Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναθεωρούνται οι στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές – Αντί για ράλι έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας – Ανάκαμψη μέσα 2022

Αναθεωρούνται οι στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές – Αντί για ράλι έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας – Ανάκαμψη μέσα 2022
Αντί για ράλι έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές....
Σχετικά Άρθρα

Στην αναθεώρηση των αισιόδοξων στόχων για τις τραπεζικές μετοχές που είχε παρουσιάσει το bankingnews κατά καιρούς τους τελευταίους μήνες, θα προβεί η αγορά και αντί για ράλι έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας.
Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί αντιληπτό από όλους ότι παρά τις εκτιμήσεις για ΑΕΠ το 2021 στο 3,5% για την Ελλάδα, τα κεφάλαια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την δραστική μείωση των NPEs αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τραπεζικές μετοχές… έχουν δείξει αδυναμία παρακολούθησης του ανοδικού momentum.
Οι στόχοι για άνοδο των τραπεζικών μετοχών π.χ. στο 1 ευρώ για την Eurobank τους προσεχείς μήνες, στην Εθνική τα 3,5 ευρώ κ.ο.κ. δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και δεν θα επιβεβαιωθούν.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ενώ η μεγάλη εικόνα της χώρας αλλά και η γενική εικόνα των τραπεζών βελτιώνεται αυτό δεν θα μεταφραστεί σε ράλι στις τραπεζικές μετοχές;
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

1)Οι τράπεζες ενώ έχουν εντυπωσιακά μειώσει τα NPEs τους… ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί.
Υπάρχει μια αβεβαιότητα όχι για τα νέα NPEs αλλά το 5% NPEs ratio πόσα κεφάλαια ακόμη θα χρειαστεί να δαπανηθούν;

2)Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα επιτύχουν υψηλά κέρδη η Eurobank 500 εκατ το 2022, η Alpha bank 600 εκατ το 2024, η Πειραιώς 350 εκατ το 2022 και η Εθνική 490 εκατ το 2022.
Ωστόσο αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, για το 2021 πάλι οι μισές τράπεζες εάν όχι όλες ζημίες θα εμφανίσουν.

3)Το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι καίρια χρηματιστηριακό και όχι εποπτικό.
Η μεγάλη παρουσία του DTC λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας χρηματιστηριακά.
Το DTC μειώνεται είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω ισχυρής κερδοφορίας.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δυνητικά το 2022 θα επιτύχουν σοβαρά κέρδη άρα τότε θα καταγραφεί η πρώτη ουσιώδης μείωσης του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.

4)Μπορεί οι 2 από τις 4 μεγάλες τράπεζες να υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου 1,38 δισεκ. η Πειραιώς και 800 εκατ η Alpha bank αλλά αυτές οι αυξήσεις είναι προπομποί, προεόρτια, είναι τροχιοδεικτικά.
Στο τέλος του 2022 και έως τα μέσα του 2023 δηλαδή ένα διάστημα 6 με 8 μήνες θα δούμε μεγάλης κλίμακας αυξήσεις κεφαλαίου 6 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Εκτιμούμε ότι

  • Η Eurobank στο τέλος του 2022 θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1,5 δισεκ. και θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ οπότε θα μειώσει το DTC 1,2 δισεκ. ευρώ.
  • Η Εθνική θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ και θα επιτύχει επίσης κέρδη 450 με 500 εκατ ευρώ μειώνοντας το DTC κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.
  • Η Πειραιώς έως τα μέσα του 2023 θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισεκ. ευρώ και
  • H Alpha bank επίσης θα πραγματοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά έρχονται με πιθανότητα επιβεβαίωσης πολύ μεγάλη και εφόσον δεν συμβεί κάτι αρνητικό στις αγορές ή στην οικονομία.
Π.χ. η Eurobank εκτιμούμε ότι για τους επόμενους 6 μήνες θα κινείται σε μια διακύμανση 0,75 με 0,85 ευρώ και από τις αρχές του 2022 θα αλλάξει η διακύμανση σε 0,80 με 0,90 ευρώ με προοπτική να φθάσει στο 1 ευρώ ή εύρος 0,95 με 1,05 ευρώ προς το τέλος του 2022.
Το σενάριο αυτό φαντάζει πιο ρεαλιστικό σε σχέση με ένα πιο εμπροσθοβαρές πλάνο ανάκαμψης της μετοχής της Eurobank.
Αυτό που θα συμβεί στην Eurobank θα επαναληφθεί πλήρως και στις άλλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης