Ο Άγις Λεώπουλος στέλεχος του private banking της UBS ή το σημερινό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γκίκας Χαρδούβελης θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας μετά την μη ανανέωση της θητείας Κώστα Μιχαηλίδη;
Κατά τις πληροφορίες, οι αποφάσεις θα παρθούν εντός ενός μήνα, ωστόσο τα πράγματα πρέπει να αναφερθούν ως εξής.
Εάν ο Άγις Λεώπουλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την UBS και θελήσει να έρθει στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και διαθέτοντας όλα τα τυπικά προσόντα του fit and proper… οι πιθανότητες να αναλάβει Πρόεδρος της Εθνικής είναι 100%.
Λέμε όμως εάν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα καθώς ακόμη τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί.
Εάν αποφασίσει να έρθει στην Εθνική Τράπεζα θα είναι ο νεότερος Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Εάν αποφασίσει να μην έρθει στην Εθνική τράπεζα, τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομολόγος και πρώην υπουργός συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται και ο Πλούταρχος Σακελλάρης αλλά δίνουμε μικρότερες πιθανότητες σε σχέση με Λεώπουλο και Χαρδούβελη.
Μάχη Εθνικής μεταξύ δύο αμφίρροπων δυνάμεων
Η Εθνική τράπεζα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έστω και με τίμημα 455 εκατ και με την μεγάλη μείωση των NPEs εμφανίζει από τους πιο καθαρούς ισολογισμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το NPEs ratio ανέρχεται στο 13,5% ή 4,2 δισεκ. και στόχος είναι να μειωθεί στο 6% ή 1,8 δισεκ. το 2022.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Εθνική τράπεζα διαθέτει πλέον εξυγιασμένο ισολογισμό και ποντάρει σε ROE δηλαδή απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9% ή 490 εκατ το 2022 σε μετά φόρων κέρδη.
Από την άλλη όμως η Εθνική τράπεζα εμφανίζει core PPI δηλαδή καθαρά προ προβλέψεων έσοδα 610 εκατ και αποκλίνει σχεδόν 200-240 εκατ από τις άλλες τράπεζες.
Η Εθνική χρειάζεται να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της και μέσα στα σχέδια είναι και εξαγορά στο εξωτερικό.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews η Εθνική μελετάει πιθανές κινήσεις εξαγοράς στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα με όρους κεφαλαίων διαθέτει 5 δισεκ. εκ των οποίων τα 4,6 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή χαμηλής ποιότητας κεφάλαια.
Ποια η δίκαιη αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας;
Η Εθνική αποτιμάται στα 2,25 δισεκ. ή 2,47 ευρώ ανά μετοχή.
Με όρους P/BV εμφανίζει απόδοση 0,45 και με όρους P/E με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 περίπου 4,5 δηλαδή αποτιμάται στο χρηματιστήριο 4,5 φορές τα κέρδη του 2022.
Ορισμένοι ξένοι αρχίζουν να αναφέρουν ότι πουθενά στον πλανήτη δεν παρουσιάζονται αποτιμήσεις με όρους P/E στο 4 και ότι με όρους κερδών 2022 θα πρέπει να αποτιμώνται 7 φορές τα κέρδη του 2022.
Εάν αυτή η παραδοχή ισχύει, γιατί αποτελεί εκτίμηση, τότε η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να φθάσει στα 3,4 δισεκ. ευρώ ή 3,8 ευρώ ανά μετοχή από 2,47 ευρώ που ήδη βρίσκεται…δηλαδή άνοδος 50%...
Είναι όμως αυτή η δίκαιη αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών