Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάγωσε το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών – Χωρίς ενδιαφέρον για τα mezzanine, ανέφικτη η αξιολόγηση των ομολόγων

Πάγωσε το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών – Χωρίς ενδιαφέρον για τα mezzanine, ανέφικτη η αξιολόγηση των ομολόγων
Ενώ το σχέδιο Ηρακλής είχε πολλά θετικά στοιχεία, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοιού έχει αδρανοποιηθεί και οι λόγοι είναι οι εξής
Πάγωσε το σχέδιο Ηρακλής, η πρόταση του ελληνικού δημοσίου που φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει το ζωτικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών τα 70 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ενώ το σχέδιο Ηρακλής είχε πολλά θετικά στοιχεία, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοιού έχει αδρανοποιηθεί και οι λόγοι είναι οι εξής.

1)Το σχέδιο Ηρακλής σε γενικές γραμμές παρείχε εγγυήσεις για 12 δισεκ. κύρια ομόλογα senior bond τα οποία αντιστοιχούσαν σε 33-34 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και με όρους αποτιμήσεων, σύνθεσης χαρτοφυλακίων, αξιολογήσεων οπότε τώρα δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο Ηρακλής.

2)Δεν είναι τυχαίο ότι τράπεζες όπως η Alpha bank πάγωσε το Galaxy με την τιτλοποίηση 12 δισεκ. NPEs γιατί σε αυτή την συγκυρία το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι ανύπαρκτο.
Το ότι πάγωσε δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί αλλά για κάποιο διάστημα, θα επαναξιολογηθούν οι ρήτρες.

3)Με βάση πολύ έγκυρες πηγές το ενδιαφέρον για τα mezzanine ομόλογα που θα εξέδιδαν οι τράπεζες έχει ατονήσει.
Τα funds θεωρούν ότι λόγω της μεγάλης επιδείνωσης τα mezzanine ομόλογα που δεν φέρουν εγγύηση δεν θα πληρωθούν οπότε δεν ενδείκνυται η ανάληψη ρίσκου.

4)Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης που θα βαθμολογήσουν τιτλοποιήσεις και ομόλογα που θα εκδοθούν.
Οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν ότι υπάρχει οριζόντια επιδείνωση οπότε το πραγματικό rating μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την βαθμολογία της Ελλάδος.

5)Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι παρά την ελαστικοποίηση των όρων για τα NPEs π.χ. ένα δάνειο ακόμη και εάν δεν πληρωθεί στις 90 ημέρες να μην θεωρείται προβληματικό, εντούτοις τόσο οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτικοί οίκοι που θέτουν τιμές στόχους και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να οριοθετούν το κόκκινο δάνειο στις 90 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι λογιστικά δεν θα εμφανίζεται προβληματικό αλλά θα λογίζεται ως προβληματικό.
Τα NPEs θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά από 42% στο 50% εκ νέου δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

6)Για τις τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας οπότε το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι από 6 δισεκ. έχει φθάσει στα 10 δισεκ.
Η παγίδα για τις τράπεζες είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να μοχλεύσουν τα κεφάλαια αυτά επειδή το μεγαλύτερο μέρος τους είχε σχεδιαστεί να στραφεί στην εξυγίανση των προβληματικών δανείων τους.
Μόνο για τιτλοποιήσεις 33 δισεκ. NPEs οι ελληνικές τράπεζες προ του κορωνοιού χρειάζονταν να δαπανήσουν 6 δισεκ.
Σήμερα το ποσό αυτό θα έχει αυξηθεί στα 7 ή 8 δισεκ.

7)Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα εμφανίσουν επιδείνωση στις επιδόσεις τους π.χ. στο α΄ τρίμηνο η Εθνική θα εγγράψει έκτακτο κέρδος 535 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες υπολογίζουν τόκους ως υπαρκτούς… που στην πράξη είναι ανύπαρκτοι.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει πίεση στα αποτελέσματα των τραπεζών ειδικά από τον τουρισμό που θα υποστεί κραχ.

8)Οι τράπεζες με τον ένα ή άλλο τρόπο θα χρειαστούν κεφάλαια το ερώτημα δεν είναι πόσα, θα χρειαστούν 8 με 10 δισεκ. αλλά πότε και από ποιους.
Η μεγάλη ευκαιρία για κρατική στήριξη των τραπεζών από κεφάλαια του capital buffer χάθηκε, η ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς θα διαψευστεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την στήριξη της ΕΚΤ, διαθέτουν καλά επίπεδα ρευστότητας αλλά κεφαλαιακά είναι αδύναμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης