Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τη λύση του τριπλού σχήματος εξετάζουν Eurobank και Alpha με ξένο σύμμαχο - Συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών 1 προς 1

Τη λύση του τριπλού σχήματος εξετάζουν Eurobank και Alpha με ξένο σύμμαχο - Συγχώνευση  με ανταλλαγή μετοχών 1 προς 1
Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ του EFG Group και του βασικού μετόχου της Alpha bank Γ Κωστόπουλου συνεχίζονται και με βάση ορισμένες πηγές μια νέα παράμετρος έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...
Να συγχωνευθούν με την διαδικασία της ανταλλαγής μετοχών η Alpha bank και η Eurobank με σχέση 1 προς 1 μετοχή υπό την αίρεση όμως ότι στο σχήμα θα συμμετάσχει και ξένος στρατηγικός σύμμαχος. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Eurobank και Alpha bank αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολα υλοποιήσιμο. Επίσης δεν θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου ότι θα κλείσει τελικά deal μεταξύ των δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και αυτή η παράμετρος επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Η παρουσία του ξένου συμμάχου έχει διπλό στόχο να διασφαλίσει την ρευστότητα στην νέα τράπεζα μετά την συγχώνευση εφόσον προχωρήσει και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός μηχανισμός στην μετοχική ανισορροπία  που θα υπάρξει μεταξύ Λάτση και Κωστόπουλου στο νέο εταιρικό σχήμα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι δυνητικές τράπεζες είναι η BNP Paribas και η HSBC.
H Eurobank είχε συνομιλήσει και με τις δύο τράπεζες, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι ξένοι ανησυχούν για την αναδιάρθρωση του χρέους και θέτουν όρους για να τοποθετηθούν στρατηγικά στην Ελλάδα να αγοράσουν με σημαντικά discount από 30% έως  40% από τις τρέχουσες τιμές.
Όσον αφορά τα αμιγώς εσωτερικά καθώς προέκυψε και τρίτος στο σχέδιο συγχώνευσης Alpha bank με Eurobank δηλαδή ο ξένος στρατηγικός εταίρος, οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών γνωρίζουν ότι μόνη λύση είναι η ανταλλαγή μετοχών που σημαίνει 1 μετοχή Alpha προς 1 μετοχή Eurobank.
H Alpha bank διαθέτει 534 χιλ μετοχές και η Eurobank 538,5 εκατ μετοχές.
Η κεφαλαιοποίηση της Alpha στα 3,56 δις ευρώ ή 5,7 ευρώ ανά μετοχή και η της Eurobank 3,1 δις ευρώ ή 5,75 ευρώ ανά μετοχή.
Μια συγχώνευση των δύο τραπεζών έχει πολλά κίνητρα και αντικίνητρα.
Ενδεικτικά οι δύο τράπεζες εμφανίζουν δίκτυο που αλληλεπικαλύπτεται σε ποσοστό πάνω από 32%.
Στα 68 δις ευρώ το ενεργητικό της Alpha και στα 86,8 δις ευρώ το ενεργητικό της Eurobank το οποίο είναι κατά 27% μεγαλύτερο.
Η νέα τράπεζα θα διαθέτει 11 δις ευρώ κεφάλαια αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν τα 2 δις ευρώ στο κράτος καθώς προέρχονται από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Οι τράπεζες εμφανίζουν συνολική έκθεση στην ΕΚΤ 35 δις ευρώ 20 δις η Eurobank και 15 δις ευρώ η Alpha bank.

Τα 3 δομικά αγκάθια

1) Ο Γιάννης Κωστόπουλος με ποσοστό 9% στην Alpha bank γνωρίζει ότι μια συγχώνευση με την Eurobank θα τον καταστήσει δεύτερο μέτοχο και ουσιαστικά το EFG Group η οικογένεια Λάτση με 44% -45% στην Eurobank θα έχουν τον πρώτο μετοχικό λόγο και ρόλο. Ο ρόλος του ξένου μπορεί να είναι καταλυτικός.
2)Το νέο σχήμα αν προχωρούσε μια συμφωνία Alpha bank με την Eurobank θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 2 δις ευρώ από προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μια αύξηση κεφαλαίου μαμούθ πάνω από 2 ίσως 3 δις ευρώ.
3)Το τρίτο δίλλημα ίσως είναι και το σημαντικότερο και πιο σύνθετο.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι το δομικό τους πρόβλημα είναι η ελλειμματική και δανεική ρευστότητα.
Η έκθεση στην ΕΚΤ της Eurobank είναι 20 δις ευρώ, της Alpha bank 15 δις ευρώ και της Εθνικής τράπεζας 25 δις ευρώ.
Σωρευτικά 35  έως 40 δις ευρώ αλλά η net η καθαρή δανεική ρευστότητα θα διαμορφωνόταν στα 25 με 30 δις ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης