Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ παρασύρει σε επικίνδυνες ατραπούς την ελληνική κυβέρνηση με την κεφαλαιακά κοστοβόρο bad bank για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Η ΤτΕ παρασύρει σε επικίνδυνες ατραπούς την ελληνική κυβέρνηση με την κεφαλαιακά κοστοβόρο bad bank για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με το Bloomberg, μια bad bank θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα φορολογουμένων
Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση η Τράπεζα της Ελλάδος συντηρώντας την κοστοβόρο λύση της bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, την οποία θα κληθούν να στηρίξουν οι φορολογούμενοι με τα χρήματά τους.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει παρασκηνιακώς να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την σύσταση εταιρίας asset management agency ή πιο απλά bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Ήδη έχει αποταθεί σε εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για να αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του σχεδίου.
Η πρόταση της ΤτΕ εάν τελικώς προχωρήσει δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Στην τραπεζική αγορά η επιμονή της ΤτΕ για σύσταση της bad bank έχει προβληματίσει.
Μάλιστα, πηγές της ΤτΕ μίλησαν σήμερα στο Bloomberg διαρρέοντας ότι η Ελλάδα κινείται προς τη δημιουργία μιας bad bank που θα υποστηρίζεται από κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να απορροφήσει δισεκατομμύρια ευρώ "κόκκινων δανείων" από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να διατρέξει τον κίνδυνο να παραβιάσεις τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις.

Αυτό αναφέρει νέο δημοσίευμα του Bloomberg, αποκαλύπτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας άρχισε τις επαφή με επενδυτικές τράπεζες και συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο ρύθμισης του σχήματος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι επίσης σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και δεν έχει λάβει ακόμη σχετικές παρατηρήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες, με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζουν περαιτέρω επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να συστήσουν εθνικές bad banks.
"Είναι μία επιλογή, αλλά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη τώρα", είχε αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη (17/6).
Βέβαια, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι πάντα καλά να υπάρχουν, είχε διευκρυνίσει.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια bad bank θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα φορολογουμένων από το σχέδιο τιτλοποίησης, αν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.
Η Ελλάδα θα λάβει κάποια αμοιβή από τις τράπεζες σε ένα σενάριο "κακής τράπεζας" επειδή θα χρησιμοποιούσαν τις αποκαλούμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Πάντως, η ιδέα μιας κακής τράπεζας έχει αποτύχει να κερδίσει έδαφος σε επίπεδο ΕΕ, ειδικά μετά την επιβολή περιορισμών από τις αρχές για την προστασία των φορολογουμένων μετά την οικονομική κρίση.
Ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM της ΕΚΤ έχει προτείνει μια πανευρωπαϊκής κλίμακας bad bank το 2017 όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) αλλά απέτυχε να προωθήσει την ιδέα.
"Είναι ένα εργαλείο που γνωρίζουμε και το οποίο μπορεί να εξεταστεί αν υπάρξει ανάγκη", είχε δηλώσει ο Enria νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της ΤτΕ για bad bank θα βλάψουν την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει παρασκηνιακώς να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την σύσταση εταιρίας asset management agency ή πιο απλά bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών, γιατί τα ερωτήματα…. πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν, ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια, θα υπάρξει dilution – αραίωση – των παλαιών ιδιωτών μετόχων θα διατηρούνται στο προσκήνιο πλήττοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.  
Και ενώ Lagarde ΕΚΤ, Enria SSM και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι δεν είναι της παρούσης το ζήτημα της bad bank θα εξαρτηθεί από την πορεία των NPEs που θα προκαλέσει η ύφεση στις οικονομίες της Ευρώπης… στην Ελλάδα η ΤτΕ συνεχίζει παρασκηνιακώς να μεθοδεύει την σύσταση εταιρίας asset management.
Ήδη έχει αποταθεί σε εταιρίες ορκωτών ελεγκτών για να αναλάβουν την υλοποίηση μέρους του σχεδίου.
Η πρόταση της ΤτΕ εάν τελικώς προχωρήσει δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμη νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Στην τραπεζική αγορά η επιμονή της ΤτΕ για σύσταση της bad bank έχει προβληματίσει.
Γιατί;
Οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, δηλαδή η Eurobank που ανακοίνωσε το deal με την DoValue, η Εθνική που θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χωρίς διάσπαση δραστηριοτήτων και η Alpha bank που θα προχωρήσει την τιτλοποίηση Galaxy 10 δισεκ. ευρώ έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.
Δεν θα χρειαστεί να ενταχθούν σε bad bank ειδικά αυτές οι 3 τράπεζες.
Το μόνο ίσως ερωτηματικό που υπάρχει είναι ποιο θα είναι το ύψος της αρνητικής επίδρασης της ύφεσης στα NPEs εάν όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες δημιουργηθούν 7-8 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια… λόγω κορωνοιού τότε θα πρέπει να παρθούν και 3,5 με 4 δισεκ. νέες προβλέψεις άρα ζημίες για τις τράπεζες ειδικά το 2021.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Πειραιώς η οποία ενώ έχει ανακοινώσει deal με την Intrum και σχεδιάζει 2 τιτλοποιήσεις 7 δισεκ. NPEs συνεχίζει να διαθέτει 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια, χωρίς να έχουν προστεθεί τα δυνητικά νέα προβληματικά δάνεια.

Γιατί δεν έχει νόημα η bad bank

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι το bankingnews δεν αποδέχεται και δεν υιοθετεί τα σενάρια που παρασκηνιακώς κυκλοφορούν που φέρουν την Τράπεζα της Ελλάδος να σχεδιάζει bad bank ειδικά για την τράπεζα Πειραιώς και… μετά συγχώνευση με την Εθνική τράπεζα.
Το σενάριο αυτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό και έγκαιρα έχουμε αναλύσει γιατί δεν βλέπουμε συγχώνευση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Ας δούμε ορισμένα δεδομένα.
Εάν η ΤτΕ όντως σχεδιάζει bad bank για την Πειραιώς θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα
-Πόσα κεφάλαια χρειάζονται;
-Ποιοι θα επενδύσουν τα κεφάλαια;
-Σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια;
-Θα ενταχθούν όλα τα προβληματικά δάνεια ή μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της ύφεσης και του κορωνοιού;
-Θα εκδοθούν warrants για το δημόσιο όπως προτείνει η Morgan Stanley;

Η Πειραιώς με 60 δισεκ. ενεργητικό για να φθάσει στο 3% που είναι τα NPEs – προ κορωνοιού – στην Ευρώπη θα πρέπει τα 24,1 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα ή 50% των δανείων να μειωθούν στο 1,5 δισεκ δηλαδή μείωση 22,6 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το μοντέλο Eurobank θα απαιτηθούν 4,8 δισεκ. κεφάλαια σε σύνολο 6,8 δισεκ. κεφαλαίων θα μείνει με 2 δισεκ. κεφάλαια ή στην ουσία με 0 κεφάλαια.  
Καθίσταται κατανοητό ότι αυτό το σενάριο είναι ανέφικτο συν τοις άλλοις και γιατί η Πειραιώς πρέπει να αποπληρώσει και τα 2 δισεκ. του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές, οπότε κατ΄ ουσία δεν έχει κεφάλαια.
Στην εξίσωση εάν προστεθεί και το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 4 δισεκ. ευρώ κατ΄ ουσία η Πειραιώς βρίσκεται με -4 δισεκ. κεφάλαια.
Στο ερώτημα ποιοι θα επενδύσουν τα κεφάλαια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της κρατικοποίησης της Πειραιώς δια της καθολικής αύξησης του ποσοστού του δημοσίου στην τράπεζα.
Είναι αντιληπτό ότι για την Πειραιώς η λύση της bad bank θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην κεφαλαιακή της δομή και στην μετοχική τη δομή.
Το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να στηρίξει μια bad bank οπότε εκ των πραγμάτων το όλο σχέδιο τινάσσεται στον αέρα.
Σε μια bad bank θα ενταχθούν όλα τα NPEs ή μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ύφεσης και του κορωνοιού;
Δηλαδή ας υποθέσουμε η Πειραιώς με 24,1 δισεκ. προβληματικά δάνεια αυξήσει τα NPEs στα 26,5 δισεκ. λόγω κορωνοιού θα εντάξει μόνο τα 2,4 δισεκ. νέα NPEs στην bad bank;
Οπότε καθίσταται κατανοητό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Επίσης εγείρονται τεράστια ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος αγοράς των προβληματικών δανείων, θα είναι στις τιμές που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στις εμπορικές τιμές;
Εάν αγοραστούν τα NPEs στις τιμές που βρίσκονται στους ισολογισμούς θα θεωρηθεί επιδότηση των ιδιωτών μετόχων.
Εάν αγοραστούν στις εμπορικές τιμές θα προκύψει μεγάλη κεφαλαιακή ζημία.
Με ζημίες ενεργοποιείται και ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση όπου μια τράπεζα υποχρεούται σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου κατά το ύψος της ζημίας.
Η λύση της bad bank είναι αδιέξοδη, επικίνδυνη και θα πλήξει ξεκάθαρα τους ιδιώτες μετόχους.

Υπάρχει σχέδιο για ευρωπαϊκή bad bank;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank;
Τα ίδια ερωτήματα τίθενται ποιος θα βάλει τα κεφάλαια, σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα NPEs;
Η bad bank θα είναι και μέτοχος των τραπεζών;
Καθίσταται κατανοητό ότι κάτι δεν πάει καλά ποια ευρωπαϊκή αρχή θα πριμοδοτήσει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών;

Οι παρασκηνιακές διεργασίες της ΤτΕ γύρω από την bad bank θα επιτρέπουν την διακίνηση τέτοιων σεναρίων και φημών, θα βλάψουν την ανοδικότητα των τραπεζικών μετοχών και θα δημιουργήσουν σκηνικό αποσταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η λύση της bad bank είναι κεφαλαιακά ακραία κοστοβόρα και κεφάλαια δεν υπάρχουν, ούτε στους ισολογισμούς των τραπεζών, ούτε στους ιδιώτες μετόχους, ούτε και στο κράτος.
Μόνο ζημία στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο προκαλούν τα σενάρια για bad bank και για συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
Στην Ιρλανδία η NAMA η National Asset Management Agency ή bad bank δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης τον Δεκέμβριο του 2009 και σήμερα έχουμε 2020.
Οι επιδόσεις της NAMA στην Ιρλανδία είναι μέτριες, σκεφθείτε την κακοδιαχείριση μιας μεγάλης bad bank στην Ελλάδα.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 15 Ιουνίου 2020

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν βλέπουν εθνική bad bank εάν υπάρξει στην Ευρώπη θα είναι για νέα NPEs και υπό όρους – Το 2021 προβλέπουν αυξήσεις κεφαλαίου

Οι έλληνες τραπεζίτες αρχίζουν να αξιολογούν ψύχραιμα τα δεδομένα για την οικονομία, τις τράπεζες και προβαίνουν σε πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

-Το 2021 η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία θα είναι πέριξ του 4% με 4,5% που αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί και το 2022 ώστε η Ελλάδα να καλύψει την ζημία που προκάλεσε η ύφεση του 2020.

-Για τα προβληματικά δάνεια θεωρούν ότι στην Ελλάδα η αύξηση τους θα είναι ελεγχόμενη ίσως 5-7 δισεκ. δεν αποδέχονται σενάρια για 10 ή 15 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.

-Με βάση αυτό το σενάριο δεν μπορεί να υπάρξει εθνική bad bank κακή τράπεζα στην Ελλάδα.
Μόνο εάν καταγραφεί μεγάλη αύξηση των NPEs θα μπορούσε να εξεταστεί και να έχει κάποιες ελπίδες να εγκριθεί.
Με νέα NPEs 5-7 δισεκ. είναι αδύνατη η bad bank στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο ESM ανέφερε ότι λύση bad bank θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο 8 με 12,5 δισεκ. ευρώ.

-Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να υπάρξει bad bank κακή τράπεζα;
Η απάντηση των τραπεζιτών είναι η εξής
Όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων που θα δημιουργηθούν.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 540 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων 212 δισεκ. στην Ιταλία και 71 δισεκ. στην Ελλάδα.
Εάν η αύξηση είναι 10% αυτό θα σημαίνει τα 540 δισεκ. θα ανέλθουν στα 600 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δικαιολογείται bad bank.
Εάν η αύξηση των προβληματικών δανείων είναι πολύ μεγαλύτερη π.χ. 20% δηλαδή 650 με 670 δισεκ. θα μπορούσε να εξεταστεί μια ευρωπαϊκή bad bank αλλά υπό αυστηρούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση εάν τα νέα NPEs αυτά που θα δημιουργηθούν το 2020 ανέλθουν στα 50 δισεκ. δεν θα υπάρξει bad bank.,
Εάν ξεπεράσουν τα νέα NPEs στην Ευρώπη τα 100-110 δισεκ. θα μπορούσε να εξεταστεί ευρωπαϊκή bank υπό τους εξής δύο όρους

-Για να δημιουργηθεί μια bad bank θα πρέπει
Α)Να απαντηθεί το ερώτημα ποιος θα βάλει τα κεφάλαια και εάν δεν είναι οι μέτοχοι των τραπεζών πως θα δικαιολογηθεί ότι κράτη ή άλλοι θεσμοί π.χ. ο ESM θα χρηματοδοτήσουν την σωτηρία των ιδιωτών μετόχων
Β)Σε ποια τιμή θα αγοραστούν τα νέα NPEs από την bad bank θα είναι στις τιμές που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στις εμπορικές και ποιος θα καλύψει την ζημία.
Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Ευρώπη, η Γερμανία, η Κομισιόν να υποστεί την ζημία ο φορολογούμενος για να διασωθεί ο ιδιώτης μέτοχος των τραπεζών;

-Οι έλληνες τραπεζίτες στην ερώτηση bad bank ή αύξηση κεφαλαίου θεωρούν ότι το 2021 θα είναι η χρονιά όπου οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν κεφάλαια.
Με καλύτερες συνθήκες στις αγορές κάποιες τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα αναζητήσουν κεφάλαια.
Θα αποταθούν στους ιδιώτες μετόχους τους, δεν φθάνουν μόνο οι εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης tier 2 ή ομόλογα tier 1.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα εξεταστούν το 2021 και δεν θα είναι ταμπού.
Η κάλυψη της πρώτης αύξησης κεφαλαίου σε τράπεζα στην Ελλάδα θα είναι απόδειξη ότι ο τραπεζικός κλάδος και η εθνική οικονομία είναι επενδύσιμες εκ νέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης