Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ώρα που ο Στουρνάρας (ΤτΕ) εν αγνοία των τραπεζιτών ετοιμάζει την bad bank… έρχεται κοινή τιτλοποίηση NPEs ή Ηρακλής 2

Την ώρα που ο Στουρνάρας (ΤτΕ) εν αγνοία των τραπεζιτών ετοιμάζει την bad bank… έρχεται κοινή τιτλοποίηση NPEs ή Ηρακλής 2
Υπάρχουν 3 εναλλακτικές λύσεις για τα νέα προβληματικά δάνεια που στην Ελλάδα θα φθάσουν στα 7 με 9 δισεκ. ευρώ στο βασικό σενάριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος και διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας θέλει να διασώσει το τραπεζικό σύστημα από τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργήσει η ύφεση.
Εμφανίζεται ωσάν ω σωτήρας του συστήματος με την διαφορά ότι το τραπεζικό σύστημα δηλώνει άγνοια…
Η ΤτΕ ετοιμάζει μια πρόταση που πιθανότατα θα την ανακοινώσει τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου που θα αφορά μια λύση τύπου bad bank δηλαδή κακής τράπεζας και θα απευθύνεται στις ελληνικές τράπεζες αλλά κανείς… δεν την γνωρίζει.
Οι έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν άγνοια, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να προετοιμάζεται μια πρόταση που την αγνοούν οι βασικοί αποδέκτες, θα κληθούν να αξιολογήσουν την πρόταση κατόπιν εορτής.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν 3 εναλλακτικές λύσεις για τα νέα προβληματικά δάνεια που στην Ελλάδα θα φθάσουν στα 7 με 9 δισεκ. ευρώ στο βασικό σενάριο.
Ήδη υπάρχουν παλαιά προβληματικά δάνεια ύψους 60-61 δισεκ. ευρώ.

Ποιες οι 3 εναλλακτικές λύσεις;

Η πρόταση της ΤτΕ δεν θα τύχει αποδοχής ή χρήσης από το τραπεζικό σύστημα, μόνο εάν υποχρεώσουν – εξαναγκάσουν κάποια τράπεζα να την υιοθετήσει αλλά θα είναι επιβολή λύσης όχι προαιρετική επιβολή.

Ποιες είναι οι 3 εναλλακτικές λύσεις;

1)Να υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή 1, ο Ηρακλής 2 δηλαδή να υπάρξει νέο πλάνο τιτλοποιήσεων και παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων.
Ήδη το έχει αναφέρει η Εθνική Τράπεζα ως επιλογή, ότι θα υπάρξει νέος Ηρακλής, θα αυξηθεί η περίμετρος των κρατικών εγγυήσεων και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια του κορωνοιού με νέες τιτλοποιήσεις.
Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητα επιβεβαίωσης 80%.

2)Η δεύτερη λύση που εξετάζεται είναι όταν μέσα στο 2021 υπάρχει καθαρή εικόνα για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων στα 7 με 9 δισεκ. στο βασικό και πάνω από 10-11 δισεκ. στο δυσμενές να αποφασιστεί μια κοινή τιτλοποίηση όπου και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα εντάξουν τα νέα προβληματικά τους δάνεια π.χ. τα 7 με 9 δισεκ. NPEs του Covid -19.
Δηλαδή όλες οι τράπεζες να δημιουργήσουν μια κοινή τιτλοποίηση που θα φέρει κρατική εγγύηση και να υπάρξει συνεγγυητής είτε ο προϋπολογισμός της ΕΕ, είτε ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

3) Υπάρχει και 3η επιλογή.
Ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής ο οποίος θα περιλαμβάνει τα νέα NPEs των τραπεζών που θα προκύψουν από τον κορωνοιό σχεδιάζει η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο bankingnews.
Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν από την ύφεση στην εποχή του κορωνοιού.
Θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο Ηρακλής τύπου Ιταλίας και Ελλάδος, όπου ομοειδή κόκκινα δάνεια διαφόρων χωρών θα ενταχθούν σε κοινή τιτλοποίηση και θα φέρουν την εγγύηση του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Έχει ληφθεί απόφαση ότι δεν θα υπάρξει bad bank δηλαδή κοινή εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με μεγάλη μυστικότητα σχεδιάζει τις προσεχές διάστημα – σύντομα σχετικά – να ανακοινώσει την πρόταση της για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα αλλά δεν θα έχει καμία τύχη.
Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να κινηθεί ως εξής.
Το νέο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει τα παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία στην Ελλάδα είναι 60-61 δισεκ. ευρώ.
Θα αφορά μόνο τα νέα προβληματικά δάνεια τα οποία εκτιμώνται σε 7-9 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση της Ευρώπης είναι η εξής.
Να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο τιτλοποιήσεων τύπου ελληνικού Ηρακλή ή Ιταλικού μοντέλου που ουσιαστικά είναι το ίδιο μοντέλο και το οποίο θα λειτουργεί ως εξής.
Ένας φορέας θα αναλάβει την συγκέντρωση των τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων ανά κατηγορία.
Π.χ. ο φορέας αυτός θα συγκεντρώνει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που δημιούργησε η ύφεση στην εποχή του κορωνοιού ή τα εταιρικά προβληματικά δάνεια ή τα καταναλωτικά διαφόρων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α. θα δημιουργεί μια κοινή τιτλοποίηση προβληματικών στεγαστικών δανείων από διάφορες χώρες και θα την πουλάει σε διεθνείς επενδυτές.
Την εγγύηση για τα κύρια ομόλογα θα την παρέχει είτε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, είτε ο ESM.
Με τον τρόπο αυτό οι τιτλοποιήσεις θα τύχουν μεγάλης αποδοχής από τις αγορές.
Μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν και σκέψεις είτε οι τράπεζες να διενεργούν προβλέψεις για τα νέα προβληματικά δάνεια κατά τα πρότυπα που ακολουθείται στον ελληνικό Ηρακλή, είτε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός «επιδότησης» καλύπτοντας μέρος της ζημίας από τον κορωνοιό.
Θα πρόκειται ουσιαστικά σαν κρατική βοήθεια – state aid αλλά αυτό ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με του κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να συμβεί το εξής, οι τράπεζες κάθε χώρας να διενεργήσουν τις πρέπουσες προβλέψεις και οι παρεχόμενες εγγυήσεις να καλύπτονται για τα κύρια ομόλογα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τον ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης