Η μεταρρύθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, που έχει πληγεί µε ιδιαίτερη σφοδρότητα από την κρίση, πέρασε ξαφνικά σε θολά νερά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα , λίγο πριν την μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μετόχου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά.
Ενώ διοικούσε το ΤΧΣ, το οποίο έχει μερίδια και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ο Αυστριακός Martin Czurda υποστήριζε ένθερμα την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.
Η αποχώρηση του αφαιρεί ένα μέρος από τη λάμψη που αναμένεται να φέρουν οι βελτιώσεις στον κλάδο, όπως το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
Σε εξαιρετικά ακατάλληλη στιγμή η αποχώρηση Czurda
Η αποχώρηση του Martin Czurda έρχεται σε μια εξαιρετικά ακατάλληλη στιγμή, σημειώνει το Reuters.
Η Τράπεζα Πειραιώς - αναμφισβήτητα το προβληματικό παιδί του ελληνικού τραπεζικού κλάδου - ετοιμάζει αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, μέγεθος που ξεπερνά την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι το ταμείο διάσωσης, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης για να ενισχύσει τις τράπεζες.
Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς εκτοξεύτηκε στο 61% από 26% μετά την ακύρωση τον περασμένο Δεκέμβριο της πληρωμής του τoκομεριδίου του CoCos και την μετατροπή του σε κοινές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.
Κλειδί η ΑΜΚ για την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς
Εάν οι επενδυτές στηρίξουν με ενθουσιασμό την ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα μπορούσε να περιορίσει το μερίδιο του κάτω από το 30%, μια επιλογή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει θετικά καθώς είναι υπέρ μιας γρήγορης ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Με περισσότερα κεφάλαια, η Πειραιώς θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της που μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου τον βάραιναν επισφαλή δάνεια σχεδόν 23 δισ. ευρώ
Πολλές από τις αλλαγές που η Ελλάδα δρομολογεί στον τραπεζικό κλάδο είναι ευπρόσδεκτες.
Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, με την ονομασία Ηρακλής, το οποίο βασίζεται στο επιτυχές ιταλικό σύστημα των κρατικών εγγυήσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμορφώνει επίσης τον αναποτελεσματικό και πολύπλοκο πτωχευτικό νόμο ώστε να δώσει στους επενδυτές μεγαλύτερη σαφήνεια για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας.
Ωστόσο, οι επενδυτές ενδεχομένως να αναρωτηθούν αν η αποχώρηση του Czurda μπορεί να σηματοδοτεί µια οπισθοδρόµηση της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Στη διάρκεια της θητείας του, το ταμείο καταπολέμησε τον εφησυχασμό στα διοικητικά συμβούλια.
Το 2018, για παράδειγμα, παρενέβη για να αποτρέψει ένα μέλος της οικογένειας των ιδρυτών της Alpha Bank να γίνει CEO.
Πίεζε επίσης για περισσότερα ανεξάρτητα μέλη και περισσότερες γυναίκες διευθύντριες στην Εθνική Τράπεζα.
Χωρίς περισσότερη διαφάνεια οι επενδυτές ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών