Δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και εκτιμούν ότι η αξία με χρηματιστηριακούς όρους σε βάθος 20 μηνών από σήμερα – τέλη του 2022 - θα έχει ανέλθει στα 15 δισεκ. ή άνοδος 80% από τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων στα 8,5 δισεκ. ευρώ.
Που στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία;
Οι έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι στηριζόμενοι στα εξής στοιχεία
1)Ότι όλες οι τράπεζες το 2022 θα έχουν μονοψήφια NPEs δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ή σε απόλυτα μεγέθη 7-9 δισεκ. ευρώ… πριν λίγα χρόνια τα NPEs ήταν 106 δισεκ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μείωση σχεδόν 100 δισεκ. σε προβληματικά ανοίγματα σε διάστημα 7-8 ετών.
2)Τα νέα NPEs από την πανδημία δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 δισεκ. ευρώ, τα moratorium στα δάνεια δεν δημιουργούν νέα προβληματικά δάνεια που να μην είναι αντιμετωπίσιμα.
Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, ωστόσο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουν οι τράπεζες τον Ιούνιο 2021.
3)Θα κλείσει επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου 1,2 με 1,25 δισ της Πειραιώς και η τράπεζα από αδύναμος κρίκος θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έχει ήδη καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει, αυτό είναι δεδομένο.
4)Το β΄ 6μηνο του 2021 η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη λόγω των εμβολιασμών και ειδικά το 2022 θα εδραιωθεί μια επαναλαμβανόμενη αύξηση του ΑΕΠ
Οι τραπεζίτες περιμένουν υψηλότερη ανάκαμψη από το αναμενόμενο από το β΄ 6μηνο του 2021.
5)Θα περάσουν τα stress tests χωρίς να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο
Όπως έχει αναλυθεί θα προκύψει επίδραση στα κεφαλαιακά μαξιλάρια - capital buffers - περίπου 2,8 με 4 δισεκ. το μέγιστο.
6)Οι τράπεζες αρχίζουν να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών και με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία αλλά και με όρους P/E δηλαδή χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη.
Μάλιστα με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο τέλος του 2022 θα πρέπει να είναι στα 15 δισεκ. από 8,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
7)Πολλά funds αναφέρουν ότι στην Wall Street το P/E με το οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές είναι 22 με 23 και στην Ελλάδα στις τράπεζες μεταξύ 4 και 5.
Εάν το P/E διαμορφωθεί στο 8 με 10 που είναι πιο ρεαλιστικό και ιστορικά αποδεκτό, αυτό θα σηματοδοτήσει διπλασιασμό των χρηματιστηριακών τιμών.
8)Εάν οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται με P/E στο 8 με 10 τι σημαίνει αυτό για τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο;
Στόχοι τέλος του 2022
- Η Eurobank θα αποτιμάται στα 5 δισεκ. από 2,92 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 66% ή 1,3 ευρώ ανά μετοχή
- Η Εθνική θα αποτιμάται στα 4 με 4,4 δισεκ. από 2,46 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 62% ή 4,6 ευρώ ανά μετοχή
- Η Alpha bank θα αποτιμάται στα 3,8 με 4 δισεκ. από 1,78 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 113% ή 2,4 ευρώ ανά μετοχή
- Η Πειραιώς θα αποτιμάται στα 2,5 δισεκ. από 1,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 90% ή 1,8 με 2 ευρώ ανά μετοχή
Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των ελλήνων τραπεζιτών;
Οι στόχοι προσεγγίζουν τις παρυφές της πραγματικότητας αρκεί όμως να έχουν αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις
Α)Να αντιμετωπίσουν την μείωση των εσόδων τους καθώς οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις NPEs σημαίνει ότι δεν θα εγγράφουν τόκους από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Β)Αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρούν επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων
Γ)Αντιμετωπίσουν το καίριο ζήτημα για τις αποτιμήσεις τους το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Π.χ. η Eurobank που έχει βάλει στόχο για 5 δισεκ. αποτίμηση στο τέλος του 2022 σημαίνει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια 0,95 με DTC σχεδόν το 76% των κεφαλαίων, όταν στις άλλες τράπεζες πλην των Ιταλικών είναι πέριξ του 10%.
Με όρους P/E οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να στοχεύουν σε συντελεστές 8 με 10 αλλά σε με όρους κεφαλαίων θα είναι πανάκριβες.
Πρέπει το ζήτημα του DTC να επιλυθεί για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όσο υφίσταται αυτό το χρηματιστηριακό – και όχι εποπτικό – πρόβλημα, οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά με discount έναντι των ευρωπαϊκών.
Δ)Να παρουσιάσουν business plan και σχέδια ανάκαμψης ρεαλιστικά, τα οποία οι επενδυτές θα δουν με ενδιαφέρον, ώστε να προσελκύσουν και νέους επενδυτές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών