Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα τρία κρίσιμα θέματα στις διαπραγματεύσεις θεσμών κυβέρνησης για το πτωχευτικό - Τι ζητούν οι τράπεζες

Τα τρία κρίσιμα θέματα στις διαπραγματεύσεις θεσμών κυβέρνησης για το πτωχευτικό - Τι ζητούν οι τράπεζες
Τρία σημεία τριβής με τις τράπεζες πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πτωχευτικό δίκαιο
Τρία σημεία τριβής με τις τράπεζες πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πτωχευτικό δίκαιο  σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης που χθες εξελίχθηκαν σε τεχνικό επίπεδο.
- Οι τράπεζες θέλουν να έχουν αυτές τον έλεγχο της εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης με το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή να ορίζουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και μεταξύ πιστωτών και Δημοσίου.
-Οι τράπεζες επιθυμούν η διαδικασία της πτώχευσης να μην διενεργείται γρήγορα ώστε να προλαβαίνουν τον εντοπισμό και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
-Οι τράπεζες δεν επιθυμούν να σταματούν οι ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους οφειλέτες θεωρώντας πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν ένα διαρκές μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
Ας σημειωθεί πάντως πως κάποια από τα παραπάνω αντιβαίνουν και αυτήν την ίδια την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία
Οι θεσμοί θεωρούν πως κυβέρνηση και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να βρουν λύσεις στα παραπάνω θέματα και να προχωρήσουν με θέσεις ολοκληρωμένες στην διαπραγμάτευση.
Ωστόσο στο τέλος του μήνα λήγει η προστασία της α κατοικίας θέμα για το οποίο οι θεσμοί δεν βρίσκουν κοινό σημείο επαφής με την κυβέρνηση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα σε επίπεδο principal
Eν τω μεταξύ όπως πρώτο έγραψε το BankingNews, η κυβέρνηση εξετάζει πρόγραμμα επιδότησης για ένα έτος των στεγαστικών δανείων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Η περίμετρος των πληγέντων είναι διευρυμένη και αφορά ιδιώτες που βρέθηκαν σε αναστολή αλλά και επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αποδεδειγμένα πληγεί.
Ορισμένοι από το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων ως ένα μέτρο ανακούφισης με δεδομένο πως θα σταματήσει η προστασία για την πρώτη κατοικία επομένως ως μια αντικατάσταση του νόμου 4665 με δεδομένη τη μετάβαση προς το νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Πρόθεση είναι η  επιδότηση να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2020 και να έχει διάρκεια ένα έτος, ωστόσο η διάρκεια θα εξαρτηθεί από το ύψος των πόρων  που θα εξασφαλιστούν αλλά και τον αριθμό των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων που έχουν πληγεί από τον κορονοιό.
Η λύση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο σήμερα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο principal.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης