Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το EFG Group προσέγγισε την Alpha bank - Τι προβληματίζει τον Γ. Κωστόπουλο να προχωρήσει το deal με την Eurobank και τι συνέβη με την Εθνική;

Το  EFG Group  προσέγγισε την  Alpha bank - Τι προβληματίζει τον Γ. Κωστόπουλο να προχωρήσει το deal με την Eurobank και τι συνέβη με την Εθνική;
Σε πολύφερνη νύφη μετεξελίσσεται η Alpha bank καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο εκπρόσωπος του EFG Group όσο και η Εθνική έχουν προσεγγίσει την διοίκηση Κωστόπουλου στην Alpha bank με στόχο να διερευνήσουν τις προοπτικές ενός deal..
Πριν λίγες εβδομάδες εκπρόσωπος του EFG Group είχε επικοινωνία με την διοίκηση της Alpha bank, γνωστοποιώντας τις προθέσεις της οικογένειας Λάτση να διερευνηθούν οι προοπτικές στρατηγικής συνεργασίας μέσω συγχώνευσης, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβεί και το κυριότερο να εξακριβωθεί αν ήταν διατεθειμένη η Alpha bank να προχωρήσει σε deal.
Εκείνη την περίοδο είχαν κυκλοφορήσει υπό την μορφή φημών ότι είχε υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Alpha bank Γ Κωστόπουλου και του Λάτση στο εξωτερικό ωστόσο η πληροφορία αυτή ουδέποτε διασταυρώθηκε και επιβεβαιώθηκε.
Πηγές τόσο στην Eurobank αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν κάτι για επαφές αλλά δεν αποκλείουν να έχουν υπάρξει όπως συνέβαινε πάντα, στην λογική ότι όλοι μιλούν με όλους.
Πηγή στην Alpha bank όμως είναι πιο σαφής επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει επαφή αλλά όχι με τον Λάτση αλλά εκπρόσωπο του, με στόχο να διερευνηθούν κυρίως προθέσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στελέχη εκατέρωθεν των δύο τραπεζών θα αντιμετώπιζαν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Γ Κωστόπουλος εμφανίζεται ανοικτός σε προτάσεις ωστόσο δεν παραγνωρίζει 3 βασικές παραμέτρους ειδικά σε ένα ενδεχόμενο deal με την Eurobank.
1)Τις μετοχικές ισορροπίες. Ο Γιάννης Κωστόπουλος με ποσοστό 9% στην Alpha bank γνωρίζει ότι μια συγχώνευση με την Eurobank θα τον καταστήσει δεύτερο μέτοχο και ουσιαστικά το EFG Group η οικογένεια Λάτση με 44% -45% στην Eurobank θα έχουν τον πρώτο μετοχικό λόγο και ρόλο.
Η φιλοσοφία του Γ Κωστόπουλου να καταστεί δεύτερος και υπό άλλου δεν θα του το επέτρεπε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν υπάρξει deal μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί αυστηρά με ανταλλαγή μετοχών σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου.
2)Το νέο σχήμα αν προχωρούσε μια συμφωνία Alpha bank με την Eurobank θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 2 δις ευρώ από προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μια αύξηση κεφαλαίου μαμούθ πάνω από 2 ίσως 3 δις ευρώ.
Και το προφανές ερώτημα είναι μπορεί να υλοποιηθεί μια τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου; Οι βασικοί μέτοχοι  Λάτσης και Κωστόπουλος θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύουν τόσα πολλά κεφάλαια; Τα ερωτήματα εύλογα.
3)Το τρίτο δίλλημα ίσως είναι και το σημαντικότερο και πιο σύνθετο.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι το δομικό τους πρόβλημα είναι η ελλειμματική και δανεική ρευστότητα.
Η έκθεση στην ΕΚΤ της Eurobank είναι 20 δις ευρώ και της Alpha bank 15 δις ευρώ.
Σωρευτικά 35 δις ευρώ αλλά η net η καθαρή δανεική ρευστότητα θα διαμορφωνόταν στα 25 δις ευρώ.
Οι διοικήσεις δεν τρέφουν αυταπάτες.
Το νέο σχήμα δεν θα κατάφερνε να δανεισθεί από τις αγορές, οι ξένοι δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα και να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο.
Η Εθνική η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 122 δις ευρώ αδυνατεί να δανεισθεί από τις αγορές.
Άρα το βασικό πρόβλημα η ρευστότητα δεν θα λυνόταν και προφανώς ποια θα ήταν η σκοπιμότητα ενός deal μεταξύ Alpha και Eurobank;
Ο Γ Κωστόπουλος είναι προφανές ότι τον προβληματίζουν αυτές οι παράμετροι και έως τώρα λειτουργούν ανασταλτικά.

Οι επαφές με την Εθνική

Κρούση στην διοίκηση Κωστόπουλου της Alpha bank έχει πραγματοποιήσει και η Εθνική ανεπισήμως.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία όλοι θέλουν deal με την Alpha bank και είναι εύλογο αυτό υποστηρίζει αρμόδια πηγή.
Οι επαφές με την Εθνική εδράζονταν στην ίδια λογική με την Eurobank  deal δηλαδή συγχώνευση ωστόσο και στην περίπτωση της Εθνικής πέραν όλων των παραμέτρων που έχουν προαναφερθεί τίθεται και ένα άλλο δίλλημα. Ιδιωτική ή κρατική Alpha bank;
Ένα deal μεταξύ Alpha και Εθνικής θα καταστούσε το ελληνικό δημόσιο βασικό μέτοχο άρα η Alpha bank θα κρατικοποιούταν κάτι που προφανώς θέλει να αποφύγει η διοίκηση της Alpha bank.

Τα πλεονεκτήματα της Alpha bank

Ενεργητικό 68 δις ευρώ συντηρητικού προφίλ, συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δις ευρώ με καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καταθέσεις στα 39 δις ευρώ αν και μειώθηκαν ωστόσο εμφανίζουν καλή δομή ενώ στο εξωτερικό έχουν οριακά αυξηθεί.
Προβλέψεις ελεγχόμενες, καλή διασπορά στην ΝΑ Ευρώπη.
Έχει δανεισθεί η τράπεζα 15 δις ευρώ από την ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης