Δύο διαφορετικά μοντέλα επιχειρούν να ξεδιπλώσουν οι τράπεζες σε ότι αφορά τα προγράμματα step up για την αναβίωση των μορατορίων, ενώ μπορεί τελικώς να υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις προϊόντος του χρόνου.
- Τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων η κύρια πελατειακή τους βάση είναι ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) επιλέγουν τη μικρότερη δυνατή διαφοροποίηση μιας και οι tailor made λύσεις θα ήταν εξαιρετικά κοστοβόρες στα μοντέλα τους.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις εκεί αναμένεται να επιλεγούν κάποιες δέσμες λύσεων που θα εξατομικεύουνται όσο οι εταιρίες που έχουν ενταχθεί στα μορατόρια είναι μεγαλύτερες.
-
Τα πιστωτικά ιδρύματα με μικρότερο "απήλ" στους μικρούς ιδιώτες πελάτες και με ευρύτερες επιχειρηματικές βάσεις κινούνται στη λογική των πιο tailor made λύσεων όπου όμως και αυτές όταν μιλάμε για μικρούς ιδιώτες εντάσσονται στην κουλτούρα μιας δέσμης λύσεων.
Οι λύσεις παραμένουν αυστηρά πιο εξατομικευμένες στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και μάλιστα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα προϊόντα είναι step up που σημαίνει προοδευτική αύξηση της δόσης ενώ για όλες τις τράπεζες ισχύει το γεγονός πως εκτός των step up προϊόντων τίθενται όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα γέφυρα.
Υπάρχουν γενικές αρχές που διέπουν τα προϊόντα αυτά όπως:
- A. Aπευθύνονται και σε δανειολήπτες οι οποίοι δεν είχαν εισέλθει μέχρι τώρα στα μορατόρια όμως επλήγησαν από την πανδημία και επιθυμούν να κάνουν χρήση.
- Β. Η συντριπτική πλειοψηφία των μορατορίων πρέπει να έχει αφυπνιστεί ως το τέλος του 2022.
- Γ. Η δόση μπορεί μόνον να αυξάνεται και όχι να αυξομειώνεται.
Εθνική
Η Εθνική έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα», που αποσκοπεί να λειτουργήσει ως «σκαλοπάτι» σταδιακής επιστροφής των δανειοληπτών στα κανονικά ποσά των δόσεων, παρέχοντας πρόσθετο χρόνο ανάνηψης σε όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων, λόγω πανδημίας.
Χρήση του «Εθνογέφυρα» μπορούν να κάνουν μόνο όσοι δεν έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και επομένως δεν επιδοτείται για 9 μήνες από το Δημόσιο η καταβολή δόσης.
Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται τηλεφωνικά και τα κριτήρια ένταξης είναι σχετικά απλά.
Εφόσον, κατά δήλωση του δανειολήπτη, συνεχίζει να υφίσταται οικονομική επίπτωση από την πανδημία και από την τηλεφωνική συνέντευξη αυτό επιβεβαιώνεται, η τράπεζα εγκρίνει το αίτημα, χωρίς να ζητά κατάθεση πρόσθετων στοιχείων.
Όσοι υπάγονται, άμεσα βγαίνουν οικειοθελώς από την περίοδο αναστολής και ξεκινούν να καταβάλλουν για 12 μήνες το 50% της δόσης.
Το υπόλοιπο 50% επιμερίζεται, αναλογικά, στις υπολειπόμενες δόσεις του δανείου, μετά την παρέλευση της 12μηνης διευκόλυνσης.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μεγαλύτερες και εδώ τα αιτήματα των δανειοληπτών θα εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό.
Η λήξη των μορατορίων για τα επιχειρηματικά δάνεια θα ξεδιπλωθεί μέσα στο διάστημα μέχρι το Μάρτιο ενώ θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως μέχρι τότε τα δάνεια αυτά δεν θα μπορέσουν να συνεπικουρηθούν από το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ το οποίο και δεν θα είναι έτοιμο.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ήδη ανακοίνωσε τις λύσεις της για τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα προβλεφθεί άλλη δέσμη λύσεων.
Οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους.
Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως.
Σε ότι αφορά την Alpha Bank όπως και τη Eurobank οι λύσεις που θα επιλεγούν θα έχουν πιο πολλά κριτήρια εξατομίκευσης αν και θα στηρίζονται σε κάποιες γενικές παραδοχές όπως αυτές αναπτύχθηκαν παρπάνω.
Eurobank
Σε ότι αφορά τη Eurobank η τράπεζα φαίνεται να προσανατολίζεται σε πιο tailor made λύσεις μιας και έχει και τα λιγότερα κόκκινα δάνεια.
Οι δόσεις εκτιμάται θα κινούνται περίπου του ποσοστού του 50% , (μπορεί και υψηλότερο κατά περίπτωση) της αρχικής δόσης για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και μετά σε νέα αναπροσαρμογή.
Alpha Bank
Πιο κοντά στο δεύτερο αυτό μοντέλο κινείται και η Alpha Bank που επιχειρεί με μικρότερο πελατολόγιο ιδιωτών να προσδιορίσει πιο κοντά τη λύση στις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του πελάτη, μπορεί να παίξει με την περίοδο αναπροσαρμογής (πχ. 9-12 μήνες) αλλά και με το ποσοστό της δόσης που και εδώ θα κινείται περί το 50%.
Σε σαφώς πιο εξατομικευμένα μοντέλα στις επιχειρήσεις κινούνται τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank.
Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr
Πως σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες να βγουν από τα μορατόρια - Με δύο μοντέλα για την αναβίωση των δανείων σε αναστολή
σύμβολα :
FTSE XA-XAK Τραπεζικός Δείκτης
Όλες οι λεπτομέρειες για την έξοδο από τα μορατόρια
Σχόλια αναγνωστών