Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 17 Μαρτίου 2021 με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες και τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Από την μια θα βρίσκονται οι 4 έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών και από την άλλη ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών του SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ ο A. Enria.
Ποια θέματα θα εξεταστούν;
Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν είναι
1)Πορεία των NPEs.
Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους για το πώς θα φθάσουν στο 5% NPEs ratio που είναι ο νέος στόχο των ελληνικών τραπεζών.
Το 2022 οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εξυγίανση τους και θα έχουν NPEs ratio περίπου στο 5% έναντι 3,5% στην Ευρώπη
2)Ηρακλής 2
Οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 ο οποίος αποστέλλεται την τρέχουσα εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στους θεσμούς για παρατηρήσεις.
Ο Ηρακλής 2 θα επιτρέπει τιτλοποιήσεις έως 30 δισεκ. ευρώ και το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις έως 10-12 δισεκ. ευρώ.
Στον νέο νόμο υπάρχουν μέριμνες για τα ακίνητα, τις εταιρίες ειδικού σκοπού SPV που διαχειρίζονται ακίνητα αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων που διαθέτουν ακίνητα.
Στις 9 Μαρτίου μάλλον θα ψηφιστεί και ο νόμος που διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο πλέον θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
3)Stress tests
Ως γνωστό τέλη Ιουλίου 2021 θα ανακοινωθούν τα stress tests που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις ελληνικές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 από αρχική εκτίμηση 10% θα προσμετρήσει θετικά στο δυσμενές σενάριο του stress tests.
Οι έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα νέα NPEs λόγω του κορωνοιού θα ανέλθουν σε 5 ή 6 δισεκ. το μέγιστο.
Ως προς το αποτέλεσμα του stress tests θεωρούν ότι όλες οι τράπεζες θα τα περάσουν με την επίδραση να εστιάζει μόνο στο κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο ανέρχεται στα 9 δισεκ. και θα μειωθεί κατά 2 με 3 δισεκ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι ωστόσο θα μειωθεί από τις τιτλοποιήσεις.
Προ των τιτλοποιήσεων είναι 9 δισεκ. και μετά τις τιτλοποιήσεις θα μειωθεί στα 6,5 δισεκ. ευρώ.
4)Πτωχευτικός και εξωδικαστικός
Δάνεια και οφειλές ύψους 3-4 δισεκ. ευρώ θα ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο με βάση τραπεζικές πηγές.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί ένα πιο σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης των οφειλών, ωστόσο δεν παύει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που συνδέονται με την απονομή δικαιοσύνης.
Μετά τις εισηγήσεις των τραπεζών η δημιουργία δύο φάσεων με ξεχωριστούς αλγορίθμους στον πτωχευτικό κώδικα αυξάνουν την πιθανότητα συμμετοχής.
Ως γνωστό στην πρώτη φάση εντάσσονται όλες οι οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο εφόσον π.χ. αφορούν οφειλέτες που δεν έχουν συνοφειλέτες ή εγγυητές.
Στην δεύτερη φάση εντάσσονται όλοι όσοι έχουν ταυτόχρονα με τις οφειλές τους και εγγυητές ή συνοφειλέτες.
Η εκτίμηση των τραπεζών είναι όσοι ενταχθούν θα διεκπεραιωθούν στο 80% οι υποθέσεις.
Τραπεζίτες αναφέρουν ότι σε ένα βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές 3-4 δισεκ. ευρώ.
Τι δείχνει η παρελθούσα εμπειρία;
Είναι αλήθεια ότι έως σήμερα σχεδόν όλα τα μέτρα που θεσπίστηκαν για να διευκολύνουν τους πολίτες που έχουν οφειλές δεν ήσαν αποτελεσματικά.
Μπορεί π.χ. ορισμένοι νόμοι εν μέρει να λειτούργησαν βλέπε νόμο Κατσέλη αλλά στην πράξη όλες οι παρεμβάσεις του κράτους κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Η περίπτωση του πτωχευτικού αποτελεί μια ακόμη θεσμική παρέμβαση η οποία επιχειρεί να δώσει μια συλλογική λύση στο συνολικό χρέος κάθε υπόχρεου.
Ενώ θεσμικά θεωρείται πιο ολοκληρωμένη λύση σε σχέση με ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, οι τραπεζίτες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς αναγνωρίζουν ότι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χρεών τους πολίτες δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.
Πάντως η πεποίθηση είναι ότι εάν συγκεντρωθούν χρέη 3-4 δισεκ. σε πρώτη φάση τότε θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών