Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Coppola (Boston Consulting Group): Η τρέχουσα κρίση δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα τους

tags :
Coppola (Boston Consulting Group): Η τρέχουσα κρίση δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα τους
Οι τράπεζες να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους υπαλλήλους τους, να υιοθετήσουν νέα ψηφιακά εργαλεία και να αλλάξουν δομικά τα μοντέλα τους, κλείνοντας πολλά υποκαταστήματα.
Ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι τράπεζες για να «επουλωθούν» οι πληγές της οικονομίας από τον Covid-19, οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την κρίση αλλά και οι λύσεις που προκρίνονται για την επόμενη ημέρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης μεταξύ των πλέον ειδικών του κλάδου στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαδικτυακών συναντήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου ο επικεφαλής τομέας διαχείρισης τραπεζικών κινδύνων στην Boston Consulting Group Matteo Coppola ανέφερε ότι και οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές σε αυτήν την κρίση αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον εμπειρία και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία χρησιμοποιώντας τα buffers που ανέπτυσσαν όλα αυτά τα χρόνια.
Οι τράπεζες μάλιστα διαθέτουν πλέον και αυξημένες δεξιότητες στη διαχείριση κινδύνων.
Ο κ. Coppola έφερε το παράδειγμα των ιταλικών τραπεζών και συγκεκριμένα της Intesa SanPaolo η οποία μέσα σε λίγες ώρες μπήκε σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης, με τα στελέχη της να συναντιούνται καθημερινά και το 95% των υπαλλήλων της να τίθεται άμεσα σε καθεστώς «απομακρυσμένης εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Coppola, από την τρέχουσα κρίση αναδύεται η ευκαιρία για τις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα τους και να μάθουν να λειτουργούν απομακρυσμένα, πολλαπλασιάζοντας τις ψηφιακές τους λειτουργίες.
Κανείς δεν περίμενε την εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα των τραπεζών σε αυτή την εξαναγκαστική μετάβαση.
Ο κ. Coppola εκτίμησε ότι η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία και το νέο modus operandi να παραμείνει.
Πρότεινε συγκεκριμένα, οι τράπεζες να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους υπαλλήλους τους, να υιοθετήσουν νέα ψηφιακά εργαλεία και να αλλάξουν δομικά τα μοντέλα τους, κλείνοντας πολλά υποκαταστήματα.
Ευρύτερα, διακρίνει την ευκαιρία ανάδυσης ενός νέου μοντέλου τράπεζας, πιο ψηφιακής που θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στο μέλλον.
Η μετάβαση υπαγορεύει και την ανάπτυξη νέων μοντέλων κινδύνου, ανέφερε ο κ. Coppola, επικαλούμενος τον τριπλασιασμό των κυβερνοεπιθέσεων στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης