γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Τελειώνει ο χρόνος για τα νοικοκυριά που τα χρέη τους από τις τράπεζες μεταφέρθηκαν στους services στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Πρόκειται για τις 25 αδειοδοτημένες εταιρείες από την Τράπεζα της Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.
Οι ισολογισμοί του 2019 για τις 24 από τις 25 εταιρείες εμφανίζουν εικόνα χρεοκοπημένων εταιρειών αφού η ενασχόληση τους με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ακόμη δεν έχει φέρει καρπούς.
Οι ζημίες πολλαπλασιάζονται από τη μία χρονιά στην άλλην και … τρέχουν με ταχύτητες δεκάδων χιλιάδων ευρώ με συνέπεια να χτυπούν τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών που εξανεμίζονται.
Η πλειονότητα των services παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και αναγκάζονται να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη των ζημιών.
Οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίοι να σημειωθεί είναι τα Funds που αγόρασαν κοψοχρονιά τα «κόκκινα» δάνεια, βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ζημιές των τελευταίων ετών από τη σύσταση των θυγατρικών τους εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.
Η …αλεπού στο κοτέτσι
Οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων νιώθουν σαν την …αλεπού στο κοτέτσι που δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις πραγματικές τους διαθέσεις λόγω της επιδημικής υγειονομικής κρίσης που ανέστειλε το κύριο έργο των εργασιών τους που είναι η είσπραξη των χρεών από τα νοικοκυριά που να σημειωθεί «μάτωσαν» από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τώρα ήρθε η χαριστική βολή για τα νοικοκυρά θα δοθεί από τον covid 19.
Τα Funds και τα επιτελεία των services περιμένουν πως και πως να ξεπεραστεί η υγειονομική βόμβα και να γίνει η άρση της προστασίας των νοικοκυριών για να επιδοθούν σε ένα …κυνήγι είσπραξής, το οποίο , όπως αφήνουν να εννοηθεί δεν θα έχει προηγούμενο διότι οι services πρέπει να εμφανίζουν υψηλά έσοδα που θα καλύπτουν τα έξοδα και οι εταιρείες να παρουσιάσουν κέρδη.
Τα δύσκολα και οδυνηρά για τα νοικοκυριά είναι μπροστά ενώ το «Πρόγραμμα Γέφυρα» που σκοπό έχει τη προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τους δυο πρώτους μήνες εφαρμογής τους δεν καλύπτει τις αρχικές προσδοκίες.
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση παρέχεται σε 38.054 δικαιούχους και αφορά 57.205 δάνεια. Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 13,3 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ.
Οι ισολογισμοί καίνε τους servicers
Η Pillartone για τη οικονομική χρήση του 2019 εμφάνισε ζημίες ύψους 762.107 ευρώ. Στο σύνολο τους οι ζημιές ανέρχονται σε 2.034.392,73 ευρώ με συνέπεια τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας να μειωθούν κατά 1.214,028 ευρώ.
Η μητρική εταιρεία προχώρησε σε συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που να σημειωθεί έγιναν 6 ΑΜΚ από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Το συνολικό ποσό των ΑΜΚ ανήλθε σε 1.465.000 το οποίο δεν θα είναι ικανό να καλύψει και τις ζημιές του 2020.
Η Cepal Συμμετοχών ΑΕ ως εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων παρουσίασε ζημιές ύψους 3,9 εκατ ευρώ το 2019.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας υποχώρησαν καώ από τα 10 εκατ. ευρώ τα οποία πλέον είναι αρνητικά, δηλαδή οι συσσωρευμένες ζημιές είναι οι υψηλότερες από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων.
Οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2020 να προχωρήσουν σε ΑΜΚ συνολικής αξίας 14,5 εκατ. ευρώ για να είναι εφικτή η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας ως Α.Ε
Στη λίστα των 25 servicers υπάρχουν εταιρείες με μηδενική δραστηριότητα.
Η εξήγηση είναι ότι οι ιδρυτές προσδοκούν να πουληθούν σε κάποια άλλη εταιρεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Εξαίρεση στο κανόνα των ζημιών είναι η εταιρεία FPS της EUROBANK που παρουσίασε κέρδη ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2019.
Η πορεία της εταιρείας συνδέθηκε με την doValue που ανέλαβε το σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας αύξηση 32% και απασχολεί 600 άτομα προσωπικό.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών