Τραπεζικά νέα

Θόδωρος Καλαντώνης (Πρόεδρος doValue Greece): Ανάπτυξη, επενδύσεις και ο ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων

Θόδωρος Καλαντώνης (Πρόεδρος doValue Greece): Ανάπτυξη, επενδύσεις και ο ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων
Τα επόμενα χρόνια το παιχνίδι για την Ελλάδα θα κριθεί στο πόσες επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει, αναφέρει ο Θόδωρος Καλαντώνης ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece

Μέσα στην κορύφωση του τρίτου και οδυνηρότερου κύματος της πανδημίας δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.
Καθώς, όμως, τα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια συρρικνώνουν δραστικά τα βαριά περιστατικά και καθώς η Ελλάδα αναμένεται να έχει εμβολιάσει περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, αυτή η επόμενη μέρα είναι πολύ κοντά.
Και για τη χώρα μας αποτελεί ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά σε κάθε γενιά.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκών για την Ελλάδα συνθηκών.
Η Ευρώπη για πρώτη ίσως φορά κατανόησε τόσο νωρίς το μέγεθος μιας κρίσης και απάντησε όχι μόνο με νομισματικά, αλλά και με δημοσιονομικά εργαλεία.
Το ύψος των πόρων και η κατανομή τους είναι χωρίς προηγούμενο.
Το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια.
Η ορθή απόφαση για μόχλευση αυτών των κεφαλαίων οδηγεί στη δυνατότητα διοχέτευσης στην οικονομία περίπου 60 δις ευρώ, με την εκτίμηση ότι μπορούν να προσθέσουν 7 ακέραιες μονάδες στο ΑΕΠ και να δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας.
Στα κονδύλια αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 40 δις από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το 2027.

Ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς συνθήκες ρευστότητας διατηρούνται εξαιρετικά ευνοϊκές. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη δεν αναμένεται να αντιστραφεί, ενώ η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών παρατείνεται και για τον επόμενο χρόνο, με στόχο την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Και, τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό: στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων υπάρχει άφθονη ρευστότητα, ενώ οι αποδόσεις παραδοσιακών τοποθετήσεων, όπως τα κρατικά ομόλογα, παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.
Υπάρχουν, λοιπόν, κεφάλαια που αναζητούν τοποθετήσεις και υπάρχει προθυμία για επενδύσεις με μεγαλύτερη απόδοση.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και το βαρύ πλήγμα της πανδημίας, χρειάζεται όσο τίποτε άλλο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρήσιμους για πολλά χρόνια.
Χρειάζεται, δηλαδή, διαρκή και ισχυρή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων

Το Δημόσιο έχει σημαντικούς πόρους να διαθέσει, όπως σωστά σχεδιάζει, για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού του.
Οι τράπεζες έχουν να μοχλεύσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τι μπορεί να προστεθεί σε αυτά και να κάνει μια ουσιαστική διαφορά;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια επικείμενη και βαθιά αναδιάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Και στο πεδίο αυτό οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων έχουν κομβικό ρόλο να παίξουν.
Αναφέρω ενδεικτικά τρεις άξονες στους οποίους η παρουσία εξειδικευμένων Εταιριών Διαχείρισης μπορεί να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης.
Πρώτον, την επαύριο της πανδημίας και με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα οδηγηθούν σε επίλυση, είτε με συναινετικό διακανονισμό είτε με αναγκαστικά μέτρα, ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων που αφορούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Το μείζον για την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν με επιτυχία και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αυτόνομα ή εντασσόμενες σε ευρύτερα σχήματα.
Αυτή η άσκηση σε πλήθος περιπτώσεων ταυτόχρονα, απαιτεί και κεφάλαια και τεχνογνωσία.
Οι Εταιρείες Διαχείρισης είναι εκείνες που μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια αλλά και την αποτελεσματικότητα αναδιαρθρώσεων σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελεί και προϋπόθεση για την προσέλκυση σοβαρών διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν βιώσιμη προοπτική.
Ο εξυγιαντικός ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή τους στην οικονομία στην παρούσα συγκυρία.
Τα ξένα κεφάλαια συνήθως ακολουθούν τάσεις – οι επενδυτές ακολουθούν ο ένας τον άλλο.
Ένα δεύτερο, λοιπόν, πεδίο όπου οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν αναντικατάστατο ρόλο είναι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου αυτά θα αποτελούν διαπραγματεύσιμο περιουσιακό στοιχείο.
Η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, δηλαδή το βάθος της αγοράς, θα καταστήσει την Ελλάδα πιο αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει η χώρα μας, φέρνοντας περισσότερους επενδυτές που αποφεύγουν το υψηλό ρίσκο.

Εταιρίες Διαχείρισης και ακίνητα

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η παρουσία των Εταιριών Διαχείρισης στον κλάδο των ακινήτων.
Με το γνωστό απόθεμα κόκκινων δανείων που προέρχονται από τραπεζικά δάνεια, είναι φανερό πως η εξομάλυνση της αγοράς πρέπει να είναι σταδιακή σε συνάρτηση με τη δυνατότητα απορρόφησής τους.
Όσο περισσότερα είναι τα κεφάλαια που εισρέουν, τόσο ταχύτερα θα ανακάμψουν οι τιμές, σε όφελος και των τραπεζικών ιδρυμάτων, και των ίδιων των δανειοληπτών, αλλά και του συνόλου των πολιτών που θα δει την αξία της ακίνητης περιουσίας του να μεγαλώνει – ανακτώντας μέρος ή και όλες τις ιστορικές απώλειες.
Η διαχείριση ακινήτων από τις Εταιρίες Διαχείρισης δεν είναι μεταπρατικού τύπου.
Έχουν όφελος από τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, κάτι που σημαίνει ότι θα επενδύσουν στα ακίνητα των χαρτοφυλακίων τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε μεγαλύτερης εμβέλειας επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα σε συγκροτήματα, οικιστικά ή επαγγελματικά, ή αναπλάσεις περιοχών, κατοχυρώνοντας με την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό τους και τους άλλους δυνητικούς επενδυτές, ώστε να πεισθούν να εισφέρουν κεφάλαια.
Τα επόμενα χρόνια το παιχνίδι για την Ελλάδα θα κριθεί στο πόσες επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει, πόσο επιτυχημένα μπορεί να στοχεύσει και σε ποιο μέτρο μπορεί να αναβαθμίσει, όχι προσωρινά αλλά μόνιμα, το δυναμικό της οικονομίας.
Οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων είναι από τους λιγότερο ορατούς σήμερα, αλλά από τους πιο ουσιαστικούς μοχλούς για να κερδίσει η ελληνική οικονομία το στοίχημα.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης