Μεταξύ των συμβούλων θα κριθεί τελικώς η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία με βάση τις ισορροπίες, έχει πιθανότητα 60% να καταλήξει στο CVC και 40% να καταλήξει σε IPO δηλαδή δημόσια προσφορά.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2021 η διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας είχε παρουσιάσει και τις δύο εναλλακτικές επιλογές από την μια τον μόνο στρατηγικό ενδιαφερόμενο το CVC και από την άλλη την εναλλακτική της IPO της Δημόσιας Προσφοράς.
Η πρόταση του Παύλου Μυλωνά ήταν το διοικητικό συμβούλιο να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC με το επιχείρημα ότι υπήρξαν βελτιώσεις και ότι σε κάθε περίπτωση το IPO ενέχει ρίσκο.
Το τι συνέβη επίσης έχει αναλυθεί από το bankingnews, σχεδόν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής αποδοκίμασαν την πρόταση του CVC θεωρώντας της ως ιδιαιτέρως χαμηλή.
Ποια είναι η πρόταση του CVC;
Το αμερικανικό fund CVC, το οποίο έχει εξαγοράσει το Υγεία, εσχάτως την Vivartia και έχει υποβάλλει πρόταση για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένας μεγάλος και σοβαρός επενδυτής.
Υπάρχουν τα εξής δεδομένα.
Το αμερικανικό fund CVC το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο Υγείας και στα τρόφιμα με την εξαγορά της Vivartia έχοντας επενδύσει έως σήμερα 375 με 400 εκατ ευρώ υπέβαλλε την εξής προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.
- Τίμημα 330 εκατ ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει 1,080 δισεκ. κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι αποτιμάει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής περίπου 412 εκατ ευρώ.
- Προσφέρει προκαταβολικές προμήθειες μέσα από κάποια μοντέλα ανάλυσης μελλοντικών κερδών περίπου 60 εκατ ευρώ
- Σύνολο τιμήματος για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 390 εκατ ευρώ.
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Εθνικής Ασφαλιστικής;
Η Εθνική ασφαλιστική έχει 4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 1,08 δισεκ. κεφάλαια, υπό διαχείριση κεφάλαια 3,74 δισεκ. περίπου 1840 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1370 πρακτορεία.
Τα συνολικά ασφάλιστρα ανέρχονται – με όρους 2019 – 684 εκατ ευρώ, ομόλογα 2,7 δισεκ. και 120 εκατ ευρώ ταμείο.
Οι αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 402 εκατ και -192 εκατ μεταβολή μαθηματικών αποθεματικών που δεν αλλάζει όμως επί της ουσίας την αποτίμηση.
Το αποτέλεσμα – πάντα με όρους 2019 που είναι πιο ρεαλιστική χρονιά σε σχέση με το 2020 – εμφάνισε κέρδη 58 εκατ ευρώ μετά φόρων.
Το CVC το οποίο είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική από την μια έχει να αξιολογήσει ότι η διαθέτει 1,08 δισεκ. κεφάλαια αλλά από την άλλη παράγει 58 εκατ κέρδη.
Τα 58 εκατ κέρδη σημαίνει απόδοση κεφαλαίων 5%, πιο απλά συνήθως οι στόχοι είναι απόδοση κεφαλαίων ROE 10%.
Η Εθνική Ασφαλιστική έπρεπε να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να φαίνεται απλουστευμένη αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί ένας επενδυτής όπως το CVC προσφέρει 330 + 60 = 390 εκατ ευρώ και όχι 600 ή 700 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το CVC προσφέρει καθαρό τίμημα σχεδόν 7 ετών κέρδη
Η οικονομική πρόταση του CVC προσεγγίζει ένα συντελεστή 7 φορές τα κέρδη.
Ένας επενδυτής, δεν αγοράζει το κεφάλαιο γιατί εάν ήταν έτσι θα έπρεπε να προσφέρει 80% στα 1,080 δισεκ. 864 εκατ ευρώ τίμημα.
Ένας επενδυτής αγοράζει την απόδοση του κεφαλαίου και το CVC προσφέρει σχεδόν 7 φορές, πιο συγκεκριμένα 6,7 φορές τα κέρδη του 2019 με τίμημα 390 εκατ ευρώ.
Ας πάρουμε ως υπόθεση ότι το τίμημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, οποιαδήποτε βελτίωση θα πρέπει να αξιολογηθεί και από την πλευρά του αγοραστή και όχι μόνο του πωλητή.
Εάν χρειάζεται ο αγοραστής 7 χρόνια για να αποσβέσει την επένδυση του μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο, παρά ως ισχυρό κίνητρο.
Η άρνηση του διοικητικού συμβουλίου και η λύση της Deloitte
Άπαξ και το διοικητικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για το CVC και τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα προερχόμενα από το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,30% αποφάσισαν να ζητήσουν από το Ταμείο να αναθέσει σε ειδικευμένη εταιρία, εν προκειμένω την Deloitte να αξιολογήσει το τίμημα και να παρουσιάσει θέση εάν είναι εύλογο.
Εν συνεχεία η Εθνική μαζί με τους δύο συμβούλους την Goldman Sachs και την Morgan Stanley θα αξιολογήσουν εκ νέου τα δεδομένα.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες από σήμερα.
Όπερ σημαίνει ότι απόφαση στις 25 Φεβρουαρίου 2021 από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής δεν έχει παρθεί.
Τι προτείνουν Goldman Sachs και Morgan Stanley;
Η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μαζί με την Morgan Stanley έχουν εξετάσει την επιλογή του IPO.
Μάλιστα έχουν αναφέρει ότι υπό κάποιες συνθήκες για το 50% διάθεσης μέσω δημόσιας προσφοράς θα μπορούσαν να επιτευχθούν έσοδα 300 εκατ όπερ σημαίνει ότι αποτιμάται το 100% στα 600 εκατ ευρώ αντί 412 εκατ ευρώ που αποτιμάει την Εθνική Ασφαλιστική το CVC.
Με την διαφορά όμως ότι ο μόνος επενδυτής που έχει πρόταση πάνω στο τραπέζι είναι το CVC ενώ η δημόσια προσφορά είναι περισσότερο εκτίμηση παρά βεβαιότητα.
Το ρίσκο μιας IPO είναι μεγάλο αλλά όντως μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια.
Βέβαια το ερώτημα γιατί πάντα εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη δεν έχει απαντηθεί.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η διοίκηση της Εθνικής θέλει να κλείσει το deal με το CVC, οι σύμβουλοι της Εθνικής θα αποτιμήσουν τα δεδομένα.
Η Deloitte πιθανότατα δεν θα πάρει άμεση θέση αλλά θα αξιολογήσει εάν το τίμημα είναι εύλογο ως προς τις δυνατότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Για την ώρα όλα έχουν παγώσει και δεν υπάρχει νέα διαπραγμάτευση.
Ωστόσο εάν το CVC βελτιώσει το τίμημα περίπου 50-70 εκατ τότε θα υπάρξει deal και θα απελευθερώσει πλήρως και το διοικητικό συμβούλιο.
Εάν δεν βελτιώσει το τίμημα, τότε η Εθνική θα ανακοινώσει ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με το CVC και ξεκινάει δημόσια προσφορά για το 50% ή 40% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει άλλη παράταση αλλά κατανοώντας την κατάσταση… έχει ατύπως παρατείνει τον χρόνο… που εξαντλήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2020.
Συμπέρασμα
Ο Μυλωνάς θέλει το CVC, η Goldman Sachs δεν είναι αρνητική αλλά αφήνει και ανοικτό το ενδεχόμενο IPO, το ΤΧΣ είναι προβληματισμένο και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου αρνητική στο CVC.
Με βάση αυτόν τον συνδυασμό λεπτών ισορροπιών οι πιθανότητες είναι 60% CVC και 40% IPO....
Βέβαια το ερώτημα γιατί πάντα εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής για την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη δεν έχει απαντηθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών