Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών στρες τεστ για τους κινδύνους των ευρωπαϊκών τραπεζών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Στα στρες τεστ αναλύθηκαν περισσότερα από 1.600 δανειακά χαρτοφυλάκια τραπεζών (περιλαμβανομένων των ελληνικών) και τέσσερα εκατομμύρια επιχειρήσεις για την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικών κινδύνων.
Πρόκειται για πρόβα τζενεράλε εν όψει των πανευρωπαϊκών στρες τεστ το 2023, τα οποία θα περιλαμβάνουν σενάρια για την κλιματική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, το κόστος και ο κίνδυνος της μετάβασης είναι σημαντικά μικρότεροι από ό,τι η απειλή από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε επιχειρήσεις που έχουν μετρήσει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ανέρχεται σε 40%, ενώ διπλάσιο είναι σχεδόν το ποσοστό που προετοιμάζεται για αυτό.
Το ποσοστό έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους των ελληνικών τραπεζών υπολογίστηκε από την ΕΚΤ σε 10%.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περιβαλλοντικούς κινδύνους προς το σύνολο της έκθεσης σε δάνεια προς επιχειρήσεις.
Πάνω από το 90% των κινδύνων σχετίζονται με πυρκαγιές, άνοδο της θερμοκρασίας, πλημμύρες και σεισμούς.
Από τα πανευρωπαϊκά στρες τεστ προέκυψε ότι το κόστος της μετάβασης, δηλαδή της προετοιμασίας για μέτρηση κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, με αντίστοιχη προσαρμογή των μοντέλων πιστωτικών κινδύνων, είναι μικρότερο από την απραξία.
Συγκεκριμένα, το μέσο δάνειο στην Ε.Ε. θα έχει υψηλότερες πιθανότητες κατά 8% να μετατραπεί σε κόκκινο, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας σε 30 χρόνια, από ό,τι αν ληφθούν μέτρα για την πράσινη μετάβαση.
Επίσης, δάνεια που είναι πιο ευάλωτα σε θέματα κλιματικής αλλαγής είναι πιθανότερο να γίνουν κόκκινα κατά 30% σε τριάντα χρόνια, δηλαδή ο κίνδυνος είναι πέντε φορές υψηλότερος μέχρι το 2050, σε σχέση με το 2020.
ecb.op27136775d43c8.en.pdf
www.bankingnews.gr
ΕΚΤ: Στο 40% η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε επιχειρήσεις που έχουν μετρήσει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο
ΕΚΤ: Υψηλός ο περιβαλλοντικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών