Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται η παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα για την επιδότηση δανείων από το Δημόσιο - Πώς θα δοθεί, ποιους αφορά;

Έρχεται η παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα για την επιδότηση δανείων από το Δημόσιο - Πώς θα δοθεί, ποιους αφορά;
O χρόνος θα παραμείνει αυστηρά 9 μήνες όμως η λήξη του διαστήματος δεν θα αφορά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 όπως έχει αυτήν την στιγμή προβλεφθεί
Προς παράταση οδεύει το πρόγραμμα - γέφυρα, απόφαση η οποία εκτιμάται πως θα ληφθεί προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2020.
Η παράταση αυτή αφορά μόνον την ημερομηνία έναρξης της επιδότησης και όχι τον χρόνο αυτής.
Δηλαδή ο χρόνος θα παραμείνει αυστηρά 9 μήνες όμως η λήξη του διαστήματος δεν θα αφορά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 όπως έχει αυτήν την στιγμή προβλεφθεί.

Γιατί να δοθεί παράταση;

Για το θέμα υπενθυμίζεται πως πρόσφατα μίλησε και ο Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης.
Η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα δάνεια όσων δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα και έχουν υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο και τα αιτήματά τους έχουν εκγριθεί.
Ετσι λοιπόν η παράταση αφορά τα μη ενήμερα δάνεια και δίδει τη δυνατότητα σε τράπεζες και δανειολήπτες να καταφέρουν να έρθουν σε συμβιβασμό ώστε να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν το οκ για την επιδότηση.
Επίσης αφορά και όσων το δάνειο είναι ενήμερο αλλά βρίσκεται σε μορατόριο και επομένως δεν μπορούν να εκταμιεύσουν την επιδότηση.
Αν μάλιστα υπάρξει επέκταση των μορατορίων θα μπορούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες να κάνουν χρήση της παράτασης και εν συνεχεία στη λήξη της παράτασης να ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις του προγράμματος γι' αυτούς.

Στατιστικά

Στα 10.000.000 ευρώ ανέρχονται οι πρώτες εκταμιεύσεις για 26.000 αιτήσεις που ξεκίνησαν να επιδοτούνται από το πρόγραμμα γέφυρα επί συνόλου 160.000 αιτήσεων που συνολικά έχουν εγκριθεί.

1+1 πλατφόρμες

-Νόμος Κατσέλη

Την ίδια στιγμή την αίτησή τους καλούνται να υποβάλουν στο σύστημα οι δανειολήπτες του νόμου .
Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε χθες.
Πρόκειται για τους δανειολήπτες εκείνους δεν έχουν ακόμη πάρει δικαστική απόφαση για την υπόθεσή τους.
Οι δανειολήπτες αυτοί καλούνται επί ποινή αποκλεισμού από το νόμο να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφρόμα.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη, επιβάλλεται από το νόμο να οδηγηθούν στα δικαστήρια για να λάβουν απόφαση σε πρώτο βαθμό, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 όταν αυτήν τη στιγμή έχουν δικασίμους για μια δεκαετία αργότερα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών πρόκειται για 43.000 αιτήσεις.
Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές από τις αιτήσεις αυτές ένα περίπου 25% θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές και υπ' αυτήν την έννοια οι τράπεζες εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υποβάλουν αιτήσεις.
Στην αντίπερα όχθη πάντως βρίσκεται η εκτίμηση πως μια μερίδα δανειοληπτών θα δυσκολευθεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της λόγω του απαγορευτικού κόστους που μπορεί να προκύψει γι' αυτούς από τους νομικούς τους συμπαραστάτες.
Με βάση τα όσα προβλέπει για το θέμα αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο η συγκεκριμένη πλατφόρμα τείνει να αντικαταστήσει τη γραμματεία των δικαστηρίων με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Το δικαστικό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει τη δίκη με την παρουσία των εμπλεκομένων ή και όχι και αναλόγως της πληρότητας του φακέλου και να κρίνει.

-Δεύτερη ευκαιρία

Είναι προφανές πως το Eurogroup επέμεινε πολύ στο θέμα της ταχύτητας στην ισχύ του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Οι τράπεζες θα πρέπει να συντονιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί του νέου πτωχευτικού κώδικα και να συντονιστούν ηλεκτρονικά με τα συστήματα του αρμόδιου υπουργείου.

Οι ενέργειες που απαιτούνται είναι:

- Η σύνδεσή των πιστωτικών ιδρυμάτων με την πλατφόρμα του Υπουργείου
- H εξεύρεση αυτματοποιημένων λύσεων στον εξωδικαστικών συμβιβασμό
-Ο συντονισμός ενιαίας ρύθμισης στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει χρέος σε περισσότερες από μία τράπεζες
-Η ανάλυση των μελετών βιωσιμότητας

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης