Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό - Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο Νόμου για το ΤΧΣ - Το κράτος θα συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου Τραπεζών - Οι αλλαγές στα διοικητικά Συμβούλια

Αποκλειστικό - Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο Νόμου για το ΤΧΣ - Το κράτος θα συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου Τραπεζών - Οι αλλαγές στα διοικητικά Συμβούλια
Σε αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορεί να προβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες
Σε ένα σπονδυλωτό νομοθέτημα που μπορεί να ψηφιστεί και σε δόσεις φαίνεται να καταλήγει η Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών και εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο.
Μέσα από το νέο νόμο το Δημόσιο θα μπορεί να υπερασπιστεί την περιουσία του στο πιστωτικό σύστημα της χώρας ενώ οι τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν διοικητικά όπως και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καλύπτει τέσσερα επίπεδα μεταβάλλοντας την παροχυμένη προηγούμενη φυσιογνωμία του τραπεζικού νόμου ο οποίος δημιουργήθηκε όταν η χώρα βρέθηκε στα μνημόνια.
Κάθε επίπεδο καλύπτει μια πτυχή λειτουργίας του Ταμείου και συγχρόνως εκσυγχρονίζει τη σχέση διασύνδεσης του Ταμείου με τις τράπεζες.
Επειδή ωστόσο οι σχετικές εξελίξεις  (σ.σ. σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς) τρέχουν ορισμένοι από τους άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου θα βγουν και θα ψηφιστούν πιθανόν νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που θα προβλέψει το νέο  θεσμικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου λένε πηγές με γνώση του θέματος.
Τα επίπεδα του νέου θεσμικού πλαισίου θα εμπεριέχουν:

1. Αυξήσεις κεφαλαίου για το Ελληνικό Δημόσιο

Πρόβλεψη βάση της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να υπερασπιστεί την αξία της περιουσίας του.
Επομένως θα μπορεί να προβαίνει ή να μετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου υπερασπιζόμενο το μερίδιό του ιδιαιτέρως στις τράπεζες εκείνες που διακατέχει υψηλή συμμετοχή.
Με τον τρόπο αυτόν  το Δημόσιο θα διασφαλίσει πως οι αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων θα διενεργούνται με αποτιμήσεις πραγματικές.
Σημειώνεται πως το Bankingnews έχει πολλές φορές υπερασπιστεί αυτήν την εκδοχή που διαμορφώνει συνθήκες διάσωσης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.

2.  Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Αλλαγή στις απαιτήσεις που υφίστατο στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Καθώς η  η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου επιβάλλεται την άρση της αποικιοκρατικής αντίληψης του προηγούμενου νόμου που είχε αποκλείσει από τις διοικήσεις των τραπεζών  στελέχη με γνώση και τραπεζική εμπειρία.
Το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο εξέφραζε μια μάλλον τιμωρητική αντίληψη για τις Ελληνικές τράπεζες η οποία δεν απέδωσε διοικητικούς καρπούς.
Στην παρούσα φάση θα ισχύσει και στη χώρα μας, ότι ισχύει στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. για τη στελέχωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

3. Διοικητική αναδιάρθρωση του ΤΧΣ

Θέματα που αφορούν  την εσωτερική λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιχειρήσει να γεφυρώσει κενά στη λειτουργία του Ταμείου καθώς όλα αυτά τα έτη κατεγράφησαν ελλείψεις στη διαδικασία επαρκούς συνεννόησης μεταξύ του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής δηλαδή των δύο βασικών οργάνων διοίκησης του Ταμείου.

4. Διάδοχη κατάσταση του ΤΧΣ

Πρόβλεψη της διάδοχης  κατάστασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη λήξη της λειτουργίας του το 2022.
Η  διάδοχη κατάσταση θα αναλάβει την περιουσία του Ταμείου εφόσον το ΤΧΣ κατέχει ακόμη μετοχές τραπεζών κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει απόφαση όμως οι ζυμώσεις μιλούν για έναν ήδη υπάρχοντα και εν λειτουργία οργανισμό του Δημοσίου που θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών ώστε απρόσκοπτα να διασφαλιστεί η αξία της περιουσίας που θα απομείνει στο Ταμείο μετά το 2022 και έως ότου αυτή ρευστοποιηθεί.
Η ρευστοποίηση της περιουσίας τούτης θα συνεχίσει να αποτελεί τον τελικό στόχο της κυβέρνησης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης