Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πειραιώς παραμένει στο επίκεντρο καθώς βρίσκεται στην φάση ολικού μετασχηματισμού αλλά και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,1 δισ ευρώ.
Προκαταβολικά αναφέρουμε ότι θεωρούμε την διοίκηση Χρήστου Μεγάλου αποτελεσματική, καθώς προσπαθεί για το καλύτερο και επίσης δηλώνουμε θιασώτες της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς όχι στο 35% αλλά στο 0% να βρεθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προφανώς όχι τώρα αλλά σε μέλλοντα χρόνο.
Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό.
Έχοντας αποσαφηνίσει τι θεωρούμε βέλτιστο θέλουμε να αναδείξουμε μια πτυχή που μάλλον δεν έχει αναλυθεί έως σήμερα και αφορά το δημόσιο καθώς το δημόσιο προωθεί αυτή την στρατηγική.
Η στρατηγική του δημοσίου δεν είναι κατανοητή.
Η Πειραιώς διαθέτει σήμερα 7 δισεκ. κεφάλαια.
Η αξία των 7 δισεκ. με χρηματιστηριακούς όρους λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση στα 641 εκατ είναι 0,09 δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου αποτιμάται στα 9 λεπτά.
Αυτό παρ΄ ότι ακραίο σε σχέση με τις αποτιμήσεις άλλων τραπεζών το προσπερνάμε.
Θα εστιάσουμε σε κάτι που έχει κατά την άποψη μας πολύ μεγαλύτερη αξία.
Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ.
Επίσης γνωρίζουμε ότι με βάση τις προθέσεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με 61,35% δεν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του και θα υποχωρήσει στο 30% με 40%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 300 εκατ περίπου αντί 610 εκατ (εάν ασκούσε πλήρως τα δικαιώματα του) οπότε το νέο χρήμα από τους ιδιώτες μετόχους, δηλαδή ξένα χαρτοφυλάκια κατά βάση θα είναι 700 εκατ. και 300 εκατ από το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το κράτος.
Πως τα 700 εκατ αγοράζουν τα 7 δισεκ. κεφάλαια
Πρακτικά με 700 εκατ ευρώ νέο χρήμα από τους ιδιώτες επενδυτές, αγοράζονται 7 δισεκ. κεφάλαια του παλαιού χρήματος, των υφιστάμενων κεφαλαίων της τράπεζας.
Δηλαδή οι επενδυτές δίνουν για κάθε 1 ευρώ παλαιού κεφαλαίου 10 λεπτά ή 0,10 ευρώ και αγοράζουν το 1 ευρώ.
Όμως συμβαίνει και κάτι άλλο η Πειραιώς θα πάρει κρατικές εγγυήσεις σχεδόν 7,8 με 8 δισεκ. για όλες τις τιτλοποιήσεις και ουσιαστικά αυτό είναι το bonus του κράτους στους μετόχους όλων των τραπεζών.
Η ιδιαιτερότητα
Παίρνουμε υπόψη και μια άλλη παράμετρο.
Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς είναι 640 εκατ ευρώ.
Υποθέτουμε ότι η αύξηση προ του reverse split θα πραγματοποιηθεί στα 0,30 ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα υποχωρήσει στα 300 εκατ ευρώ περίπου.
Θα προστεθεί 1 δισεκ. ευρώ σε νέο κεφάλαιο μαζί με τις νέες μετοχές και υποθέτουμε ότι 300 εκατ της χρηματιστηριακής αξίας και 1 δισεκ. του νέου κεφαλαίου που όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του θα έχει αξία 1 δισεκ. άθροισμα 1,30 δισεκ.
Δηλαδή η Πειραιώς θα έχει μετά την αύξηση κεφαλαίου 1,30 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία με προοπτική να ενισχυθεί αλλά αξιολογούμε στατικά τον σχδιασμό και όχι δυναμικά ότι δηλαδή η μετοχή μπορεί να ενισχυθεί.
Τι σημαίνει αυτό ότι το νέο χρήμα (1 δισεκ.) αναλογεί στο 77% της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας Πειραιώς και το υπόλοιπο 300 εκατ αναλογεί στο παλαιό χρήμα δηλαδή τα 7 δισεκ. κεφάλαια.
Η Πειραιώς ως γνωστό θα υλοποιήσει δύο μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεις σχεδόν 13 με 14 δισεκ. ευρώ (7 και 7 δισ) προβληματικών ανοιγμάτων.
Κίνηση και θετική και αναγκαία για την εξυγίανση της.
Πριν την μεγάλη τιτλοποίηση η Πειραιώς θα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια και 1 δισεκ. που θα προσθέσει 8 δισεκ. και ακολούθως θα αφαιρέσει σχεδόν 2,5 δισεκ. από τα κεφάλαια για νέες προβλέψεις επί των τιτλοποιήσεων.
Το συμπέρασμα
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 61,35% ποσοστό σήμερα η αξία των μετοχών του είναι 390 εκατ ευρώ.
Εάν υποθέσουμε ότι θα έχει επενδύσει 300 εκατ νέο χρήμα και θα διαθέτει 35% ποσοστό συμμετοχής στην νέα Πειραιώς αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών του μετά την αύξηση θα 455 εκατ ευρώ δηλαδή 300 εκατ νέου χρήματος και όλη του η άλλη περιουσία θα έχει αξία 65 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά ενώ θα έχει εισφέρει 300 εκατ στην νέα αύξηση κεφαλαίου η χρηματιστηριακή αξία της επένδυσης του ΤΧΣ θα είναι και πριν και μετά την αύξηση περίπου η ίδια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι επενδυτές όπως ο Paulson, ο Μυστακίδης και βεβαίως πολλά άλλα funds – πάνω από 20 – που θα συμμετάσχουν θα έχουν επενδύσει 700 εκατ και με 700 εκατ θα έχουν αγοράσει επί της ουσίας τα 7 δισεκ κεφάλαια της Πειραιώς.
Αυτό ονομάζεται το απόλυτο colpo grosso, το ξέρει η κυβέρνηση, το ξέρουν η Goldman Sachs και η UBS, το ξέρει το ΤΧΣ… το ξέρουμε και εμείς και προφανώς το κατανοούν όλοι οι επενδυτές.
Το δε arbitrage μεταξύ μετοχής και ομολόγων της τράπεζας Πειραιώς το θεωρούμε κλασική κερδοσκοπική στρατηγική και θεμιτή ως επενδυτική πρακτική, το ίδιο θα συμβεί και με τα δικαιώματα της αύξησης ή με την συμμετοχή στην αύξηση σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή στην δευτερογενή αγορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών