Τα βασικά στελέχη της Bain Capital επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα, έχουν πραγματοποιήσει επαφές με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο την Attica bank… αλλά ο σχεδιασμός είναι να κάνουν μια συμφωνία… εμφανιζόμενοι σε δεύτερη φάση…
Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ellington αλλά η Bain Capital θεωρείται ως ο πιο ολοκληρωμένος επενδυτής, το αμερικανικό fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο υπό όρους.
Η πρώτη φάση
Στην πρώτη φάση θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank με 240 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 68,2% της Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ που έχει υποχωρήσει στο 14,7% ενώ το e-ΕΦΚΑ με 13% δεν θα συμμετάσχει.
Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι τα 240 εκατ να τα επενδύσει το μεν ΤΧΣ 190 εκατ και 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ.
Προφανώς το ΤΧΣ θα βρεθεί στο 80% και το ΤΣΜΕΔΕ στο σχεδόν 20%.
Υπάρχει πρόταση να συμμετάσχει η Bain Capital στην πρώτη φάση αλλά φαίνεται πιθανότερο για την δεύτερη φάση.
Η δεύτερη φάση
Η δεύτερη φάση που χρονικά μπορεί να εκτυλιχτεί σε διάστημα 2-3 μηνών υλοποιείται νέα αύξηση κεφαλαίου 120 με 140 εκατ την οποία θα καλύψει πλήρως μόνο η Bain Capital εφόσον ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ για την Attica bank.
Οπότε θα έχουν επενδυθεί 240 εκατ στην πρώτη φάση και 120-140 εκατ στην δεύτερη φάση συν τα 186 εκατ που έχει ως κεφάλαια η Attica bank άθροισμα 566 εκατ ευρώ.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η μαύρη τρύπα της Attica bank είναι από 550 έως 620 εκατ ευρώ.
Τι έχει αναφέρει το BN
Η κρατικοποίηση της Attica bank και ταυτόχρονα η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ έχουν μπει στο μικροσκόπιο της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί;
Γιατί προφανώς υφίσταται θέμα κρατικής βοήθειας.
Αυτή είναι η αλήθεια το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει την χρεοκοπημένη Attica bank η μαύρη τρύπα της οποίας είναι μεταξύ 550 με 620 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει πρακτικά state aid;
Εάν η DGComp αξιολογήσει ως κρατική βοήθεια την στήριξη στην Attica bank, η αύξηση κεφαλαίου δεν θα προχωρήσει και η τράπεζα θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα με το χρηματοδοτικό κενό – funding gap – να καλύπτεται από ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.
Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε η DGComp να μην χαρακτηρίσει state aid την κρατική βοήθεια προς την Attica bank.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα π.χ. 2 ή 3 μηνών όπου θα έχει βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής και θα επενδύσει άλλα 200 εκατ ευρώ.
Οι επενδυτές αυτοί είναι δύο η Bain Capital και το Ellington το οποίο είναι και ο αγοραστής της τελευταίας τιτλοποίησης Omega.
Από τους δύο επενδυτές προφανώς και η Bain Capital είναι πολύ μεγαλύτερο fund ενώ η Ellington δεν νομίζουμε ότι μπορεί να σηκώσει τέτοιο deal.
Το βασικό όμως ζήτημα είναι ότι τα δύο funds υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 190 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ και άλλα 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν την ζημία και εν συνεχεία – στην φάση δύο – να εμφανιστεί ο ιδιώτης επενδυτής.
Επίσης γεννάται το ερώτημα, έχει νόημα για ένα ξένο fund η Attica bank μια χρεοκοπημένη τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων και επιχειρηματικού μοντέλου;
Προφανώς και όχι.
Αλλά ακόμη το παιχνίδι είναι ανοικτό.
Υπολογίζουμε ότι η φάση ένα όπου μπαίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την φάση δύο, όπου μπαίνει ο ιδιώτης επενδυτής.
Και προφανώς όλος αυτός ο σχεδιασμός τελεί υπό μια απόλυτη αίρεση… η DGComp να δώσει το πράσινο φως και να μην χαρακτηρίσει την κρατική βοήθεια…κρατική βοήθεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών