Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρχές Ιουλίου οι νέες συναντήσεις των τραπεζιτών με τους θεσμούς - Ανησυχούν για τα NPEs και την επίδραση στα κεφάλαια

tags :
Αρχές Ιουλίου οι νέες συναντήσεις των τραπεζιτών με τους θεσμούς - Ανησυχούν για τα NPEs και την επίδραση στα κεφάλαια
Στο κάδρο και πάλι ο δανεισμός - Ποια είναι η ατζέντα
Με ατζέντα Covid 19 και ta κόκκινα δάνεια ξεκινούν άμεσα από τις αρχές Ιουλίου οι επαφές των θεσμών με τις τράπεζες.
Ξεκινούν λοιπόν στις αρχές Ιουλίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα οι επαφές των θεσμών με τις συστημικές τράπεζες, επαφές που θα πραγματοποιηθούν ασφαλώς διαδικτυακά και θα σχετίζονται με γενικότερα αλλά και ειδικότερα θέματα που απασχολούν την κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.
Είναι προφανές πως οι θεσμοί ποτέ δεν έπαψαν να ζητούν στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα πραγματοποιώντας διαρκείς ελέγχους.
Ομως στο ζωτικό θέμα των κόκκινων δανείων οι ανατροπές που έχουν λάβει χώρα λόγω covid 19 τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμών μιας και στη σύσκεψη θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.

Η κρίσιμη ατζέντα θέτει στο μικροσκόπιο:
-Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα σε καίριους κλάδους όπως ο τουρισμός.
-Oλα τα covid δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες καθώς και όλα τα τα δάνεια σε αναστολή στο πλαίσιο των moratorium αλλά και τα επιδοτούμενα δάνεια και τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω δημόσιων εγγυήσεων θα αποτελέσουν ξεχωριστά κεφάλαια προς συζήτηση μεταξυ θεσμών τραπεζών.
Μεγέθη, προοπτικές, προφίλ δανειοληπτών θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από τους θεσμούς αφού οι τελευταίοι λάβουν τα σχετικά στοιχεία.
Τα παραπάνω θα έχουν μια διπλή ανάγνωση: προοπτικές για τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι θεσμοί ασφαλώς δεν θέλουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν περαιτέρω θέμα κόκκινων δανείων ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο όχι μόνον σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης.

Άρα επιχειρούν να αποκομίσουν μια εικόνα για τις λύσεις που θα επιβάλουν στη συνέχεια.
- Επίδραση της πανδημίας στο σχέδιο Ηρακλής.
Πόσο θα επηρεαστούν οι χρόνοι των τιτλοποιήσεων, του hive down (για τις τράπεζες που δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο) η εμπορευσιμότητα και οι τιμές των τιτλοποιήσεων με δεδομένο πως μέσα σε σχετικώς μικρό χρονικό διάστημα και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα δημιουργήσουν κόκκινα δάνεια είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν σε αντίστοιχες λύσεις.

- Στρατηγική μείωσης των NPEs.
Ως γνωστόν τα σχέδια έχουν αναθεωρηθεί πλήρως και θα πρέπει να ξαναχτιστούν με δεδομένο και το γεγονός πως ένα τμήμα των δανείων τιτλοποιούνται και οδηγούνται ή έχουν ήδη οδηγηθεί στο σχέδιο Ηρακλής.

-Aνάλυση κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και προοπτικές μετά την πανδημία
-Τάσεις χορηγήσεων στην μετά την πανδημία εποχή.
Οι θεσμοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ώστε οι τράπεζες να χορηγήσουν υγιή δάνεια αφού κάτι τέτοιο θα τις βοηθήσει να δημιουργήσουν κέρδη.

- Ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την κάθε μία τράπεζα.
- H ατζέντα αναμένεται να συμπεριλάβει και άλλες ενότητες προς συζήτηση για τις οποίες πάντως διενεργείται ανάλυση με τους θεσμούς όπως όπως η ενότητα του αναβαλόμενου φόρου που η σκέψη είναι να βρεθεί μια λύση να ξεπεραστεί η φετεινή χρονιά χωρίς το Δημόσιο να αυξήσει το ποσοστό του στις τράπεζες με δεδομένο πως οι τράπεζες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης