Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θέμα 24ώρου η ανακοίνωση του FTSE για το ΧΑ - Ενδέχεται να μην υποβαθμιστεί το ΧΑ - Σε αναμονή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελληνική αγορά - Η εκταμίευση των 31,5 δισ. κρίνει την απόφαση του οίκου

Θέμα 24ώρου η ανακοίνωση του FTSE για το ΧΑ - Ενδέχεται να μην υποβαθμιστεί το ΧΑ  - Σε αναμονή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελληνική αγορά - Η εκταμίευση των 31,5 δισ. κρίνει την απόφαση του οίκου
Καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί στην ενημέρωση του οίκου Ftse προς το ΧΑ για την αξιολόγηση της Αθήνας.  Η εκκρεμότητα που υπάρχει για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα επηρεάζει σημαντικά την απόφαση του οίκου Ftse. Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν οτι ενώ έχουν κλειδώσει τα 12 κριτήρια που απαιτούσε ο οίκος Ftse από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τελικά  η αξιολόγηση για την υποβάθμιση ή όχι θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα από την Κυβερνηση.
Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και η διοίκηση του ΧΑ μιλούν ότι οι πιθανότητες να υποβιβασθεί το ΧΑ είναι 50% και άλλες 50% για να παραμείνει στις ώριμες αγορές.
Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι ακριβώς την ίδια ημερομηνια το ΧΑ είχε κερδίσει το στοίχημα της παραμονής. Σε κάθε περίπτωση παντως το ΧΑ είναι προετοιμασμενο σε περίπτωση υποβάθμισης να υποδεθεί κερδοσκοπικά κεφαλαια καθώς θ αποχωρήσουν κεφάλαια μακροπροθεσμου ορίζοντα.
Τι σημαίνει, όμως μια ενδεχόμενη απόφαση του FTSE για μεταφορά του Χ.Α. στην κατηγορία των advanced emerging αγορών; Ουσιαστικά θα αλλάξει η "γεωγραφία" και ο χαρακτήρας της αγοράς, καθώς ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ανεπτυγμένες αγορές ή αποτελούν index funds που τοποθετούνται σε δείκτες που έχουν δημιουργηθεί για ώριμες αγορές, όπως λ.χ. o MSCI Greece. Παράλληλα, δεδομένου του μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα που έχουν τα κεφάλαια αυτά (συνταξιοδοτικά, αμοιβαία κ.α.) είναι πιθανόν η εγχώρια αγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη αστάθεια και μεταβλητότητα. Αυτό θα συμβεί καθώς τη θέση των μακροπρόθεσμων "παικτών" θα λάβουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές Εκ των πραγμάτων, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εναλλαγή έχει ήδη πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στο Χ.Α. με γνωστά ονόματα όπως η Capital και η Fidelity, μεταξύ άλλων, να έχουν αποεπενδυθεί από πολλές συμμετοχές τους σε ελληνικές μετοχές. Στην αγορά, εκτιμούν πως ενδεχόμενη υποβάθμιση του Χ.Α. θα αποτελέσει ευκαιρία για τοποθετήσεις από νέες ομάδες επενδυτών που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, αν και είναι φανερό πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει στην εικόνα της αγοράς στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι η χρυσή περίοδος των ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ ηταν την τριετία 2006-2008 όταν είχαν διοχετευθεί στο ΧΑ κεφάλαια ύψους 17 δισ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης