Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μετατραπεί από Ταμείο – νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού σε κοινό μέτοχο.
Η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε σχεδόν 8-9 χρόνια, αποτελεί την σημαντικότερη θεσμική αλλαγή για ένα Ταμείο που είναι ο βασικότερος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών.
Είναι σωστή η απόφαση να μετατραπεί το ΤΧΣ σε κοινό μέτοχο.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει λάβει παράταση έως την 1η Νοεμβρίου του 2022 να έχει αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες αλλά αυτό θα παραταθεί εκ νέου καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει
Το 61,34% της Πειραιώς τρέχουσας αξίας 450 εκατ ευρώ
Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας τρέχουσας αξίας 725 εκατ ευρώ
Το 10,9% της Alpha bank τρέχουσας αξίας 126 εκατ ευρώ
Το 1,4% της Eurobank τρέχουσας αξίας 28 εκατ ευρώ
Η συνολική αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1,30 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά επενδύθηκαν περίπου 42,163 δισεκ. ευρώ ή συνολική λογιστική ζημία 96% επί της συνολικής επένδυσης.
Αλλάζει επενδυτικό προφίλ το ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το ΤΧΣ είχε στόχο να συμβάλλει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή στην σταθερότητα των τραπεζών.
Ως ειδικό νομικό πρόσωπο θα πρέπει να κρατήσει μέρος αυτού του ρόλου αλλά θα πρέπει να εξελιχθεί το προφίλ του.
Θα πρέπει το ΤΧΣ να μετατραπεί περισσότερο σε κοινό μέτοχο.
Κοινός μέτοχος σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί πλέον περισσότερο για την αποκομιδή κέρδους αλλά χωρίς να συγκρούεται με άλλους μετόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης το ΤΧΣ θα επιλέγει το πότε θα συμμετέχει πλήρως ή μερικώς στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και θα συνεχίσει να διατηρεί ένα ρόλο εγγυητή κάλυψης των αυξήσεων κεφαλαίου.
Τι σημαίνει κοινός μέτοχος;
Το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος πρέπει πλέον να προτάσσει το οικονομικό του συμφέρον.
Έως σήμερα αυτό συνέβαινε μερικώς καθώς το Ταμείο πρότασσε τον θεσμικό ρόλο του που ήταν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Π.χ. στην περίπτωση του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές της Πειραιώς, το ΤΧΣ υπέστη ζημία 1,20 δισεκ. ευρώ καθώς η τιμή μετατροπής δεν ήταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αλλά τα 6 ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΤΧΣ να υποστεί ζημία 1,20 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ διαθέτει 5,2 δισεκ. κεφάλαια από τα οποία περίπου τα 3 δισεκ. μπορεί να χρησιμοποιήσει για μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Π.χ. στην τράπεζα Πειραιώς όποτε και εάν υλοποιήσει την αύξηση του 1 με 1,1 δισεκ. το ΤΧΣ θα εισφέρει περίπου 610 εκατ ευρώ καλύπτοντας πλήρως την συμμετοχή του.
Τα 3 δισεκ. μπορούν να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου έως 8 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών.
Το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος πρέπει να αξιολογεί με μεγάλη προσοχή τις επενδύσεις του από εδώ και πέρα και ειδικά την συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Στην Πειραιώς μετά την ζημία 1,2 δισεκ. και εφόσον προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του και αυτό θα πρέπει να συμβεί σε οποιαδήποτε τράπεζα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά με βάση τον νέο νόμο που θα ψηφιστεί, ούτε να κάνει καμία έκπτωση για τον οποιαδήποτε ιδιώτη μέτοχο.
Επίσης το ΤΧΣ για να υλοποιήσει placement δηλαδή να διαθέσει μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτές θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι οι τιμές πώλησης είναι ανώτερες του μέσου όρου των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου.
Π.χ. το μοντέλο Πειραιώς με το Cocos δεν μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον.
Συμπέρασμα
Το ΤΧΣ μπορεί να διαθέσει έως 3 δισεκ. σε αυξήσεις κεφαλαίου, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να επενδυθούν τόσα κεφάλαια, αλλά δυνητικά μπορεί να συμμετάσχει με έως 3 δισεκ. ενώ στα μελλοντικά placement όταν το Ταμείο αποεπενδύσει ή μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες η τιμή πώλησης δεν μπορεί να είναι κάτω του μέσου όρου των τιμών των ΑΜΚ του 2015 και 2021 ή 2022.
Προφανώς ο στόχος είναι να διατεθούν μετοχές με premium έναντι αυτού του μέσου όρου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών