Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα 7,4 δισεκ. ευρώ και αντικατοπτρίζει την γενικότερη πεποίθηση ότι δεν θα επαναληφθεί το χάος του 2020 στην οικονομία, οι τράπεζες όλο και θα βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους και θα εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Οι τράπεζες λοιπόν τι μας έχουν δείξει;
Ότι αφαιρώντας τα έκτακτα του 2020 και 2021 από πωλήσεις θυγατρικών π.χ. διαχείριση προβληματικών δανείων και swaps ομολόγων που δεν θα επαναληφθούν και με την μείωση των προβλέψεων που θα είναι συνεχής από το 2022 και μετά… μπορούν να επιτυγχάνουν περίπου 1,6 δισεκ. ευρώ κέρδη μετά φόρων σε ετήσια βάση.
Τα 1,6 δισεκ. καθαρά μετά φόρων κέρδη είναι καλή επίδοση και όχι εξωπραγματική για το 2022.
Την ίδια στιγμή τα κεφάλαια των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή 2 θα έχουν υποχωρήσει στα 23-24,5 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των 2,6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει η Πειραιώς.
Άρα με σημερινές παραδοχές έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα όπου μπορεί να παράξει 1,6 δισεκ. καθαρά κέρδη από το 2022, θα έχει 24 δισεκ. κεφάλαια σε μέσους όρους και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στα 7,4 δισεκ.
Αυτό σημαίνει ότι με όρους P/E είναι πάμφθηνες οι ελληνικές τράπεζες στο 4,5… όταν η Wall έχει P/E περίπου 24 και με όρους κεφαλαίων 0,30 (P/BV) χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια.
Στα μέσα του 2022 το NPEs ratio θα είναι στο 5% με 7%
Στα μέσα του 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει ένα άθλο θα έχουν μειώσει τα NPEs από 106 δισεκ. στα 12 με 14 δισεκ. ουσιαστικά θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί.
Γιατί λοιπόν αυτό δεν το αποτιμάει η χρηματιστηριακή αγορά;
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Υπό απόλυτα φυσιολογικές συνθήκες το P/E των ελληνικών τραπεζών πρέπει να είναι στο 10 όπερ σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δεν θα πρέπει να είναι στα 7,4 δισεκ. αλλά στα 16 δισεκ. δηλαδή υπερδιπλάσια αξία.
Επίσης με όρους κεφαλαίων άπαξ και από το 2022 και μετά οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, δεν θα υπάρχει κίνδυνος άλλης μείωσης των κεφαλαίων, η σχέση P/BV θα πρέπει να είναι 0,65 αντί 0,30 επίσης υπερδιπλάσια.
Γιατί λοιπόν ενώ η εξυγίανση είναι ορατή και η κανονικότητα θα επιστρέψει στις τράπεζες, η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών τιμών των τραπεζών είναι δυσανάλογα βραδεία;
Γιατί οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν τα θετικά νέα που έρχονται και τα οποία είναι προβλέψιμα;
Υπάρχουν λόγοι που η κανονικότητα θα καθυστερήσει
Υπάρχουν λόγοι που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σε discount;
1)Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν για χρόνια να καλύψουν το discount που διαπραγματεύονται λόγω της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.
Σε σύνολο κεφαλαίων 24 δισεκ. τα 15 με 15,4 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το βάρος αυτό οι τράπεζες θα το μεταφέρουν για χρόνια είναι ένα βάρος που απέκτησαν τα τελευταία 12 χρόνια και θα χρειαστούν σχεδόν 5-8 χρόνια για να το μειώσουν σοβαρά.
Για τις αγορές – όχι τις εποπτικές αρχές – η ύπαρξη τόσο υψηλού DTC δεν θεωρείται πλεονέκτημα, αντιθέτως είναι ποιοτικό μειονέκτημα στα κεφάλαια των τραπεζών.
Άρα οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν χρηματιστηριακή αξία 16 δισεκ. λόγω DTC.
2)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτωχούς ισολογισμούς.
Τα καθαρά δάνεια που παράγουν κέρδη θα μειωθούν στα 120 δισεκ. θεωρητικά αναλογούν 30 δισεκ. καθαρά δάνεια για κάθε τράπεζα.
Υπερβολικά λίγα για την δυναμική που θέλουν να προσδώσουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους αλλά και στην χρηματιστηριακή τους αξία.
3)Η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει ότι οι τράπεζες νομοτελειακά θα προχωρήσουν σε μεγάλες μετοχικές μεταβολές εντός των επόμενων 12 – 24 μηνών.
Δεν αναφερόμαστε στην αύξηση της Πειραιώς, αλλά στα placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και στους δυνητικούς πωλητές όπως το Fairfax το οποίο κάποια στιγμή θα μειώσει την συμμετοχή του στην Eurobank όταν θα δει την τιμή της μετοχής πάνω από το 1 ευρώ.
Άρα για τους επόμενους 24 μήνες επικρέμεται αυτός ο παράγοντας που ωστόσο υπό μια έννοια θα έχει θετική επίδραση στις χρηματιστηριακές αξίες καθώς ένας παθητικός επενδυτής θα αποχωρήσει (βλέπε ΤΧΣ) για να αντικατασταθεί από ενεργητικούς επενδυτές (funds ή επενδυτικά χαρτοφυλάκια).
4)Οι μέτοχοι περιμένουν αποδόσεις ROE δηλαδή αποδόσεις κεφαλαίων 10% οι οποίες θα πρέπει να μεταφραστούν σε διανομή μερίσματος που θα δοθεί τον Μάρτιο του 2024… για την χρήση 2023.
Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
5)Είναι ευρέος γνωστό ότι αργά ή γρήγορα όλες οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η Πειραιώς θα είναι η πρώτη - και επιτυχώς - και θα ακολουθήσουν και οι άλλες νομοτελειακά.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι προτιμότερες από τι ακριβές εκδώσεις ομολόγων tier 2 όπου οι τόκοι πλήττουν την κερδοφορία.
Οι αυξήσεις θα έρθουν, όπως και τα placement του ΤΧΣ του ελληνικού δημοσίου.
Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μόνο η μείωση των NPEs ratio στο 5% αλλά υπάρχουν και άλλα ζωτικά ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν.
6)Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να αναφερθούν – κάπως ευαίσθητοι - αλλά για την ώρα θα περιοριστούμε σε αυτούς τους λόγους.
Συμπέρασμα
Οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν χρηματιστηριακή αξία 16 δισεκ. πόσο θα πρέπει να έχουν τηρουμένων των αναλογιών;
Το 0,40-0,50 P/BV αντικατοπτρίζει το μέλλον όπερ σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία θα βρεθεί στα 10-11 δισεκ.
Τι σημαίνει αυτό αύξηση 50%.
Άρα υπολογίστε στις τραπεζικές μετοχές μια αύξηση 50% μέσα στους επόμενους 12 με 14 μήνες.
- Εθνική αποτίμηση 3,6 δισεκ. ευρώ από 2,35 δισεκ.
- Alpha bank αποτίμηση 2,2 δισεκ. ευρώ από 1,5 δισεκ.
- Eurobank αποτίμηση 4 δισεκ. από 2,64 δισεκ.
- Πειραιώς αποτίμηση 2 δισεκ. από 731 εκατ
Ποιο απλά τι σημαίνει ανά μετοχή;
- Εθνική 4 ευρώ από 2,58 ευρώ
- Alpha bank 1,5 ευρώ από 0,97 ευρώ
- Eurobank 1,10 ευρώ από 0,71 ευρώ
- Πειραιώς 1,80 ευρώ από 0,88 ευρώ (με αύξηση)
Όλα αυτά είναι ωραία…αλλά όχι και σπουδαία, είναι θετικά αλλά όχι εντυπωσιακά.
Άρα οι τράπεζες έχουν θετικά νέα μπροστά τους αλλά όχι εντυπωσιακά….
Αυτό απουσιάζει από τις ελληνικές τράπεζες… το εντυπωσιακό.... απουσιάζει το ουάου... έχουμε το εντάξει ωραίο είναι αλλά... κάτι απουσιάζει...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών