Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ΕΕ χρειάζεται κοινή δράση, είτε το πούμε κορωνο-ομόλογο είτε αλλιώς

tags :
Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ΕΕ χρειάζεται κοινή δράση, είτε το πούμε κορωνο-ομόλογο είτε αλλιώς
Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το "φαινόμενο της χιονοστιβάδας" που είδαμε κατά την ελληνική κρίση» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει σχεδόν 900 δισ. ευρώ επιπλέον ομολόγων φέτος έχει διατηρήσει τον έλεγχο των κρατικών αποδόσεων και βοήθησε στην αποτροπή της επανάληψης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης 2010-2012.
Ωστόσο, όπως έδειξαν νέες προβλέψεις του ΔΝΤ την Τετάρτη, η κρίση του κορωνοϊού θα αυξήσει το δημόσιο χρέος στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος προς το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να προειδοποιούν ότι οι επιβαρύνσεις του χρέους θα μπορούσαν ακόμη να καταστείλουν τις προοπτικές ανάπτυξης μιας σειράς από οικονομικά ασθενέστερα κράτη μέλη, επιβαρύνοντας την οικονομική συνοχή της ευρωζώνης.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, μεταδίδοντας δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ανέφερε ότι η εμπειρία της χώρας του κατά την τελευταία κρίση έδειξε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το πακέτο φορολογικών μέτρων που πρότεινε η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, απέτυχε να προχωρήσει αρκετά.
«Το να διατηρήσεις την διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο σε θετικό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας.
Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το "φαινόμενο της χιονοστιβάδας" που είδαμε κατά την ελληνική κρίση» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, πριν αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2014.
«Είτε το πούμε κορωνο-ομόλογο είτε κάτι άλλο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινή δράση» προσθέτει.
Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2020, φτάνοντας στο 97,4% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που έφτασε κατά την κρίση του δημόσιου χρέους.
Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία θα έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση χρέους φέτος μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, ξεπερνώντας το 155%.
Ωστόσο, ορισμένα άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα έχουν ποσοστά χρέους άνω του 100% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Fiscal Monitor του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης