησε από το εργαστήριο ιολογίας του Wuhan της Κίνας.
Παγκοσμίως οι εκτιμήσεις είναι συγκλονιστικές.
-Στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν 480 χιλιάδες άνθρωποι.
Ο Πρόεδρος Trump δέχεται εισηγήσεις να κηρύξει όλες τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
-Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να νοσήσουν 60 εκατ γερμανοί ή το 70% του πληθυσμού.
-Οι νεκροί στην Ιταλία αυξάνονται δραματικά με τον Salvini της Lega να προειδοποιεί ότι θα πρέπει όλη η Ευρώπη να μπει σε καραντίνα όχι μόνο η Ιταλία όπου ειδικά στην Βόρεια Ιταλία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κίνα λόγω του στυγνού καθεστώτος επέβαλλε απάνθρωπα μέσα σε σχεδόν 650 εκατ κινέζους ώστε να περιορίσει τον κορωνοιό.
Μέρος αυτών των μέτρων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στον δυτικό κόσμο.
Η ανακήρυξη του κορωνοιού ως πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα δραματικά σε όλους τους τομείς ξεκάθαρα προς το χειρότερο.
Μέχρι να αρχίσει ο ιός να μειώνεται η παγκόσμια κοινωνία θα βρίσκεται στα όρια του πανικού.
Και ενώ οι κοινωνίες νοσούν… οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι δραματικές.
Τα χρηματιστήρια καταρρέουν, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσο μεγάλης και εκτεταμένης πτώσης, με σφοδρό και βίαιο τρόπο.
Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων όμως έχει αιτιολογία.
Οι επενδυτές βλέπουν ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Βλέπουν δραματική καθίζηση του ΑΕΠ και ύφεση σε βασικές χώρες καθώς και δραματική επιδείνωση των ισολογισμών των εταιρών.
Οι τράπεζες θα δουν μεγάλη καθίζηση εσόδων και κυρίως αύξηση των προβληματικών δανείων, σε μια πανδημία το τελευταίο πράγμα που θα κάνουν οι κοινωνίες είναι να πληρώσουν δάνεια και φόρους.
Η μεγάλη παγίδα όμως είναι ότι οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να πάρουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, στα όρια των δημοσιονομικών κινήτρων που θα φθάσουν στα 650 δισεκ. με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες.
Όμως έχει εκτιμηθεί ότι η αρνητική επίδραση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι σχεδόν 2 με 2,5 τρισεκ. δολάρια που σημαίνει ότι τα 650 δισεκ. δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το πρόβλημα.
Το ακόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι όλη αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση ενώ έχει καθαρή στόχευση την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών του κορωνοιού στο τέλος θα ζημιώσει τις οικονομίες γιατί έχει υφεσιακά χαρακτηριστικά.
Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν δημοσιονομικά κίνητρα που έχουν υφεσιακή βάση για να αντιμετωπίσουν την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός.
Οπότε τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν προσωρινό – βραχυχρόνιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα θα πλήξουν την οικονομία και την προσπάθεια ανάκαμψης οπότε και υποχρεωτικά πρέπει να αποσυρθούν.
Συν τοις άλλοις η κατάρρευση της οικονομίας της Κίνας, η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και η κατάρρευση των αλυσίδων διανομής θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε μαζικές αστοχίες στους προϋπολογισμούς των κρατών για το 2020.
Πρώτη φορά σε τέτοια έκταση θα υπάρξουν τόσες αποτυχίες.
Και ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί επικίνδυνα και οικονομίες ειδικά στην Ευρώπη θα περάσουν σε ύφεση – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – το δευτερογενές σοκ που θα ακολουθήσει θα είναι εξίσου δραματικό.
Οι προϋπολογισμοί των εταιριών θα αποτύχουν για το 2020, τράπεζες, εταιρίες θα σημειώσουν δραματική μείωση κερδών ή και ζημίες και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ανοίξει.

Οι κεντρικές τράπεζες κατέστρεψαν την διεθνή οικονομία

Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν όπλα για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος.
Έχουν καθολική ευθύνη που ύπνωσαν τις κυβερνήσεις με την ποσοτική χαλάρωση.
Τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια είναι η ταφόπλακα των μεταρρυθμίσεων επί 10 χρόνια καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν έγινε στην Ευρώπη, πλην του εμπορικού πολέμου που άλλαξε μερικώς το status μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι κεντρικές τράπεζες κράτησαν εν υπνώσει τις κυβερνήσεις που δεν μεταρρύθμισαν τις οικονομίες ειδικά στην Ευρώπη.
Έτσι ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου τους στο παρελθόν στην κρίση χρέους και σήμερα στην νέα κρίση δεν έχουν ουσιαστική παρέμβαση.
Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι εν τέλει υφεσιακές στρατηγικές, η ποσοτική χαλάρωση ο απόλυτος μηχανισμός χειραγώγησης ενώ σενάρια για αγορές μετοχών από τις κεντρικές τράπεζες είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί νομισματικής αβλεψίας.
Τι θα συμβεί όταν εμφανιστούν ζημίες από τις μετοχές;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέτρα όπως παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις μικρομεσαίες εταιρίες, αγορές περισσότερων εταιρικών ομολόγων κ.α. θα έχουν μόνο προσωρινό όφελος.

To συμπέρασμα είναι ότι ο κορωνοιός ως Αρμαγεδδώνας – πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ.
Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο.

Σοβαρή υποσημείωση

Σε ένα σενάριο χάους ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 2300 με 2450 μονάδες και αντιστοίχως το ελληνικό χρηματιστήριο στην ζώνη των 480 με 550 μονάδων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης