Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 8/8 οι δεσμευτικές προσφορές για Emporiki; - Η επιστολή Παπαδάκη της ΤτΕ προς 4 αποδέκτες είναι δεσμευτική – Η C. Agricole θα καλύψει αμκ 2,5 δισ και funding 4,5 δισ – Οι αδύναμοι Γάλλοι κατάλαβαν…την ελληνική αδυναμία

 Στις  8/8 οι δεσμευτικές προσφορές για Emporiki; - Η επιστολή Παπαδάκη της ΤτΕ προς 4 αποδέκτες είναι δεσμευτική – Η C. Agricole θα καλύψει αμκ 2,5 δισ  και funding 4,5 δισ – Οι αδύναμοι Γάλλοι κατάλαβαν…την ελληνική αδυναμία
Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές της Εθνικής, Alpha και Eurobank προς την Credit Agricole για την Emporiki bank.
Θα πρέπει να τονιστεί κατά τρόπο σαφή ότι ο χειρισμός των ελληνικών τραπεζών ως προς το ζήτημα διεκδίκησης της Emporiki bank δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Ενώ η Credit Agricole βρισκόταν σε θέση αδυναμίας καθώς θέλει να αποχωρήσει άρον άρον από την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες όχι όλες αλλά κάποιες εκ των 3 συμμετεχόντων στην διαδικασία φάνηκαν ποιο αδύναμες από την αδυναμία της Credit Agricole.

Όταν οι γάλλοι κατάλαβαν ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες ψάχνουν απεγνωσμένα την στήριξη της Credit Agricole έκαναν το αυτονόητο.
Άλλαξαν την στρατηγική τους και άρχισαν να ζητάνε περισσότερα τα οποία δυστυχώς είναι διατεθειμένες να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Κατά το λαϊκώς γραφόμενο οι ελληνικές τράπεζες θα πάνε για μαλλί και θα φύγουν κουρεμένες.
Για να ειπωθεί ξεκαθαρα η αλήθεια, γιατί πιστεύετε ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρονται για την Emporiki; Για τα δάνεια της, τις καταθέσεις της ή για το ότι ποντάρουν στην στήριξη της Credit Agricole; Όλο το στοίχημα είναι ποιος θα κερδίσει την Credit Agricole. Απλό και ξεκάθαρο.
(Στο ζήτημα αυτό γράφουμε πολύ λιγότερα από αυτά που γνωρίζουμε αλλά λόγω της λεπτής διαδικασίας δεν θα αναφέρουμε περισσότερα)
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η Credit Agricole έκανε την περιβόητη μυστική παρουσίαση του σχεδίου της που αφορούσε την πώληση της Emporiki και η οποία ήταν εντελώς διαφοροποιημένη από το αρχικό πλάνο, υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να πάρει πάνω της όλη την διαδικασία.
Έστειλε την επιστολή που αποκάλυψε χθες το www.bankingnews.gr προς την διοίκηση της Εθνικής, της Alpha, Eurobank και Credit Agricole – Emporiki. Μια επιστολή με κοινοποίηση και στους 4 εμπλεκόμενους πωλητή και δυνητικούς αγοραστές.
Στην επιστολή αυτή συνολικά 2 σελίδων που υπογράφει ο υποδιοικητής κ Παπαδάκης τίθεται ένα πλαίσιο αρχών που υποχρεούνται να τηρήσουν τόσο ο πωλητής η Credit Agricole όσο και οι δυνητικοί αγοραστές.
Στην επιστολή υπερτονίζεται μια λεπτή παράμετρος που είναι και η πλέον ουσιαστική.
Περιφραστικά αναφέρεται ότι η Credit Agricole θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα πωλήσει τις μετοχές της ελληνικής τράπεζας που θα αποκτήσει από το swap μετοχών και θα καλύψει το funding gap των 4,5 δις ευρώ για εύλογο χρονικό διάστημα.
Η ΤτΕ προσπάθησε δηλαδή να κρατήσει με κάποιο τρόπο την Credit Agricole στην Ελλάδα.

Οι 3 όροι που θέτει  η ΤτΕ είναι
1)Να ανακεφαλαιοποιήσει πριν την πώληση την Emporiki bank η Credit Agricole με 2,5 δις ευρώ.
2)Η Credit Agricole να καλύψει το funding gap που ούτως ή άλλως προκύπτει λόγω της διαφοράς δανείων προς καταθέσεις στην Emporiki ύψους 4,55 δις ευρώ.
3)Το τρίτο βασικό κριτήριο και καταλυτικότερο,  που έχει έμμεσα ζητηθεί είναι να παραμείνει ως μέτοχος στο νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση μιας εκ των 3 ελληνικών τραπεζών με την Emporiki.

Το deal θα κλείσει με swaps μετοχών με ανταλλαγή μετοχών.
Δηλαδή η Credit Agricole θα πωλήσει την Emporiki και θα πάρει μετοχές  της τράπεζας που θα την εξαγοράσει.


Ποιος θα πάρει την Emporiki bank;

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι αν η Credit Agricole δεν συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Emporiki bank από ελληνική τράπεζα το deal θα είναι αποτυχημένο.
Το swap μετοχών ουσιαστικά καθιστά την C. Agricole μέτοχο στο νέο σχήμα όπως και η κάλυψη του funding gap των 4,55 δις ευρώ.
Όμως μπορεί να δεσμευθεί κανείς ότι η CA θα συμμετάσχει και στην αμκ της ελληνικής τράπεζας που θα καλύψει το ΤΧΣ;
Η παραμονή της Credit Agricole παρότι εμφανίζεται δεδομένη δεν είναι.  Μπορεί να μείνει φεύγοντας….
Όσον αφορά τους επίδοξους μνηστήρες.
Η Εθνική λέει ότι δεν θα μπλέξει σε πλειοδοσίες. Η Εθνική ενδιαφέρεται και πολύ μάλιστα. Έχει 40% πιθανότητες να πάρει την Emporiki.
Η πρόταση της Εθνικής θα περιλαμβάνει πληθώρα ποιοτικών στοιχείων π.χ. η διασπορά ενεργητικού και τα σταθερά κέρδη από το εξωτερικό και άλλα.
Η Alpha χρειάζεται το λιγότερο κεφάλαιο ανακεφαλαιοποίησης και αυτό το δέλεαρ το έχει καταθέσει και είναι όντως δέλεαρ.
Στην Alpha θεωρούν ότι ορισμένο μέρος του παρασκηνίου και διαρροών καθοδηγείται από την Eurobank.
Οι πιθανότητες που έχει η Alpha είναι 30%.
Η Eurobank – κάπου εγράφη ότι συναντήθηκαν Λάτσης με την Credit Agricole – έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει την Emporiki.
Είναι μια τράπεζα που θα προσφέρει συνέργειες στο σχήμα αλλά η ουσία είναι ότι κάποιοι μηχανισμοί….προσπαθούν να την αποκόψουν.
Παρ΄ όλα αυτά έχει πιθανότητες 30% να πάρει την Emporiki με τάσεις αύξησης.
Η διοίκηση της Eurobank προετοιμάζει μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση που θα δελεάσει την Credit Agricole.
Με ρεαλιστικούς όρους και οι 3 ελληνικές τράπεζες κερδισμένες θα βρεθούν από ένα deal με την C.Agricole.


Υποσημείωση

Υπάρχει μια πληροφορία που φωτογραφίζει ποια από τις 3 διεκδικήτριες τράπεζες θα πάρει την Emporiki και θα κλείσει deal με την Credit Agricole.
Η πληροφορία αυτή σχετίζεται με το τι έχει δηλωθεί ως προτιμητέα λύση από αρμοδίους.
Ωστόσο δεν έχει αξία να την αναφέρουμε.

Υποσημείωση 2

Η τράπεζα που θα εξαγοράσει την Emporiki και θα κλείσει συμφωνία με την Credit Agricole θα ήταν σκόπιμο να κοινοποιήσει λιτή και απέριττη ανακοίνωση.
Λίγα λόγια και καλά όχι φανφάρες, εντυπώσεις, στρατηγικά deals και άλλα συναφή.
Λίγα λόγια και καλά.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης