Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΒΑ: Με CET 1 13,3% άρχισε η κρίση του κορωνοϊού για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
ΕΒΑ: Με CET 1 13,3% άρχισε η κρίση του κορωνοϊού για τις ελληνικές τράπεζες
Ο μέσος σταθμισμένος δείκτης κεφαλαίου CET1 FL ήταν στο 14,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, περίπου 40 μ.β. υψηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2019
Στο 13,3% ήταν ο δείκτης CET 1 σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζώνς (ΕΒΑ) που δημοσιεύτηκε σήμερα για ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτή η πρόσθετη αποκάλυψη δεδομένων έρχεται ως απάντηση στο ξέσπασμα του COVID-19 και παρέχει στους συμμετέχοντες στην αγορά δεδομένα σε επίπεδο τράπεζας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, πριν από την έναρξη της κρίσης.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ εισήλθε στην κρίση με σταθερές κεφαλαιακές θέσεις και βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού, αλλά επίσης δείχνει τη σημαντική διασπορά μεταξύ των τραπεζών.
Σχολιάζοντας τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο Jose Manuel Campa, Πρόεδρος της EBA, δήλωσε: «Η EBA θεωρεί ότι η παροχή στους συμμετέχοντες στην αγορά συνεχών πληροφοριών σχετικά με τα ανοίγματα των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε στιγμές αυξημένης αβεβαιότητας.
Η δημοσιοποίηση των δεδομένων των τραπεζών συμπληρώνει τη συνεχή παρακολούθηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα και συμβάλλει στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ενιαία αγορά».
Στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης για την υγεία, τα δεδομένα διαφάνειας σε όλη την ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες εισήλθαν σε αυτήν την δύσκολη περίοδο σε ισχυρότερη θέση από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις.
Σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατά την περίοδο 2008-2009, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον μεγαλύτερα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας.
Οι τράπεζες της ΕΕ ανέφεραν αυξανόμενους δείκτες κεφαλαίου το 2019.
Ο μέσος σταθμισμένος δείκτης κεφαλαίου CET1 FL ήταν στο 14,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, περίπου 40 μ.β. υψηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Image
Η τάση υποστηρίχθηκε από υψηλότερο κεφάλαιο, αλλά και από ποσά έκθεσης σε κίνδυνο (REA).
Από τον Δεκέμβριο του 2019, το 75% των τραπεζών ανέφεραν CET1 πάνω από 13,4% και όλες οι τράπεζες ανέφεραν λόγο πάνω από 11%, πολύ πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εύρος μεταξύ των τραπεζών παρέμεινε σταθερό.
Ο σταθμισμένος δείκτης μόχλευσης σταδιακά σταθμισμένος στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 5,5% από τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο δείκτης μόχλευσης αυξήθηκε κατά 30 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου και της πτώσης των ανοιγμάτων.
Ο χαμηλότερος αναφερόμενος λόγος μόχλευσης ήταν 4,7% σε επίπεδο χώρας και 1,6% σε επίπεδο τράπεζας.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών της ΕΕ σημείωσε βελτιωμένη τάση τα τελευταία χρόνια.
Από το 4ο τρίμηνο του 2019, ο μέσος σταθμισμένος δείκτης NPL της ΕΕ μειώθηκε στο2,7%, 20 μ.β. χαμηλότερος από το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ο λόγος το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ήταν ο χαμηλότερος από τότε που η ΕΒΑ εισήγαγε έναν εναρμονισμένο ορισμό των NPL σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικά για τις ελληνικές τράπεζες

Alpha Bank
Image
Eurobank
Image
Εθνική Τράπεζα
Image
Πειραιώς
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης