Θέμα ρευστότητας για το εμπόριο θέτουν οι φορείς ενόψει του ανοίγματός του σημειώνοντας πως τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα γιγαντωθούν.
Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θεωρούνται προβληματικές και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στα κριτήρια των τραπεζών για δανειοδότηση.
Μέσω εγγυήσεων οι λύσεις
Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών ή έχει σημαντικά χρέη προς τράπεζες, τρίτους και δημόσιο ή έχει εξαιρετικά λίγα κεφάλαια (υποχώρηση ιδίων κάτω του μισού).
Σε αυτήν την βάση οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσειςπαρά τις εγγυήσεις που λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο.
Επομένως αναζητούνται νέα προγράμματα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη ρευστότητα στο εμπόριο το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ενόψει της έλευσης των θεσμών αλλά και της λειτουργίας του εμπορίου πρόταση για την προεξόφληση επιταγών από τις τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και αγορά ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ά. Γεωργιάδη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Επιταγές
Ο κ. Μίχαλος επαναφέρει το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής επιταγών και άλλων αξιογράφων από σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων, εξαιτίας της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
Με αφορμή την επικείμενη προώθηση νομοθετικής διάταξης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αναστολή πληρωμών επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, επισημαίνεται ότι ναι μεν το συγκεκριμένο μέτρο δίνει ανάσες στις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά.
Σε ότι αφορά το θέμα των επιταγών προτάσεις στο πρόσφατο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει και η ΕΣΕΕ, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου η οποία ζητάει εξόφληση των επιταγών μέσω μιας ειδικής επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να βοηθηθεί η ρευστότητα στην αγορά..
Συγχρόνως πάντως το Υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στη διαδικασία να διαμορφώσει νέο πρόγραμμα για μικρομεσαίους με εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 450 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται και ένα ακόμη πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ προσανατολισμένο σε κλάδους με μεγάλα προβλήματα όπως ένδυση υπόδηση, παιχνίδια και τουρισμό.
Οπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς είναι φανερό πως η απορροφητικότητα των προγραμμάτων με εγγυήσεις του Δημοσίου μπορεί να είναι μεγάλη σε επίπεδο ποσών όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν ξεπερνά το επίπεδο του 20% σε ότι αφορά αριθμό επιχειρήσεων.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Ανάσες ρευστότητας για το λιανικό εμπόριο - Τι λύσεις προτείνουν οι φορείς
Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θεωρούνται προβληματικές και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στα κριτήρια των τραπεζών για δανειοδότηση
Σχόλια αναγνωστών