Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μάχη στο χρηματιστήριο – Η Εθνική η μόνη που δεν αντέγραψε το μοντέλο Eurobank… την έφθασε στις αποτιμήσεις – Τι θα συμβεί;

Η μάχη στο χρηματιστήριο – Η Εθνική η μόνη που δεν αντέγραψε το μοντέλο Eurobank… την έφθασε στις αποτιμήσεις – Τι θα συμβεί;
H μάχη των χρηματιστηριακών αξιών στις τράπεζες και τι θα συμβεί στο μέλλον;
Η χρηματιστηριακή αξία (κεφαλαιοποίηση) της Eurobank βρίσκεται στα 2,15 δισεκ. ευρώ και της Εθνικής τράπεζας στα 1,97 δισεκ.
Εστιάζουμε σε αυτές τις δύο τράπεζες καθώς οι διαφορές της Alpha bank 1,5 δισεκ. με την Πειραιώς 1 δισεκ. – μετά την ενσωμάτωση των μετοχών του Cocos – δεν θα κλείσει τόσο εύκολα.
Η μεγάλη μάχη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχει ξεκινήσει και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έκλεισε γρήγορα η διαφορά στις χρηματιστηριακές αξίες μεταξύ Εθνικής και Eurobank… εξάγεται το συμπέρασμα ότι η δυναμική ευνοεί την Εθνική τράπεζα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Πως βρέθηκε πρώτη η Eurobank;

Η Eurobank βρέθηκε πρώτη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μετά την στρατηγική απόφαση να προχωρήσει σε εμπροσθοαβρές σχέδιο μείωσης των NPEs και να ανοίξει τον δρόμο σε όλες τις τράπεζες.
Το μοντέλο Eurobank υιοθετήθηκε από όλες τις τράπεζες… πλην της Εθνικής τράπεζας.
Το μοντέλο Eurobank στηρίχθηκε σε μια πολύ ουσιώδη στρατηγική οι ζημίες που θα εγγράψουν οι τράπεζες από τα NPEs να μην ενεργοποιήσουν τον νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου και οι ιδιώτες μέτοχοι υποστούν dilution – αραίωση.
Ταυτόχρονα η ενσωμάτωση της Grivalia πρόσθεσε σχεδόν 920 εκατ κεφάλαια στον ισολογισμό της Eurobank και ο συνδυασμός τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. και απορρόφησης της Grivalia έκανε την διαφορά.
Την ίδια στιγμή η κινητήριος δύναμη στην κερδοφορία της Eurobank είναι το εξωτερικό και θα παραμείνει ως η ισχυρότερη πηγή εσόδων από όλες τις τράπεζες οι μονάδες του εξωτερικού.

Ποια η διαφορά από την Εθνική τράπεζα;

Η Εθνική τράπεζα εκμεταλλευόμενη τον καλό δείκτη coverage ratio NPEs έχοντας επαρκείς σχετικά προβλέψεις και διαθέτοντας σχετικά ελεγχόμενα προβληματικά ανοίγματα… δεν ακολούθησε το μοντέλο Eurobank παρ΄ ότι… έχει ως τράπεζα το υψηλότερο DTC την υψηλότερη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,6 δισεκ. σε σχέση με τα 4 δισεκ. της Eurobank.
Η Εθνική θα τιτλοποιήσει 6 με 6,3 δισεκ. NPEs (τιτλοποίηση Frontier) χωρίς να υποστεί ζημία, στην Εθνική θεωρούν ότι μαζί με την τιτλοποίηση θα εμφανίσουν οριακό κέρδος το 2021.
Η Εθνική χωρίς αμφιβολία υποστηρίχθηκε από… χείμαρρο έκτακτων κερδών ήδη έχουν φθάσει στα 1,2 δισεκ. μόνο για το 2020 και εάν συμπεριληφθεί και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα εγγραφεί το 2021 – άλλα 420 εκατ – και αναστροφές προβλέψεων – βλέπε Vivartia – κατάφερε μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου να καλύψει την ζημία της τιτλοποίησης Frontier.

H μάχη των χρηματιστηριακών αξιών στις τράπεζες και τι θα συμβεί στο μέλλον;

Η μάχη μεταξύ της Εθνικής 1,97 δισεκ. και της Eurobank 2,15 δισεκ. έχει ξεκινήσει και είναι πιθανόν μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της τιτλοποίησης Frontier να περάσει μπροστά…
Ωστόσο η μεγάλη διαφορά που θα κρίνει την μάχη των κεφαλαιοποιήσεων είναι εάν… η Εθνική τράπεζα υλοποιήσει το σχέδιο της να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,5 δισεκ. έχοντας εξασφαλίσει ότι το 40% της αύξησης θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος με 40%.
Ταυτόχρονα με μια αύξηση κεφαλαίου η Εθνική θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που θα μειωθεί και λόγω της κερδοφορίας του 2020.
Εάν η Εθνική προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου θα καταστεί η πρώτη τράπεζα με χρηματιστηριακούς όρους.
 Ο καταλύτης λοιπόν που θα καθορίσει όχι μόνο ποιος θα είναι πρώτος αλλά και με ποια διαφορά πρώτος μεταξύ της Εθνικής και Eurobank είναι… ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης