Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποχρώσες ενδείξεις ότι παγώνει η προσπάθεια προσέγγισης EFG Group με τον Κωστόπουλο της Alpha - Οι φήμες όμως οργιάζουν

Αποχρώσες ενδείξεις ότι παγώνει η προσπάθεια προσέγγισης EFG Group με τον Κωστόπουλο της Alpha - Οι φήμες όμως οργιάζουν
Αποχρώσες ενδείξεις ότι η προσπάθεια προσέγγισης του EFG Group με την διοίκηση της Alpha bank υπό τον Γ Κωστόπουλο φαίνεται ότι παγώνει.
Ενώ την 1η Σεπτεμβρίου το  www.bankingnews.gr αποκάλυψε  την προσέγγιση του EFG Group με την Alpha bank και από τότε καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι κυοφορείται μέγα deal με την συγχώνευση της Alpha bank με την Eurobank και ενώ είχαν υπάρξει φήμες ότι το EFG Group αποδεχόταν να τεθεί επικεφαλής ο Γ Κωστόπουλος και ότι θα τα έβρισκαν οι δύο πλευρές με σχέση ανταλλαγής 1 προς 1, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ατονεί η προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών.
Στο Λονδίνο βέβαια οι απόψεις είναι διαφορετικές. Μιλούν για επικείμενο deal που θα ανακοινωθεί σύντομα ωστόσο στελέχη των δύο τραπεζών επιμένουν μην δίνετε σημασία σε φήμες.
Ποιες είναι οι αποχρώσες ενδείξεις κατά βάση 8.
1)Η κίνηση της Εθνικής ανέτρεψε το σκηνικό με τα 2,8 δις ευρώ η Εθνική ουσιαστικά περνάει το μήνυμα ότι μπορεί να βρει κεφάλαια από τις αγορές άρα η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζών για να βρουν ευκολότερα κεφάλαια ως επιχείρημα αρχίζει και καθίσταται αμφισβητήσιμο.
2)Με βάση πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρώτησε τις διοικήσεις των δύο τραπεζών και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί.
3)Ήδη μεταξύ στελεχών έχει ανοίξει ένας άτυπος πόλεμος και προφανώς εκατέρωθεν υπάρχουν στελέχη που είναι θετικά ή αρνητικά σε ένα deal.
4)H έκθεση της Alpha Finance ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών δεν θα προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε αντίθεση π.χ. με τις κυπριακές πέρασε ένα σαφές μήνυμα η Alpha δεν πιστεύει στις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών
Όμως πέραν από αυτές τις αποχρώσεις ενδείξεις υπάρχουν και ορισμένα συμπεράσματα.
5)Θα είχε νόημα ουσιαστικά ένα deal Alpha με Eurobank μόνο αν συνδυαζόταν με  στρατηγική συμμαχία με διεθνή  τράπεζα.
Η προσέγγιση σε HSBC και BNP δεν φαίνεται να έχει αποδώσει.
Υπήρχαν φήμες ότι η HSBC μέσω αμκ 2 δις ευρώ θα τοποθετούνταν στο νέο σχήμα στρατηγικά αλλά μόνο φήμες δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.
6) Ο Γιάννης Κωστόπουλος με ποσοστό 9% στην Alpha bank γνωρίζει ότι μια συγχώνευση με την Eurobank θα τον καταστήσει δεύτερο μέτοχο και ουσιαστικά το EFG Group η οικογένεια Λάτση με 44% -45% στην Eurobank θα έχουν τον πρώτο μετοχικό λόγο και ρόλο.
7)Το νέο σχήμα αν προχωρούσε μια συμφωνία Alpha bank με την Eurobank θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 2 δις ευρώ από προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μια αύξηση κεφαλαίου μαμούθ πάνω από 2 ίσως 3 δις ευρώ.
8)Το δίλλημα ρευστότητας  ίσως είναι και το σημαντικότερο και πιο σύνθετο.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι το δομικό τους πρόβλημα είναι η ελλειμματική και δανεική ρευστότητα.
Η έκθεση στην ΕΚΤ της Eurobank είναι 20 δις ευρώ, της Alpha bank 15 δις ευρώ και της Εθνικής τράπεζας 25 δις ευρώ.
Σωρευτικά 35  έως 40 δις ευρώ αλλά  η καθαρή δανεική ρευστότητα θα διαμορφωνόταν στα 25 με 30 δις ευρώ.
Μια συγχώνευση Alpha bank και Eurobank δεν θα έλυνε τα προβλήματα ίσως να τα επιδείνωνε.

www.bankingnews.gr

Υποσημείωση: Όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις τέτοιας κλίμακας τα πάντα αλλάζουν άρδην. Εμείς μεταφέρουμε το κλίμα που ίσχυε έως χθες αργά το βράδυ.
Στο Λονδίνο οι φήμες οργιάζουν ότι θα κλείσει άμεσα το deal μεταξύ Alpha bank και Eurobank
Στον αντίποδα η Alpha bank υποστηρίζει μην δίνετε σημασία στις αβάσιμες φήμες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης