Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Μειωμένα μερίσματα ως τον Οκτώβριο του 2021 - Περιθώριο χρόνου δίδει ο επόπτης για αυξήσεις κεφαλαίου - Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
ΕΚΤ: Μειωμένα μερίσματα ως τον Οκτώβριο του 2021 - Περιθώριο χρόνου δίδει ο επόπτης για αυξήσεις κεφαλαίου - Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες
Τα μερίσματα θα παραμείνουν κάτω από το 15% των σωρευμένων κερδών 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη CET1
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά με επιστολή της από τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να αποφύγουν να δώσουν πρόσοδο ή να περιορίσουν τα μερίσματα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Τα μερίσματα θα παραμείνουν κάτω από το 15% των σωρευμένων κερδών 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη CET1.
Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την εποπτική της προσδοκία οι τράπεζες να είναι πολύ συντηρητικές στις μεταβλητές τους αποδοχές.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέστησε σήμερα οι τράπεζες να επιδεικνύουν εξαιρετική σύνεση όσον αφορά τα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών.
Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από όλες τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην διανείμουν μερίσματα μετρητών ή να πραγματοποιήσουν εξαγορές μετοχών ή να περιορίσουν τέτοιες διανομές, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Η σύσταση αντικατοπτρίζει επίσης μια αξιολόγηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έγινε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.
Μπορεί το θέμα να μην αφορά άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, τις αφορά όμως έμμεσα καθώς από τη σύσταση της ΕΚΤ θα δημιουργηθεί τάση για τις τραπεζικές μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στον τρόπο που θα ανταποκριθούν οι επενδυτές σε ενδεχόμενη αναζήτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αν και η ΕΚΤ δίδει σε αυτό περιθώριο χρόνου.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας (COVID-19), η ΕΚΤ αναμένει ότι τα μερίσματα και οι εξαγορές μεριδίων θα παραμείνουν κάτω από το 15% του σωρευμένου κέρδους για το 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη CET1, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο.
Οι τράπεζες που σκοπεύουν να πληρώσουν μερίσματα ή να αγοράσουν μετοχές πρέπει να είναι κερδοφόρες και να έχουν ισχυρές κεφαλαιακές δομές.
Αναμένεται να επικοινωνήσουν με την Κοινή Εποπτική Ομάδα τους για να συζητήσουν εάν το επίπεδο της προβλεπόμενης διανομής είναι συνετό.
 
Να απέχουν από τη διανομή ενδιάμεσων μερισμάτων οι τράπεζες

Οι τράπεζες πρέπει να απέχουν από τη διανομή ενδιάμεσων μερισμάτων από τα κέρδη τους το 2021.
Η προηγούμενη σύσταση για προσωρινή αναστολή όλων των μερισμάτων σε μετρητά και εξαγορές μετοχών της 27ης Μαρτίου 2020 (και η επακόλουθη παράτασή της στις 28 Ιουλίου) αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή οικονομία το 2020.
Κατά την αναθεώρηση της σύστασής της, η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη μειωμένη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις.
Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι αναθεωρημένες προβλέψεις πλησιάζουν το κεντρικό σενάριο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ευπάθειας που διεξήγαγε η ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
Η αναθεωρημένη σύσταση αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν ζημίες και να δανείζουν για να στηρίξουν την οικονομία.
Απαιτείται συνεχής συνετή προσέγγιση, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως σε μια εποχή που οι τράπεζες εξακολουθούν να επωφελούνται από διάφορα δημόσια μέτρα στήριξης και θεωρώντας ότι οι πιστωτικές απομειώσεις συνοδεύονται από χρονική καθυστέρηση.
Η σύσταση σχετίζεται με τις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις και θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021.
Εκείνη την εποχή, ελλείψει σημαντικών δυσμενών εξελίξεων, η ΕΚΤ σκοπεύει να καταργήσει τη σύσταση και να επιστρέψει στην αξιολόγηση των κεφαλαίων και των σχεδίων διανομής των τραπεζών βάσει σχετικά με το αποτέλεσμα του κανονικού κύκλου εποπτείας.

Δεν θα απαιτηθούν άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου

Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας τους για σκοπούς δανεισμού και απορρόφησης ζημιών.
Η ΕΚΤ δεν θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αρχίσουν να αναπληρώνουν τα αποθέματα κεφαλαίου τους πριν επιτευχθεί η μέγιστη μείωση κεφαλαίων (πριν τα κεφάλαια κατέλθουν από τους κρίσιμους μειωμένους δείκτες).
Σε επιστολή προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ επανέλαβε επίσης τις προσδοκίες της ότι οι τράπεζες θα υιοθετήσουν ακραίους περιορισμολύς σχετικά με τις μεταβλητές αποδοχές, ακολουθώντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για τα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών (30 Σεπτεμβρίου 2021).
Ο επόπτης θα αξιολογήσει στενά τις πολιτικές αμοιβών των τραπεζών, με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπό τους σε ότι αφορά την ικανότητα των τραπεζών να διατηρούν μια καλή βάση κεφαλαίου.
Η ΕΚΤ συνιστά οι εθνικές εποπτικές αρχές να εφαρμόζουν την ίδια προσέγγιση σε λιγότερο σημαντικές τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία τους, ανάλογα με την περίπτωση.
Image
Image
Image
Image
Image


Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης