Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημίες από την επιθετική μείωση των NPEs από 19 δισεκ. σε κάτω από 10% NPEs και 3% μεσοπρόθεσμα.
Η Πειραιώς θα αντλήσει 3 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 1,2 με 1,38 δισεκ. με αύξηση κεφαλαίου και τα υπόλοιπα με διάφορες ενέργειες, όπως πώληση POS των καρτών, έκδοση ομολόγου tier 1 έως 600 εκατ κ.α.
Ποιοι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου;
Ύψος αύξησης κεφαλαίου 1,2 με 1,38 δισ ευρώ
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου με συνδυασμένη δημόσια προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος θα είναι 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ με έκδοση 1,2 δισεκ. μετοχών.
Η τράπεζα Πειραιώς μετά την αύξηση θα κατέχει 1,250 δισεκ. μετοχές.
Τιμή αύξησης κεφαλαίου 1 με 1,15 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου καθορίστηκε στο εύρος μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ αλλά το πιθανότερο είναι 1 ευρώ τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου το bankingnews επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Με τρέχουσα αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 4,78 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή τιμή θα τείνει να συγκλίνει προσεχώς στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου, οπότε η μετοχή θα διορθώσει σημαντικά, τις πρώτες ημέρες αρχής γενομένης από 19 Απριλίου μπορεί να βρεθεί και στο limit down.
Η Πειραιώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες διεξάγει επαφές με διεθνείς επενδυτές για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.
Ποια η αποτίμηση της τράπεζας Πειραιώς με βάση την νέα αύξηση κεφαλαίου;
Η αποτίμησης με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια θα είναι οριακά κάτω ή πέριξ του 0,30 η Πειραιώς αναφέρει 0,28.
Πολλοί ξένοι επενδυτές ζήτησαν το ποσό της αύξησης κεφαλαίου να αυξηθεί πάνω από 1 δισεκ. και έτσι προέκυψαν τα 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ.
Συμμετοχή επενδυτών – ΤΧΣ μεταξύ 27% και 33%
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα κατέχει μετά την αύξηση από 27% ελάχιστο έως 33% μέγιστο στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς.
Επειδή το ΤΧΣ κατέχει ήδη το 2,4% των μετοχών πριν την αύξηση (από το σκέλος των 50,3 εκατ μετοχών που προήλθαν από reverse split και ανταλλαγή μετοχών 16,5 προς 1 αφού οι μετοχές αρχικά ήταν 831 εκατ) πρακτικά θα συμμετάσχει στην αύξηση με 25% έως 31% της αύξησης ή 345 εκατ με 428 εκατ ευρώ.
Συμμετοχή ελλήνων επενδυτών 15%
Οι έλληνες επενδυτές, μικρομέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές θα καλύψουν το 15% της αύξησης κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς.
Οι έλληνες επενδυτές κατείχαν περίπου το 10% των παλαιών μετοχών των 50,3 εκατ ή 5 εκατ μετοχές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι έλληνες επενδυτές θα εισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου από 180 εκατ έως 207 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ.
Με όρους μετοχών θα είναι 180 με 207 κατ εάν η τιμή της αύξησης είναι 1 ευρώ.
Συμμετοχή ξένων επενδυτών με διεθνή προσφορά 54% με 60%
Οι ξένοι επενδυτές θα καλύψουν το 54% με 60% της αύξησης κεφαλαίου ανάλογα με το τελικό ποσοστό που θα κατέχει τελικώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε εύρος 27% με 33%.
Το 54% της αύξησης αντιστοιχεί σε 648 εκατ με 745 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης 1,2 με 1,38 δισεκ.
Το 60% της αύξησης αντιστοιχεί σε 720 εκατ με 828 εκατ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης 1,2 με 1,38 δισεκ.
Εκτιμάται ότι η διεθνής δημόσια προσφορά θα έχει κάλυψη έως 8 φορές ή 8 Χ 720 με 828 εκατ = 5,6 με 6,5 δισεκ. ευρώ.
Ποιοι μέτοχοι δικαιούνται προνομιακής μεταχείρισης;
Όσοι μέτοχοι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών των 50,3 εκατ στις 19 Απριλίου 2021 κατέχουν μετοχές θα δικαιούνται προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγοράσει μετοχές στις 19 Απριλίου 2021 δεν θα δικαιούται προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί από τις 19 Απριλίου η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα αρχίσει να υποχωρεί .
Πόσο θα διαρκέσει η αύξηση κεφαλαίου και πότε θα ξεκινήσει;
Η διάρκεια της δημόσιας προσφοράς θα είναι 3 εργάσιμες ημέρες.
Είχε αναφερθεί ότι μπορεί να είναι στο διάστημα 21 με 23 Απριλίου 2021 αλλά αυτό δεν είναι σαφές γιατί χρειάζονται οι εγκρίσεις του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η αύξηση κεφαλαίου μέσω συνδυασμένης προσφοράς θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου 2021.
Πως αιτιολογεί η τράπεζα Πειραιώς τον αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου;
Η διοίκηση αναφέρει ότι ο αποκλεισμός είναι προς το συμφέρον της τράπεζας ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Η τράπεζα ήθελε να ενεργήσει γρήγορα για την εφαρμογή του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα επιτρέψει στην τράπεζα να συγκεντρώσει γρήγορα κεφάλαια, διευκολύνει τον καθορισμό της τιμής διάθεσης, θα μετριάσει την επίδραση στις συναλλαγές των υφιστάμενων μετόχων κατά την περίοδο της συνδυασμένης προσφοράς, θα διευκολύνει την διεύρυνση της ιδιωτικής βάσης της τράπεζας.
(υποσημείωση bankingnews όλα αυτά δεν ακούγονται ωραία για τους παλαιούς μετόχους)
Πόσα κεφάλαια θα αντλήσει η τράπεζα Πειραιώς συνδυαστικά;
Η τράπεζα Πειραιώς θα αντλήσει συνδυαστικά περίπου 3 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 με 1,38 δισεκ. μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και μετρητά.
Περίπου 600 εκατ από έκδοση ομολόγου tier 1 υβριδικής έκδοσης και 300 εκατ από την πώληση των POS των πιστωτικών καρτών.
Γιατί χρειάζεται 3 δισεκ. κεφαλαιακή ενίσχυση η τράπεζα Πειραιώς;
Για να μπορέσει να μειώσει τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα η Πειραιώς από 19 δισεκ. σε μονοψήφιο ποσοστό κάτω από 10% και μεσοπρόθεσμα σε 3% χρειάζεται κεφάλαια.
Θα χρειαστεί να δαπανήσει 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Θα βρεθεί περίπου με 9,5 δισεκ. ή 22,5% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά τελικά θα μειωθούν στα 4,5 δισεκ. ευρώ τα κεφάλαια.
Ποιοι οι στόχοι της τράπεζας Πειραιώς;
Να διαθέτει κάτω από 10% NPEs ratio σε διάστημα 12 μηνών και 3% μεσοπρόθεσμα.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 1,8% , οι προμήθειες 0,6% και το κόστος κινδύνου 60 μονάδες βάσης.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5% βραχυπρόθεσμα και 10% μεσοπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα επιτυγχάνει μεσοπρόθεσμα 450 εκατ κέρδη.
Τι θα συμβεί στην χρηματιστηριακή τιμή της τράπεζας Πειραιώς;
Πρωτίστως να ληφθεί υπόψη ότι η τιμή επανεκκίνησης της μετοχής της Πειραιώς στις 19 Απριλίου είναι τα 4,7840 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 240 εκατ ευρώ.
Η νέα τιμή των 4,7840 ευρώ θα υποχωρήσει προς την ζώνη των 1,5 με 2 ευρώ οπότε τις πρώτες ημέρες μπορεί να βρεθεί και στο limit down.
Μετά την αύξηση η συνολική αποτίμηση της Πειραιώς θα είναι μεταξύ 1,3 με 1,45 δισ ευρώ ανάλογα με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εύρος χρηματιστηριακής αξίας 1,3 με 1,45 δισεκ. ευρώ σημαίνει P/BV περίπου 0,28.
Εφόσον η τιμή της αύξησης είναι 1 ευρώ θα εκδοθούν 1,2 δισεκ. μετοχές και θα αντληθούν 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να ανακάμψει σταδιακά δηλαδή να σημειωθεί άνοδος περίπου 30% με 35% αυτό φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο για την μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου, να έχει αποτίμηση δηλαδή 1,7 δισεκ. ή 0,38 P/BV οτιδήποτε υψηλότερο θα θεωρείται ακριβή μετοχή.
Γενικά δηλώνουμε ότι είμαστε επιφυλακτικοί με τα σενάρια για γρήγορα ράλι και υπερκέρδη... η μετοχή μπορεί να αντιδράσει για 2-3 ημέρες μετά την αύξηση αλλά τα ανοδικά περιθώρια είναι πολύ συγκεκριμένα.
Οι επενδυτές ήθελαν υψηλότερη αύξηση κεφαλαίου
Οι διεθνείς επενδυτές – όπως αλλεπάλληλα είχε επισημάνει το bankingnews – ήθελαν υψηλότερη αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση 1 δισεκ. όπως και τα 1,2 δισεκ. ευρώ αύξησης φαίνεται μικρή για πολλούς.
Ωστόσο εάν η αύξηση ήταν 2 δισεκ. που θα ήταν ορθολογικότερο ή και 2,5 δισεκ το P/BV θα ήταν 0,46 που θα θεωρείτο πανάκριβη από την διεθνή επενδυτική κοινότητα η αποτίμηση της τράπεζας Πειραιώς.
Συμπέρασμα
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 1,2 με 1,38 με δισεκ. ευρώ με τιμή 1 με 1,15 ευρώ οπότε θα εκδοθούν 1,2 δισεκ. μετοχές.
Υπάρχουν ερωτηματικά εάν επαρκεί αλλά τουλάχιστον τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Πειραιώς να υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο εξυγίανσης της.
Οι παλαιοί μέτοχοι αδικήθηκαν και αυτό το έχουν όλοι αντιληφθεί.
Ωστόσο εάν είναι νέα αρχή θα πρέπει η Πειραιώς να πείσει ότι μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα.
Έχει μεγάλη αξία να δούμε και το PPI τα προ προβλέψεων έσοδα της Πειραιώς μετά την εξυγίανση γιατί διαμορφώνονται στα 809 εκατ αλλά μέρος των τόκων θα εξαφανιστούν μαζί με τις τιτλοποιήσεις.
Οι τράπεζες λογιστικοποιούν και τόκους από NPEs που δεν λαμβάνουν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών