Σε ισχυρές ομάδες ξένων μετόχων έχουν συγκεντρωθεί πλέον οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές όπως αποτυπώνεται από στοιχεία και πληροφορίες για τις μετοχικών συνθέσεων των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς διόγκωσε αυτήν την συμμετοχή των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ποντάρουν στις τράπεζες για να επωφεληθούν από το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας, αντίθετα με τους Έλληνες ιδιώτες οι οποίοι μετά τις ζημιές των τελευταίων ετών, προτιμούν τις ρευστοποιήσεις διατηρώντας επιφυλάξεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, παρατηρείται μια συγκέντρωση μεγάλων ποσοστών σ αυτές τις ομάδες ξένων, ενώ την ίδια ώρα οι Έλληνες επενδυτές διαθέτουν μικρότερα ποσοστά, με εξαίρεση τις τράπεζες Εθνική- Alpha bank.
Πρόσφατα, άλλωστε όπως αποδείχθηκε και με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι Έλληνες επενδυτές της λιανικής προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε ποσοστό 70 -80% κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όταν η μετοχή σημείωνε άνοδο κατά 40% από την τιμή διάθεσης (1,15 ευρώ).
Πως συρρικνώθηκαν σε 25000 οι μέτοχοι στην Πειραιώς
Από τον περασμένο μήνα το ελληνικό αποθετήριο ( axia numbers ) έχει σταματήσει να αναφέρει τον μέσο όρο μετόχων τουλάχιστον για τις μεγάλες εταιρείες του Ftse25.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα, Πειραιώς ύστερα από το reverse split επί των μετοχών και την αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ, ο συνολικός αριθμός των μετόχων συρρικνώθηκε από τις 81.000 χιλιάδες σε 25.000 μετόχους. Πέραν των ακρογωνιαίων επενδυτών (ΤΧΣ 27%, J. Paulson 19%, Helikon 5%), ένα ποσοστό 17% ανήκει σε μεγάλους ξένους επενδυτές, ένα ποσοστό 23% σε θεσμικούς επενδυτές ενώ ένα 9% κατέχεται από ιδιώτες. Με άλλα, λόγια ένα ποσοστό περί το 46% ανήκει σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια εξαιρώντας τους θεσμικούς,ιδιώτες και φυσικά το ΤΧΣ.
Αlpha bank : Μέτοχοι με πάνω 1 εκατ. μετοχές αντιστοιχούν στο 76,6%
Σύμφωνα με στοιχεία μετοχικής σύνθεσης τα οποία δημοσιεύει η Alpha Bank, το σύνολο των μετόχων ανερχόταν σε 113.000 μετόχους με στοιχεία του περασμένου μήνα (31 Μαϊου ). Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος 68% ανήκει σε ξένους επενδυτές, το 7% σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, το 11% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 14% σε Φυσικά και Νομικά πρόσωπα.Οι μεγαλύτεροι ξένοι μέτοχοι είναι το family office του John Paulson με ποσοστό 6-7% και η βρετανική Schroders η οποία πρόσφατα επανέκαμψε με ποσοστό 5%, ενώ μεγάλα ποσοστά διαθέτουν η Blackrock, Fidelity κα. Με βάση, τα στοιχεία της Alpha bank, καταδεικνύουν μια συγκέντρωση σε περίπου 200 χαρτοφυλάκια. Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 76,6% των μετοχών ή 191 χαρτοφυλάκια κατέχουν ο καθένας πάνω από 1 εκατ. μετοχές και ο αριθμός των συνολικών μετοχών που κατέχουν φθάνει σε 1.054.670.205.
Εurobank : Με ποσοστό 85,3% οι ξένοι
Η Eurobank αποτελεί κατεξοχήν τράπεζα που ανήκει σε ξένους επενδυτές ( 85,3% ) καθώς εκτός από τον βασικό μέτοχο (Fairfax 31,27%) και το Capital Group (5,06% ) με βάση τα στοιχεία της Eurobank στις 20/4, ένα ποσοστό 48.99% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές εξωτερικού, το 5,67% σε Έλληνες θεσμικούς το 1,4% στο ΤΧΣ και ένα ποσοστό 7,61% σε λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες.
Eθνική : Μεγαλύτερο το ποσοστό Ελλήνων -43% οι ξένοι
Με υψηλότερο ποσοστό αποτυπώνεται η εκπροσώπηση των κεφαλαίων στην μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση στοιχεία από παρουσίαση της τράπεζας καθώς εκτός από το 40,4% του ΤΧΣ, ένα ακόμα 16% κατέχεται από Έλληνες και ειδικότερα 9,4% στους εγχώριους επενδυτές λιανικής, 6,6% σε Έλληνες θεσμικοί και άλλοι 0,6% . Το υπόλοιπο 43% κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Τράπεζες: Σε γρήγορο κέρδος στοχεύουν οι Έλληνες, αλλά σε ξένους καταλήγουν οι μετοχές
σύμβολα :
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ισχυρές ομάδες ξένων μετόχων βρίσκονται πλέον οι ελληνικές τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών