Η ταχύτητα με την οποία προχωράει η Πειραιώς τόσο ως προς την εξυγίανση, όσο και ως προς την υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου είναι εντυπωσιακή.
Η διοίκηση Μεγάλου έχει αποφασίσει έως τέλος του 2021 η Πειραιώς να είναι άλλη τράπεζα, να αξίζει σχεδόν διπλασία τιμή, να διαθέτει κεφάλαια και το κυριότερο όλων να έχει μειώσει δραστικά τα NPEs.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς θα ενταχθεί και στον Ηρακλή 2 όπως όλες οι τράπεζες με μια τιτλοποίηση 14 δισεκ. που μάλλον θα κατανεμηθεί σε δύο 7 και 7 δισεκ. τιτλοποιήσεις NPEs με την ονομασία Πίστη.
Αυξάνονται οι μετοχές – Έρχεται και reverse split
Η Πειραιώς θα κατέχει 831,059 εκατ μετοχές μετά την εισαγωγή των 394,40 εκατ μετοχών από την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές στις 14 Ιανουαρίου 2021.
Η ονομαστική αξία διατηρείται στα 6 ευρώ.
Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι η Πειραιώς ανάλογα με τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιήσει Reverse split.
Ως γνωστό μια τράπεζα δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κάτω της ονομαστικής αξίας.
Αυτό σημαίνει ότι τα 831,059 εκατ μετοχές θα αναπροσαρμοστούν κατά το ύψος του reverse split.
Πότε θα ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας;
Με βάση πηγές το κομβικό στοιχείο για τον χρόνο της αύξησης είναι να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας.
Εάν το προλάβει η Πειραιώς θα ξεκινήσει την αύξηση των 800 εκατ μέσα στον Μάρτιο 2021 για να ολοκληρωθεί μέσα Απριλίου 2021.
Εάν δεν το προλάβει πιθανόν να εξεταστεί αρχές Φθινοπώρου η αύξηση.
Η διοίκηση Μεγάλου περιμένει να ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει στην αύξηση.
Το ΤΧΣ κατέχει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς.
Τα δύο σενάρια
Το βασικό σενάριο θέλει το ΤΧΣ να συμμετέχει στην αύξηση των 800 εκατ με 490 εκατ δηλαδή να εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του.
Υπάρχει και δεύτερο σενάριο να εξασκήσει μερικώς τα δικαιώματα του, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί το ποσοστό του, εξέλιξη που θα επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς μειώνοντας τις μετοχές, μειώνει και την πιθανότητα ανάκτησης των κεφαλαίων που έχει επενδύσει.
Τι έχει επενδύσει το ΤΧΣ;
Το ΤΧΣ – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια προ 2015 – έχει επενδύσει στην Πειραιώς τα εξής
- 650 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου του 2015
- 2,040 δισεκ. μέσω Cocos που μετατράπησαν σε μετοχές.
- 490 εκατ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου
Το άθροισμα 3,18 δισεκ. ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι το ΤΧΣ εξασκεί πλήρως τα δικαιώματα του στην αύξηση αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς θα έχει χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση π.χ. 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το 61,3% του 1,5 δισεκ. θα αποτιμάται 915 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ λοιπόν θα έχει επενδύσει 3,18 δισεκ. ευρώ που θα αξίζουν 915 εκατ ευρώ.
Για να ισοσκελίσει την ζημία το ΤΧΣ θα πρέπει η μετοχή της Πειραιώς να καταγράψει άνοδο 350% ή να αυξηθεί 3,5 φορές ώστε το 61,3% να αξίζει 3,18 δισεκ. ευρώ.
Η εξίσωση είναι δύσκολη όπως έχουμε και πρόσφατα αναλύσει.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι πότε θα πουλήσει με placement το ελληνικό δημόσιο αλλά εάν πουλήσει με κέρδος και όχι με ζημία.
Η Πειραιώς πρέπει να είναι κεφαλαιακά ισχυρή αλλά και το δημόσιο δεν πρέπει να εξέλθει σε μέλλοντα χρόνο ζημιωμένο.
Ας επαναλάβει το 2022 το ελληνικό δημόσιο ότι έκαναν οι αμερικάνοι το 2008 με 2011.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών