Η τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται στην τελική της φάση να συγκεντρώσει μέσω αύξησης κεφαλαίου με συνδυασμένη δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση έως 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό της πλάνο ουσιαστικά είναι 2,6 δισεκ. αλλά από αυτά τα 1,2 δισεκ. θα προέλθουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 1,4 δισεκ. από πώληση περιουσιακών στοιχείων, έκδοση ομολόγου tier 1 έως 600 εκατ.
Η ύπαρξη κεφαλαιακού πλάνου και βεβαίως ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η αύξηση αυτή με απίσχναση – dilution – έως 95,2% για τους παλαιούς μετόχους και με την μετοχή προ των reverse split να συρρικνώνεται στα 0,10 ευρώ… περισσότερο προσομοιάζει με ανακεφαλαιοποίηση παρά κλασσική αύξηση κεφαλαίου.
Ο τρόπος της αύξησης έχει επικριθεί από πολλούς.
Ωστόσο για τους νέους μετόχους αποτελεί καλή ευκαιρία γιατί ουσιαστικά αποκτούν την Πειραιώς με όρους P/BV περίπου στο 0,28 εάν η αύξηση είναι τελικά 1,2 δισεκ. ευρώ.
Πόσο κεφάλαιο θα χρειαστεί η Πειραιώς για εξυγίανση;
Είναι ξεκάθαρο, θα χρειαστεί 5 δισεκ. και για τον λόγο αυτό μετέτρεψε σε ειδικό αποθεματικό 4,9 δισεκ. του μετοχικού κεφαλαίου.
Πρακτικά η Πειραιώς, θα χρειαστεί να δαπανήσει 5 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθεί.
Προφανώς και η εξυγίανση είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη.
Τα βασικά ερωτήματα όμως είναι δύο
1)Η Πειραιώς με την αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισεκ. καλύπτει όλες τις ανάγκες της ή θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον όχι μόνο για εξυγίανση αλλά και για ανάπτυξη;
2)Η μετοχή της Πειραιώς και με εξαίρεση τις κερδοσκοπικές κινήσεις που θα σημειωθούν μετά την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου θα είναι ελκυστική για αγορά όταν το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς τα ίδια κεφάλαια θα είναι στο 90%;
Απαντήσεις
Θα χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον
Η Πειραιώς έχει σήμερα περίπου 6,81 δισεκ. κεφάλαια και θα προσθέσει άλλα 2,6 δισεκ. από διάφορες κεφαλαιακές δράσεις και μεταξύ αυτών 1,2 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου.
Τα κεφάλαια σε pro forma θα φθάσουν περίπου στα 9,5 δισεκ. και με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 43 δισεκ. διαμορφώνει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 22%.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Εάν η Πειραιώς διέθετε 9,5 δισεκ. κεφάλαια και 5% NPEs ratio δεν χρειαζόταν δηλαδή άλλη εξυγίανση με όρους P/BV θα διαπραγματευόταν στο 0,7 όπερ σημαίνει η χρηματιστηριακή της αξία θα ήταν 7,5 δισεκ. και όχι 1,6 με 1,8 δισεκ. που θα βρεθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Με υποθέσεις και εάν… δεν διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις αλλά με γεγονότα.
Τα τελικά κεφάλαια της Πειραιώς από 9,5 δισεκ. θα μειωθούν στα 4,5 δισεκ. θα δαπανηθούν 5 δισεκ. κεφάλαια και θα μειωθεί ταυτόχρονα και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό άπαξ και 19 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα τιτλοποιηθούν.
Και ενώ είναι αλήθεια, η εξυγίανση θα έχει επιτευχθεί, το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Πειραιώς δεν θα επαρκεί με 4,5 δισεκ. συνολικά κεφάλαια για ανάπτυξη και στο μέλλον θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Δεν αποκλείεται σε βάθος 2ετίας να χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς.
Για την χρηματιστηριακή αποτίμηση η σχέση 90% DTC προς ίδια κεφάλαια είναι αρνητικός παράγοντας
Και ενώ η Πειραιώς θα έχει εξυγιανθεί… η εξυγίανση έχει κόστος όχι μόνο σε κεφάλαιο αλλά σε παρενέργειες.
Με τα κεφάλαια στα 4,5 δισεκ. και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 4 δισεκ. διαμορφώνει μια σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια σχεδόν 90%.
Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων θα είναι DTC και ενώ εποπτικά δεν είναι πρόβλημα, με χρηματιστηριακούς όρους είναι αρνητικός παράγοντας στον προσδιορισμό των αποτιμήσεων.
Με όρους DTA δηλαδή αναβαλλόμενου φόρου, η Πειραιώς – τέλος του 2020 – διέθετε 6,81 δισεκ. κεφάλαια και 6,33 δισεκ. DTA.
Συμπέρασμα
Η Πειραιώς μετά την αύξηση θα έχει αποτίμηση 0,28 με όρους P/BV και πιθανότατα να βρεθεί στην ζώνη του 0,35 με 0,38.
Ενώ η Πειραιώς θεωρείται ελκυστική με όρους χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια, δεν είναι ελκυστική με όρους DTC… όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων προς τα ίδια κεφάλαια, τόσο πιο αρνητικό είναι για την αποτίμηση στο χρηματιστήριο.
Η μάχη του 0,38 P/BV απέναντι σε DTC προς ίδια κεφάλαια 90%... σίγουρα άλλες τράπεζες θα έχουν καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα και συμπεριφορά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών