Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόκληση servicers: Ζήτησαν από τους θεσμούς, να υποχρεώσουν την κυβέρνηση, να μην καταβάλουν αποζημιώσεις εργαζομένων

Πρόκληση servicers: Ζήτησαν από τους θεσμούς, να υποχρεώσουν την κυβέρνηση, να μην καταβάλουν αποζημιώσεις εργαζομένων
Unfair και προς την κυβέρνηση και επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας

Σε μια προκλητική ενέργεια προέβησαν οι εκπρόσωποι των εταιριών που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια (servicers) κατά τη συνάντηση που είχαν με τους θεσμούς καθώς ζήτησαν να πιεστεί η κυβέρνηση για να αλλάξει η νομοθεσία που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους και διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι εταιριών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους για καταγγελία σύμβασης εργασίας, τους οφειλόμενους μισθούς, τις αποζημιώσεις μη ληφθείσας αδείας και τα επιδόματα εορτών και άδειας.
Η ενέργεια αυτή εμμέσως πλην σαφώς κινείται και εναντίον της κυβέρνησης που θεσμοθέτησε ένα πάγιο αίτημα των εργαζόμενων σε εταιρίες που υπήχθησαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Ουσιαστικά οι servicers ζητούν να μην περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό στα προαφαιρούμενα του εκπλειστηριάσματος όπως τα υπόλοιπα έξοδα της ειδικής διαχείρισης.
Έτσι επιζητούν να εισπράττουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σήμερα στους εργαζόμενους για λογαριασμό τους.

Αίτημα … αναλγησίας

Επισημαίνεται ότι οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων έχουν αποκτήσει με μεγάλα discounts κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ο στόχος τους είναι να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο επιδεικνύει αναλγησία έναντι των εργαζομένων οι οποίοι ως γνωστόν με τη λήξη της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης απολύονται δηλαδή χάνουν τη δουλειά τους και είναι στο χέρι του νέου ιδιοκτήτη της εταιρίας αν θα τους προσλάβει ή όχι.
Πέραν τούτου θεωρούν εαυτούς ως δανειστές της εταιρίας υπέρτερους των εργαζομένων οι οποίοι και δεν αποδέχονται το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεπάγεται όχι μόνο η χορήγηση δανείων αλλά και η διαχείριση προβληματικών δανείων.
Δηλαδή ως δανειστές μιας εταιρίας θέλουν να έχουν μικρότερο ρίσκο από ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται για λόγους βιοπορισμού και γίνονται θύματα μιας προβληματικής κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται.
Επισημαίνεται ότι με ερμηνευτική τροπολογία της κυβέρνησης για τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή προβλέπεται ότι
«Κατά την αληθή έννοια της παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246), στις δαπάνες της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την ειδική διαχείριση, περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται μετά τη θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, για την καταβολή οφειλομένων μισθών, επιδομάτων αδείας και εορτών, αποζημίωσης μη ληφθείσας αδείας, καθώς και αποζημιώσεων συνεπεία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας. 2. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, η άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών κατά παράβαση της παρ. 1 δεν αναστέλλει την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014. 3. Οι διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, μέχρι και το αμετάκλητο του πίνακα κατάταξης»
Η διάταξη αυτή επέτρεψε μεταξύ άλλων στους εργαζόμενους του πρώην ΔΟΛ να λάβουν τις αποζημιώσεις τους οι οποίες εκκρεμούσαν επί έτη και μάλιστα με συνεχείς προσφυγές στη δικαιοσύνη από τραπεζικά ιδρύματα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης