Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ταμείο Ανάπτυξης: Επιτόκιο κατά περίπτωση από τις ελληνικές τράπεζες

Ταμείο Ανάπτυξης: Επιτόκιο κατά περίπτωση από τις ελληνικές τράπεζες
Θα στηριχθούν μόνο οι εταιρείες με ισολογισμούς ή θα επιδιωχθεί και μεγέθυνση με συγχωνεύσεις ;
Kατά περίπτωση θα εξετάζεται το επιτόκιο που θα χορηγούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
Αυτό επισημαίνει στο bankingnews τραπεζικό στέλεχος εταιρικής τραπεζικής που προσθέτει ότι, η τράπεζα έχει ξεκινήσει τις επαφές με τους πελάτες της για την προοπτική ένταξης στα δάνεια του Ταμείου.
Ωστόσο αυτό που θα κρίνει αν προχωρήσουν τα σχέδια, είναι η εξέταση κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, η συμμετοχή με ίδια κεφάλαια, η βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων, το χαμηλό ρίσκο για τις τράπεζες, αλλά και η περιοδική παρακολούθηση του σχεδίου απο manager με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.

Τα ερωτηματικά

Μέχρι σήμερα υφίστανται ακόμα ερωτηματικά καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί ο φορέας διαχείρισης που θα έχει τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ( σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει η ειδική υπηρεσία του Ταμείου Ανάπτυξης ) και οι όροι αποπληρωμής, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να στηριχθούν περισσότερο στις επιχειρήσεις που έχουν υγιείς ισολογισμούς και ως εκ τούτου διαθέτουν ένα προβάδισμα και πρόσβαση σε δανεισμό. Εκτός, όμως, απο τους τομείς που ήδη έχουν ανακοινωθεί ( πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κα ) ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας είχε προτείνει ορισμένα απο τα σχέδια να αφορούν την μεγέθυνση των επιχειρήσεων με εξαγορές, συγχωνεύσεις, αύξηση εξαγωγών.
 
Η δομή της χρηματοδότησης

 Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι, σ ένα υποψήφιο επενδυτικό σχέδιο του Ταμείου Ανάπτυξης θα πρέπει να καταβάλλεται  τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή απο τις επιχειρήσεις ενω το υπόλοιπο 50% θα προέρχεται απο το Ταμείο Ανάπτυξης με ένα επιτόκιο περί το 1%.
Σε αυτή την περίπτωση σε μια επένδυση λ. χ 10 εκατ. ευρώ το ρίσκο που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες για το υπόλοιπο 30 ή 40% θα είναι χαμηλότερο,
ωστόσο κάθε σχέδιο θα αξιολογείται και το δάνειο θα τιμολογείται διαφορετικά.  Συνεπώς, τα χαμηλότερα δανειακά επιτόκια απο τις τράπεζες εξαρτώνται απο την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε εταιρείας και κατ΄επέκταση απο τον ισολογισμό της. 
Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές παρόλο που δεν έχει οριστεί  ο φορέας διαχείρισης των  δανείων 12,4 δισ. ευρώ, σε κάθε επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να καθορίζονται ορόσημα εξέλιξης του έργου τα οποία θα παρακολουθούνται προκειμένου να πραγματοποιούνται και οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ.

Η αναζήτηση επενδυτή

Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υφυπουργός οικονομικων κ. Θ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι, το Tαμείο αναζητά ένα τρίτο μέρος ( επενδυτή ) ο οποίος θα δανειοδοτήσει ή θα βάλει τα κεφάλαια του σε μια επένδυση άσχετα με τον αρχικό επενδυτή.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, το Ταμείο αναζητά ένα εταίρο, υπο την έννοια ότι θα λειτουργήσει με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις και θα βάλει τα χρήματα του και αν δεν πάει καλά η επένδυση θα χάσει.
Εφόσον δεν υπάρχει ο τρίτος εταίρος τότε το Ταμείο θα χρηματοδοτεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, το κράτος επιδιώκει επιχειρηματίες με επενδύσεις και όχι με επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό η επιλεξιμότητα των έργων θα πραγματοποιηθεί όχι απο το κράτος, αλλά απο ιδιώτες συμβούλους οι οποίοι θα προχωρούν και στην πιστοποίηση της επιλεξιμότητας.
Απο την πλευρά τους, οι Τράπεζες, εκ των πραγμάτων, αφού θα δανειοδοτούν τα σχέδια θα πιστοποιούν εαν οι επενδύσεις είναι βιώσιμες με ιδιωτικά κριτήρια.  

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης