Εάν η Πειραιώς αποφασίσει να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές θα διαθέτει τα ίδια κεφάλαια αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας, δεν θα πληρώνει τόκους 164 εκατ ετησίως και επίσης δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει 2 δισεκ. για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο
«Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς… εφόσον το αποφασίσει η τράπεζα» την απάντηση αυτή έδωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στην ερώτηση του bankingnews εάν ετίθετο θέμα μετατροπής του ομολόγου Cocos σε μετοχές της Πειραιώς τι απόφαση θα ελάμβανε η κυβέρνηση.
Δεν πρόκειται για υποχρέωση της Πειραιώς αλλά για μια επιλογή η οποία όπως έχει αναλυθεί έχει πολλά πλεονεκτήματα που επισκιάζουν τα μειονεκτήματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Πειραιώς αποφασίσει να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές θα διαθέτει τα ίδια κεφάλαια αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας, δεν θα πληρώνει τόκους 164 εκατ ετησίως και επίσης δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει 2 δισεκ. για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Να διευκρινιστεί ότι το ομόλογο Cocos το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ – στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split – μόνο εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Χρήστο Μεγάλου.
Το ομόλογο λήγει τέλη του 2022 δηλαδή σε 27 μήνες από σήμερα.
Το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. έχει μια ιδιαιτερότητα η τράπεζα πληρώνει επιτόκιο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο κάθε Δεκεμβρίου κάθε έτους…. και έως σήμερα μόνο μια φορά δεν πληρώθηκε ο τόκος.
Με βάση τον νόμο είχε την δυνατότητα μια φορά να μην πληρώσει τον τόκο, πλέον πρέπει να πληρώνεται κανονικά.
Η Πειραιώς έχει μια υποχρέωση να πληρώνει υψηλό τόκο και οι επιλογές είναι τρεις
1)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά ή σε μετοχές έως την λήξη το 2022 και να αποπληρώσει εν συνεχεία τα 2 δισεκ.
2)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά έως την λήξη το 2022 και να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής π.χ. έως το 2025 ή 2027 δηλαδή ο τίτλος από 7ετές να εξελιχθεί σε 10ετές ή 12ετές ομόλογο.
3)Να μετατρέψει προσεχώς το ομόλογο σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ που αυτό θα ισοδυναμεί με κρατικοποίηση της Πειραιώς αφού το 26% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα φθάσει στο 58%.
Οι πραγματικές επιλογές
Απαντήσεις
1)Η πρώτη επιλογή δηλαδή να αποπληρωθεί το Cocos τέλη του 2022 έχει τις μικρότερες πιθανότητες ας πούμε 10% πιθανότητα επιβεβαίωσης.
Η Πειραιώς μεταξύ 2016 και 2022 θα έχει πληρώσει για τα 6 από τα 7 χρόνια σχεδόν 1 δισεκ. σε τόκους + τα 2 δισεκ. του ομολόγου συνολικά 3 δισεκ. ευρώ.
2)Το σενάριο δύο να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του Cocos ήταν ένα σενάριο που έχει εξετάσει διεξοδικά η Πειραιώς.
Στην περίπτωση αυτή θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής για 3 ή 5 ακόμη χρόνια αλλά θα πληρώσει π.χ. στα 3 χρόνια επιμήκυνσης δηλαδή για το διάστημα 2020 με 2025 δηλαδή 6 χρόνια περίπου 1 δισεκ. τόκους.
Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει ήδη πληρώσει η τράπεζα σε τόκους και την εξόφληση του κεφαλαίου η Πειραιώς θα πληρώσει για 2 δισεκ. 3,5 δισεκ. ευρώ θα πρόκειται για μια πανάκριβη διαχείριση κεφαλαίου.
3)Η 3η επιλογή εφόσον διασφαλίζει ότι η κρατικοποίηση θα είναι προσωρινή και δεν θα αλλάξει η διοίκηση Μεγάλου που έχει επιτελέσει θετικό ρόλο στην τράπεζα Πειραιώς έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
Η Πειραιώς πλην του 2020 δεν θα ξαναπληρώσει τόκους για το Cocos.
Δεν θα προβληματίζεται για το πώς θα συγκεντρώσει τα 2 δισεκ. του μετατρέψιμου ομολόγου.
Το κυριότερο όλων η Πειραιώς θα μετατρέψει τα κεφάλαια του ομολόγου σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ έναντι 1,21 ευρώ της τρέχουσας περιόδου, εξέλιξη σίγουρα θετική για τους ιδιώτες μετόχους.
Την ίδια στιγμή το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26% θα βρεθεί στο 58% η Πειραιώς θα κρατικοποιηθεί προσωρινά αλλά θα διαθέτει πολύ καλύτερης ποιότητας κεφάλαιο.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution αλλά τα 2 δισεκ. κεφάλαιο θα έχουν μετατραπεί στα 6 ευρώ όπερ σημαίνει ότι αυξάνεται έστω και εικονικά η εσωτερική αξία.
Ο Paulson ως μέτοχος με 6,7% θα υποστεί dilution όπως και ο Mistakidis ο οποίος όμως έχει αποκτήσει το 5,2% των μετοχών της Πειραιώς με μόλις 29 εκατ ευρώ.
Για την Πειραιώς όπως έχει αναλύσει το bankingnews η καλύτερη λύση είναι η 3η και η ιδανικότερη θα ήταν η 1η αλλά στην πράξη ανέφικτη.
Σε κάθε περίπτωση όποτε στο μέλλον υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια, αμέσως το κράτος θα υποστεί dilution – αραίωση.
Τι σηματοδοτεί το deal της Πειραιώς με την MIG;
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews έχει επέλθει συμφωνία για πλειάδα ζητημάτων μεταξύ της διοίκησης της Πειραιώς και της διοίκησης της MIG.
Ο βασικός στόχος αυτής της συμφωνίας μεταξύ άλλων θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μια πιο στενής συνεργασίας που ως στόχο θα έχει
-να βρεθεί ένας νέος στρατηγικός επενδυτής που θα αγοράσει τα 530 εκατ των δανείων της Πειραιώς στην MIG
-θα μπλοκάρει τα σχέδια των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που θέλουν να πουλήσουν τα 200 εκατ δάνεια της Vivartia.
Φαίνεται ότι θα υπάρξουν λίαν συντόμως ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέτωπο της Marfin Investment Group.
Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 24 και 25 Αυγούστου 2020
Γιατί συμφέρει την τράπεζα Πειραιώς η μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου Cocos των 2 δισ. σε μετοχές στα 6 ευρώ;
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει σημαντικό έργο εάν ληφθεί υπόψη ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σε κεφάλαια και NPEs με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές η Πειραιώς καταφέρνει και τα 164 εκατ τόκους από το μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2 δισεκ. να πληρώνει και να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια.
Η Πειραιώς κατά το πιθανότερο σενάριο θα ζητήσει και θα λάβει παράταση στο cocos των 2 δισεκ. που καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2015 με την υποχρέωση η τράπεζα να πληρώνει τόκο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς μια φορά δεν έχει πληρώσει τον τόκο και αυτό σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει την ελαστικότητα του νόμου που περιβάλλει το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos.
To μετατρέψιμο ομόλογο λήγει τέλος 2022 εκδόθηκε στο τέλος του 2015 και πληρώθηκε πρώτη φορά τόκος τέλος του 2016.
Η DGComp η επιτροπή ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως της παράτασης αν και το θέμα δεν είναι ακόμη της παρούσης ακόμη απαιτούνται δύο χρόνια.
Ποιο είναι το βέλτιστο σενάριο;
Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει συνολικά κεφάλαια 7,64 δισεκ. εκ των οποίων τα 5,5 δισεκ. είναι core κεφάλαιο και ομολογιακά tier 2 και τα υπόλοιπα 2 δισεκ. είναι το cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς έχει DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 4 δισεκ. ενώ το SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 14,25% έχει μειωθεί στο 11,25%.
Επίσης η Πειραιώς διαθέτει 23,3 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με coverage ratio δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεως 45%.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές προβλέψεις είναι 10,5 δισεκ. άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο 12,8 δισεκ. NPEs που δεν έχει επαρκείς εξασφαλίσεις.
Αυτή είναι η εικόνα της τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκμεταλλευόμενη το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε προ κορωνοιού εξέδωσε ομολογιακά tier 2 ενισχύοντας τα κεφάλαια.
Ένα θέμα που σίγουρα θα προβληματίζει την Πειραιώς είναι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Η Πειραιώς δεν θα το μετατρέψει και όπως αναφέρθηκε θα ζητήσει παράταση στην λήξη του εν λόγω ομολόγων των 2 δισεκ.
Όμως το βέλτιστο σενάριο της Πειραιώς θα ήταν να μετατρέψει το Cocos των 2 δισεκ. σε μετοχές αλλά γιατί;
Γιατί αξίζει η μετατροπή του Cocos σε μετοχές;
Η Πειραιώς μπορεί να μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. που οφείλει στο κράτος σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ενώ η τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα είναι 1,25 ευρώ περίπου.
Η μετατροπή συμφέρει αλλά γιατί;
Το ελληνικό δημόσιο υφιστάμενο κεφάλαιο – δεν θα επενδυθεί νέο κεφάλαιο – θα μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. σε μετοχές Πειραιώς σε τιμή 6 ευρώ θα εκδοθούν 333 εκατ μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο από 26% θα εκτιναχθεί στο 58% και η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα είναι η κρατικοποίηση της τράπεζας.
Όμως αυτή η εξέλιξη μόνο προσωρινή θα είναι και έχει οφέλη.
1)Στο μέλλον δεν θα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής του cocos σε μετοχές.
Οπότε η Πειραιώς όποτε αποφασίσει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει κανένα δυνητικό κίνδυνο.
2)Η Πειραιώς με την μετατροπή δεν θα ξαναπληρώσει 164 εκατ ετησίως τόκους για το Cocos.
Εάν πάρει παράταση η Πειραιώς ας υποθέσουμε έως το 2027 δηλαδή 5 ακόμη χρόνια αυτό σημαίνει ότι από το 2020 έως το 2027 θα πρέπει να πληρώσει 8 φορές 164 εκατ που σημαίνει 1,3 δισεκ. συν τα 500 εκατ που ήδη έχει πληρώσει συν τα 2 δισεκ που είναι η εξόφληση του κεφαλαίου όποτε λήξη το Cocos η Πειραιώς θα έχει πληρώσει για 2 δισεκ. 4 δισεκ. ευρώ προφανώς πανάκριβο κεφάλαιο.
Με την μετατροπή σε μετοχές η Πειραιώς θα αποφύγει να πληρώσει τα μελλοντικά 1,3 δισεκ. ευρώ.
Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;
Εάν υποθέσουμε ότι το σενάριο που περιγράφουμε υλοποιείτο, το δημόσιο θα ήταν ο μεγάλος χαμένος.
Γιατί;
Θα είχε μετατρέψει το cocos των 2 δισεκ. στα 6 ευρώ ενώ π.χ. η τρέχουσα τιμή είναι 1,25 ευρώ θα είχε αυξήσει προσωρινά το ποσοστό του το κράτος από 26% σε 58% αλλά… εάν η Πειραιώς αποφάσιζε στο μέλλον μια αύξηση π.χ. 1,5 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια το ελληνικό δημόσιο θα υποχωρούσε στο 22%.
Προφανώς όσο μεγαλύτερη η αύξηση τόσο θα μειώνεται το ποσοστό του δημοσίου στην Πειραιώς.
Π.χ. αύξηση 2 δισεκ. θα μειώσει το ποσοστό του δημοσίου στο 18% κ.ο.κ.
Ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν ο μελλοντικός ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.
Εν συνεχεία η Πειραιώς έχοντας κάνει αυτές τις κινήσεις θα διαθέτει με βάση τα σημερινά δεδομένα 9 δισεκ. καθαρά κεφάλαια με μόλις 1 δισεκ. tier 2.
H Πειραιώς θα διέθετε σχεδόν 21% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και κεφαλαιακό μαξιλάρι με SREP 14,25% περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου που θα μπορούσε να φθάσει το capital buffer στα 3 δισεκ.
Με 3 δισεκ. πλεονασματικό κεφάλαιο η Πειραιώς θα μπορούσε να μειώσει τα NPEs κατά 15 με 16 δισεκ. από 23,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θα απελευθέρωνε μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού η Πειραιώς θα είχε NPEs ratio σχεδόν 5%.
Συμπέρασμα
Η μετατροπή του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές συμφέρει υπό την αίρεση ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σηματοδοτήσει διοικητικές αλλαγές.
Εάν εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή η Πειραιώς έχει συμφέρον να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές από το να συντηρεί κάτι τόσο ακριβό και τόσο ανασταλτικό για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Πειραιώς δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, το σημειώνουμε αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι το βέλτιστο σενάριο για την Πειραιώς, ούτε η παράταση συμφέρει γιατί θα πληρωθούν extra τόκοι 1,3 δισεκ. η Πειραιώς στο τέλος της ημέρας θα έχει πληρώσει τα 2 δισεκ. σε 4 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Δεν πρόκειται για υποχρέωση της Πειραιώς αλλά για μια επιλογή η οποία όπως έχει αναλυθεί έχει πολλά πλεονεκτήματα που επισκιάζουν τα μειονεκτήματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Πειραιώς αποφασίσει να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές θα διαθέτει τα ίδια κεφάλαια αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας, δεν θα πληρώνει τόκους 164 εκατ ετησίως και επίσης δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει 2 δισεκ. για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Να διευκρινιστεί ότι το ομόλογο Cocos το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ – στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split – μόνο εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Χρήστο Μεγάλου.
Το ομόλογο λήγει τέλη του 2022 δηλαδή σε 27 μήνες από σήμερα.
Το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. έχει μια ιδιαιτερότητα η τράπεζα πληρώνει επιτόκιο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο κάθε Δεκεμβρίου κάθε έτους…. και έως σήμερα μόνο μια φορά δεν πληρώθηκε ο τόκος.
Με βάση τον νόμο είχε την δυνατότητα μια φορά να μην πληρώσει τον τόκο, πλέον πρέπει να πληρώνεται κανονικά.
Η Πειραιώς έχει μια υποχρέωση να πληρώνει υψηλό τόκο και οι επιλογές είναι τρεις
1)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά ή σε μετοχές έως την λήξη το 2022 και να αποπληρώσει εν συνεχεία τα 2 δισεκ.
2)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά έως την λήξη το 2022 και να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής π.χ. έως το 2025 ή 2027 δηλαδή ο τίτλος από 7ετές να εξελιχθεί σε 10ετές ή 12ετές ομόλογο.
3)Να μετατρέψει προσεχώς το ομόλογο σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ που αυτό θα ισοδυναμεί με κρατικοποίηση της Πειραιώς αφού το 26% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα φθάσει στο 58%.
Οι πραγματικές επιλογές
Απαντήσεις
1)Η πρώτη επιλογή δηλαδή να αποπληρωθεί το Cocos τέλη του 2022 έχει τις μικρότερες πιθανότητες ας πούμε 10% πιθανότητα επιβεβαίωσης.
Η Πειραιώς μεταξύ 2016 και 2022 θα έχει πληρώσει για τα 6 από τα 7 χρόνια σχεδόν 1 δισεκ. σε τόκους + τα 2 δισεκ. του ομολόγου συνολικά 3 δισεκ. ευρώ.
2)Το σενάριο δύο να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του Cocos ήταν ένα σενάριο που έχει εξετάσει διεξοδικά η Πειραιώς.
Στην περίπτωση αυτή θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής για 3 ή 5 ακόμη χρόνια αλλά θα πληρώσει π.χ. στα 3 χρόνια επιμήκυνσης δηλαδή για το διάστημα 2020 με 2025 δηλαδή 6 χρόνια περίπου 1 δισεκ. τόκους.
Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει ήδη πληρώσει η τράπεζα σε τόκους και την εξόφληση του κεφαλαίου η Πειραιώς θα πληρώσει για 2 δισεκ. 3,5 δισεκ. ευρώ θα πρόκειται για μια πανάκριβη διαχείριση κεφαλαίου.
3)Η 3η επιλογή εφόσον διασφαλίζει ότι η κρατικοποίηση θα είναι προσωρινή και δεν θα αλλάξει η διοίκηση Μεγάλου που έχει επιτελέσει θετικό ρόλο στην τράπεζα Πειραιώς έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
Η Πειραιώς πλην του 2020 δεν θα ξαναπληρώσει τόκους για το Cocos.
Δεν θα προβληματίζεται για το πώς θα συγκεντρώσει τα 2 δισεκ. του μετατρέψιμου ομολόγου.
Το κυριότερο όλων η Πειραιώς θα μετατρέψει τα κεφάλαια του ομολόγου σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ έναντι 1,21 ευρώ της τρέχουσας περιόδου, εξέλιξη σίγουρα θετική για τους ιδιώτες μετόχους.
Την ίδια στιγμή το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26% θα βρεθεί στο 58% η Πειραιώς θα κρατικοποιηθεί προσωρινά αλλά θα διαθέτει πολύ καλύτερης ποιότητας κεφάλαιο.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution αλλά τα 2 δισεκ. κεφάλαιο θα έχουν μετατραπεί στα 6 ευρώ όπερ σημαίνει ότι αυξάνεται έστω και εικονικά η εσωτερική αξία.
Ο Paulson ως μέτοχος με 6,7% θα υποστεί dilution όπως και ο Mistakidis ο οποίος όμως έχει αποκτήσει το 5,2% των μετοχών της Πειραιώς με μόλις 29 εκατ ευρώ.
Για την Πειραιώς όπως έχει αναλύσει το bankingnews η καλύτερη λύση είναι η 3η και η ιδανικότερη θα ήταν η 1η αλλά στην πράξη ανέφικτη.
Σε κάθε περίπτωση όποτε στο μέλλον υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια, αμέσως το κράτος θα υποστεί dilution – αραίωση.
Τι σηματοδοτεί το deal της Πειραιώς με την MIG;
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews έχει επέλθει συμφωνία για πλειάδα ζητημάτων μεταξύ της διοίκησης της Πειραιώς και της διοίκησης της MIG.
Ο βασικός στόχος αυτής της συμφωνίας μεταξύ άλλων θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μια πιο στενής συνεργασίας που ως στόχο θα έχει
-να βρεθεί ένας νέος στρατηγικός επενδυτής που θα αγοράσει τα 530 εκατ των δανείων της Πειραιώς στην MIG
-θα μπλοκάρει τα σχέδια των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που θέλουν να πουλήσουν τα 200 εκατ δάνεια της Vivartia.
Φαίνεται ότι θα υπάρξουν λίαν συντόμως ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέτωπο της Marfin Investment Group.
Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 24 και 25 Αυγούστου 2020
Γιατί συμφέρει την τράπεζα Πειραιώς η μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου Cocos των 2 δισ. σε μετοχές στα 6 ευρώ;
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει σημαντικό έργο εάν ληφθεί υπόψη ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σε κεφάλαια και NPEs με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές η Πειραιώς καταφέρνει και τα 164 εκατ τόκους από το μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2 δισεκ. να πληρώνει και να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια.
Η Πειραιώς κατά το πιθανότερο σενάριο θα ζητήσει και θα λάβει παράταση στο cocos των 2 δισεκ. που καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2015 με την υποχρέωση η τράπεζα να πληρώνει τόκο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς μια φορά δεν έχει πληρώσει τον τόκο και αυτό σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει την ελαστικότητα του νόμου που περιβάλλει το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos.
To μετατρέψιμο ομόλογο λήγει τέλος 2022 εκδόθηκε στο τέλος του 2015 και πληρώθηκε πρώτη φορά τόκος τέλος του 2016.
Η DGComp η επιτροπή ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως της παράτασης αν και το θέμα δεν είναι ακόμη της παρούσης ακόμη απαιτούνται δύο χρόνια.
Ποιο είναι το βέλτιστο σενάριο;
Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει συνολικά κεφάλαια 7,64 δισεκ. εκ των οποίων τα 5,5 δισεκ. είναι core κεφάλαιο και ομολογιακά tier 2 και τα υπόλοιπα 2 δισεκ. είναι το cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς έχει DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 4 δισεκ. ενώ το SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 14,25% έχει μειωθεί στο 11,25%.
Επίσης η Πειραιώς διαθέτει 23,3 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με coverage ratio δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεως 45%.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές προβλέψεις είναι 10,5 δισεκ. άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο 12,8 δισεκ. NPEs που δεν έχει επαρκείς εξασφαλίσεις.
Αυτή είναι η εικόνα της τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκμεταλλευόμενη το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε προ κορωνοιού εξέδωσε ομολογιακά tier 2 ενισχύοντας τα κεφάλαια.
Ένα θέμα που σίγουρα θα προβληματίζει την Πειραιώς είναι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Η Πειραιώς δεν θα το μετατρέψει και όπως αναφέρθηκε θα ζητήσει παράταση στην λήξη του εν λόγω ομολόγων των 2 δισεκ.
Όμως το βέλτιστο σενάριο της Πειραιώς θα ήταν να μετατρέψει το Cocos των 2 δισεκ. σε μετοχές αλλά γιατί;
Γιατί αξίζει η μετατροπή του Cocos σε μετοχές;
Η Πειραιώς μπορεί να μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. που οφείλει στο κράτος σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ενώ η τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα είναι 1,25 ευρώ περίπου.
Η μετατροπή συμφέρει αλλά γιατί;
Το ελληνικό δημόσιο υφιστάμενο κεφάλαιο – δεν θα επενδυθεί νέο κεφάλαιο – θα μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. σε μετοχές Πειραιώς σε τιμή 6 ευρώ θα εκδοθούν 333 εκατ μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο από 26% θα εκτιναχθεί στο 58% και η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα είναι η κρατικοποίηση της τράπεζας.
Όμως αυτή η εξέλιξη μόνο προσωρινή θα είναι και έχει οφέλη.
1)Στο μέλλον δεν θα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής του cocos σε μετοχές.
Οπότε η Πειραιώς όποτε αποφασίσει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει κανένα δυνητικό κίνδυνο.
2)Η Πειραιώς με την μετατροπή δεν θα ξαναπληρώσει 164 εκατ ετησίως τόκους για το Cocos.
Εάν πάρει παράταση η Πειραιώς ας υποθέσουμε έως το 2027 δηλαδή 5 ακόμη χρόνια αυτό σημαίνει ότι από το 2020 έως το 2027 θα πρέπει να πληρώσει 8 φορές 164 εκατ που σημαίνει 1,3 δισεκ. συν τα 500 εκατ που ήδη έχει πληρώσει συν τα 2 δισεκ που είναι η εξόφληση του κεφαλαίου όποτε λήξη το Cocos η Πειραιώς θα έχει πληρώσει για 2 δισεκ. 4 δισεκ. ευρώ προφανώς πανάκριβο κεφάλαιο.
Με την μετατροπή σε μετοχές η Πειραιώς θα αποφύγει να πληρώσει τα μελλοντικά 1,3 δισεκ. ευρώ.
Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;
Εάν υποθέσουμε ότι το σενάριο που περιγράφουμε υλοποιείτο, το δημόσιο θα ήταν ο μεγάλος χαμένος.
Γιατί;
Θα είχε μετατρέψει το cocos των 2 δισεκ. στα 6 ευρώ ενώ π.χ. η τρέχουσα τιμή είναι 1,25 ευρώ θα είχε αυξήσει προσωρινά το ποσοστό του το κράτος από 26% σε 58% αλλά… εάν η Πειραιώς αποφάσιζε στο μέλλον μια αύξηση π.χ. 1,5 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια το ελληνικό δημόσιο θα υποχωρούσε στο 22%.
Προφανώς όσο μεγαλύτερη η αύξηση τόσο θα μειώνεται το ποσοστό του δημοσίου στην Πειραιώς.
Π.χ. αύξηση 2 δισεκ. θα μειώσει το ποσοστό του δημοσίου στο 18% κ.ο.κ.
Ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν ο μελλοντικός ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.
Εν συνεχεία η Πειραιώς έχοντας κάνει αυτές τις κινήσεις θα διαθέτει με βάση τα σημερινά δεδομένα 9 δισεκ. καθαρά κεφάλαια με μόλις 1 δισεκ. tier 2.
H Πειραιώς θα διέθετε σχεδόν 21% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και κεφαλαιακό μαξιλάρι με SREP 14,25% περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου που θα μπορούσε να φθάσει το capital buffer στα 3 δισεκ.
Με 3 δισεκ. πλεονασματικό κεφάλαιο η Πειραιώς θα μπορούσε να μειώσει τα NPEs κατά 15 με 16 δισεκ. από 23,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θα απελευθέρωνε μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού η Πειραιώς θα είχε NPEs ratio σχεδόν 5%.
Συμπέρασμα
Η μετατροπή του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές συμφέρει υπό την αίρεση ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σηματοδοτήσει διοικητικές αλλαγές.
Εάν εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή η Πειραιώς έχει συμφέρον να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές από το να συντηρεί κάτι τόσο ακριβό και τόσο ανασταλτικό για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Πειραιώς δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, το σημειώνουμε αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι το βέλτιστο σενάριο για την Πειραιώς, ούτε η παράταση συμφέρει γιατί θα πληρωθούν extra τόκοι 1,3 δισεκ. η Πειραιώς στο τέλος της ημέρας θα έχει πληρώσει τα 2 δισεκ. σε 4 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών