Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπλοκάρουν την αγορά κρατικών ομολόγων από τον ESM οι δορυφόροι της Γερμανίας - Ενστάσεις από Ολλανδία και Φινλανδία στην αναβάθμιση του ρόλου του ESM - Έκτακτη συνάντηση Μerkel - Hollande την Κυριακή - Τι δηλώνει η Κομισιόν

Μπλοκάρουν την αγορά κρατικών ομολόγων από τον ESM οι δορυφόροι της Γερμανίας - Ενστάσεις από Ολλανδία και Φινλανδία στην αναβάθμιση του ρόλου του ESM - Έκτακτη συνάντηση Μerkel - Hollande την Κυριακή - Τι δηλώνει η Κομισιόν
(upd)Μετά από μόλις λίγα 24ωρα, ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης έρχεται και πάλι να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Αν και υπήρξε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για την αγορά κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), σήμερα η Φινλανδία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν σ' αυτήν την παράμετρο της απόφασης.
Οι δύο χώρες - δορυφόροι της γερμανικής κυβέρνησης ουσιαστικά μπλοκάρουν τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, παρόλο που υπήρξε συμφωνία μόλις από την πρώτη μέρα των εργασιών (Πέμπτη). Η απόφαση που σκοπό είχε να αποκλιμακώσει τις πιέσεις για την πορεία των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό, καθώς Φιλανδία και Ολλανδία δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να αγοράσει ο ESM κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Σημειώνεται εδώ ότι για να εφαρμοστεί η αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά χρειάζεται ομόφωνη απόφαση. Όμως σήμερα, η φινλανδική κυβέρνηση, σε έκθεση της στο κοινοβούλιο της χώρας εγείρει σημαντικές ενστάσεις για ένα τέτοιο μέτρο. Ομοίως, και ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε πως η θέση της χώρας του δεν είναι θετική για την αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την Πέμπτη το βράδυ οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν την τροποποίηση του καθεστώτος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο πλαίσιο της στήριξης των ισπανικών τραπεζών.
Η βοήθεια της ευρωζώνης θα διοχετευθεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέχρι την αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μπλόκο από Φινλανδία και Ολλανδία η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel θα συναντηθεί εκτάκτως με τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Ηοllande την ερχόμενη Κυριακή, στη γαλλική πόλη Ρεμ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, χαρακτηρίζει πρώιμη κάθε συζήτηση για τους όρους που θα συνοδεύουν τυχόν αγορά κρατικών ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν ακόμη διερεύνησης.
Εστιάζοντας η Κομισιόν στο έτερο μείζον θέμα, αυτό της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM εξηγεί πως για να τεθεί σε ισχύ η παράμετρος αυτή δεν θα απαιτηθεί τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, ωστόσο προειδοποιεί πως απαιτείται ομόφωνη απόφαση για την απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον μηχανισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης